Jump to content

Utnytte gården fullt ut, eller...?


Guest

Recommended Posts

Hei.

 

I dag driver jeg med slaktegris. Leverer litt i overkant av halv konsesjon. Leverte 1344 gris nå i 2012. Problemet er at jeg har krav om 264da spredningsareal(på papiret), men har egentlig ikke bruk for et eneste strå med gras(Korn er utelukket her jeg bor). I dag har jeg ca 140da.

 

Slik situasjonen er nå kjøper jeg kunstgjødsel osv. og driver jorda på vanlig måte, men selger foret på rot til en pris pr rundball ferdig høstet. Dette er selvfølgelig ingen butikk. Det er også uaktuelt å kjøpe inn slåtteutstyr/leie noen til og presse og selge ballene selv da det vil være enda større taps prosjekt.

 

Jeg har tenkt at det hadde vært en mulighet til å ha noen ammekuer o.l for å få utnyttet graset selv, og som resulterte i en liten form for inntenkt til slutt. Poenget er ikke å drive i stor skala, men kun utnytte de ressursene jeg har nå.

 

Jeg har mulighet for å skaffe noe leiejord selv om det vil bli noe transport. Har også 2 inngjerdete skogsbeite områder her på gården.

Problemet er at jeg ikke har noen slags for for driftsbygning til å huse noen dyr. Og jeg har skjønt det som at det ikke akkurat er noe å hoppe i taket for å driver med storfekjøtt.

Så det å bruke noe veldig mye på noe bygg vil nok resultere i kroken på døra. Er også redd for at det ville blitt vanvittig tøfft de 2 første åra. Utlegg på kjøp av dyr som jeg må legge ut for i 2år før det kan bli noe å levere til slakt. Eller er salg av livdyr en bedre løsning?

 

Skal jeg slutte å tenke på dette, og bare fortsette som jeg driver i dag? Noen som har vært i samme situasjon?

 

Som det er i dag får jeg utnyttet grisemøkka på grasbakken i vekstsesongen,så kjelleren er tom etter oppgjødsling etter 1.slått men jeg har jo nesten halvfull møkkjeller igjen til uti oktober... da blir det rett og slett dumping for å bli kvitt møkka. Så litt mere areal jobber jeg allerede med å få så jeg kan pløye mer på høsten. Dette vil resultere i enda mere gras... så hva gjør jeg?

 

Holder til i Hedmark, tilskuddssone 5.

 

Stephan

Link to comment
Share on other sites

Om det i det heletatt er aktuellt for deg: sats på sau!

Mye lavere investering både i forhold til livdyr og fjøs. Mindre gjødsel, kortere tid til investeringen betaler seg og bedre lønnsomhet.

Forutsetningen er at du har tilgang på beite.

Tilskudsone 5 Hedmark = Rovdyr???

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Anonym

hei.

jeg ville bygd et kaldromm med vann tilgang for utegående fe,høylandsfe o.l

de trenger nesten ikke hus og får mat`n rett fra enga.

sats på å drive det som et økologisk bruk.

leste en plass at man kan høste opp mot 14000 i tilskudd pr ammeku for enkelte fredede raser...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...