Jump to content

De forskjellige typer husdyrhold


Guest

Recommended Posts

Hei. Vil bare starte med å si at jeg har INGEN erfaring med husdyrhold. Kun skogsdrift.

 

Vi satt en gjeng på jobb å diskuterte litt her om dagen, og det var ingen som hadde svar, så jeg prøver meg her.

 

Jeg lurte på, er det noen typer husdyrhold (Foruten om kylling) som er gunstig for av/på drift? Det blir vel mer typen intensiv jobb i en planlagt periode, og minst mulig i en uke eller to, så kan det være intensivt igjen? Det er her snakk om å kjøpe en gård, men jeg jobber på andre siden av landet i perioder på noen uker. Så er jeg hjemme omkring en mnd. Jeg kan få hjelp en gang eller to i uken, men vil ikke legge for mye på andre. Jeg hadde vel tenkt mest på skogbruk, men har veldig lyst å holde liv i gården med noen dyr også.

 

Gården det er snakk om (Med noe feilmargin) har en 60-70 mål dyrka mark, så er det også et relativt stort beite.

Urelevant, men det er ihvertfall 900 mål med meget bra skog.

 

Hovedinntekten vil være min nåværende jobb, livet vil være gårdslivet. Så økonomien er ikke første prioritet. Men gårdskjøpet vil vel gjøre meg til gjeldsslave resten av livet (Omkring 5,2 mNok), så alt hjelper jo på.

En grunn som er like viktig for som økonomi er å holde garden "i live".

 

Siste produksjon var gris, men det er noen år siden. Ellers så har det vært ungdyr der de siste åra vet jeg. (+- ca 15 stykker) Kunne det passet for denne typen drift, hvordan virker egentlig dette?

 

Håper på noen gode svar, som kan hjelpe meg i denne fasen da alt er nytt å "vanskelig" å sette seg inn i.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vet ikke om noe dyrehold som kan settes bort noen uker, for deretter å taes opp igjenn. Jeg har ingen erfaring med kylling, men det er mye mere jobbing enn bare å fore og passe på. Møkk må ut, desinfisering av hus etc. Rett meg om jeg tar feil.

Gris er det vel ennda mere jevn jobbing med, hver dag.

Når du sier ungdyr, er det sikkert storfe. Jeg er melkeprodusent så det vil jeg si jeg har noe greie på. Om du kjøper avvente kalver (2-3 mnd gamle) skal kvigene fores i ca ett år før de skal insemineres eller bedekkes, okser slaktes kanskje 15-19 mnd gamle. Eller du kan kjøpe avvente kalver og slakte de ved ca 6 mnd som mellomkalv, de krever svørt lite grovfor forresten.

 

60-70 mål dyrka mark kan du leie noen til å slå for deg, eller leie bort hele greia. Den må bearbeides, gjødsles og bli slått i rett tid for å få mest mulig avling.

 

Som du sier har du ingen erfaring med dyrehold, men er skogsarbeider. Da vet du sikkert hva lange arbeidsdager med mye jobbing er.

Eneste forskjellen er at du ikke kan legge fra deg jobben om kvelden når du er trøtt, for så å glemme alt til neste dag. Heller ikke ta fri en dag du våkner med 40 i feber.

Min erfaring er at de aller fleste ikke vet om hvor mye jobbing det egentlig er med å ha dyr. Men skal ikke si at du ikke skal få til dette.

 

Kan lære deg det jeg kan, så kan du lære meg litt om skogsdrift så jeg får tømmer til nytt fjøs...

Link to comment
Share on other sites

Kanskje er utegangarsau aktuell produksjon her.

Gamalnorsk spælsau er små og hardføre, krev lite stell og lammar lett.

Det du har bruk for:

- beitemark

- tilgang til tørr og trekkfri liggjeplass

- tilgang til fôr

- frostsikkert vatn

- ein som kan passe litt på når du er borte.

 

Huskrava er veldig små for denne produksjonen. Har du ein gamal driftsbygning du kan bygge litt om kan du gjera det både lettvint og billig.

Link to comment
Share on other sites

Kylling og kalkun er jo veldig på/av. Problemet er at du må være veldig &quot\;på&quot\; når du har dyr i huset og tiden du kan være helt &quot\;av&quot\; er normalt veldig kort. Mellom innsettene må du jo kjøre ut gjødsel og strø, vaske, tørke opp, desinfisere, varme opp og rigge utstyr og få alt klart til neste innsett.

Det som slo ned hos meg var ammeku og sau, men det har jeg ikke nok greie på til å uttale meg om.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...