Jump to content

høylandsfe


Guest

Recommended Posts

Snakka forleden med en bonde som driver med høylandsfe. Han sa det at hanndyrloven, som sier at okser ikke kan gå ute på beite uten at de er kastrert etter de er 6 måneder, ikke gjelder for høylandsfe. Hvorfor er det sånn at høylandsfe har fått dispenasjon, så oksene kan gå ute til de er 2,5 år gamle? Blir okser mer aggressive desto eldre de blir?
Link to comment
Share on other sites

Guest Beitebruker_1

Det er lov å ha okse på beite, så lenge den ikke kan pare andres dyr. Det vil si at på ditt eget adskilte beite kan du ha så mange okser du vil uavhengig av rase. Om oksen din parer nabokua har du samme erstatningsansvar om din er høylandsfe. Dessverre.

 

Hanndyrloven sier:

 

§ 3. Det er forbode å la oksar som er eldre enn 6 månader gå på beite,

a) i sambeiteområde i utmark eller innmark,

b) saman med kyr som andre eig, i anna beiteområde eller

c) der tilhøva er slik at dei lett kan koma saman med kyr som andre eig.

Forboda gjeld ikkje beite på særskilt område der oksar blir haldne for seg, såframt området er forsvarleg inngjerda eller dyra er under forsvarleg tilsyn.

 

Disse dispensasjonene som vi hører om både på storfe og småfe gjelder ikke når jeg spør mattilsynet. De tilfellene jeg kjenner har vist seg å være oppdiktede, og ugyldige i møte med mattilsynet......

Link to comment
Share on other sites

Guest Beitebruker_1
Var litt kjapp med å svare. Hanndyrloven har til hensikt å regulere utilsikta paring. Om dyret er agressivt og skader andre er mye vagere definert i lovverket, samt reguleres av flere lover. På dette feltet er det bare folk med lite kunnskaper som gir klare svar.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...