Gå til innhold

Hvor stort fjøs trenger man til 400 vf sau?


Gjest

Anbefalte innlegg

En nabo har planer om å bygge om et tidligere melkebruk, og starte med sau. Planen hans er visstnok å få inn 400 vf sau.

Vil ikke dette medføre et enormt plassbehov?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Man trenger iallefall 800m2. Men vil nok anbefale noe mere, da det i en hektisk lammesesong med så mye sau, er avhengig av at alt går på skinner. Jo bedre plass, jo mindre blir smittepresset.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Hvis du regner 0.3m krubbeplass/sau og 0.9 kvm/sau trengs 3m dype binger. Et optimalt fjøs med 4 langsgående binger og 2 lange fôrbrett på 1.2m er da 14,4m bredt (innvendig mål). (Tverrsnitt: vegg-binge-fôrbrett-binge-skillevegg-binge-fôrbrett-binge-vegg) Da kjører du avant på forbrettene, og er avhengig av å bruke forbrett/binger til dyretransport (ingen drivganger). Da har du plass til 4 sau pr 30 cm fjøslengde, dvs at et 30m langt fjøs gir plass til 400 sau. Fjøset er da på under 450 kvm, ikke noe stort landbruksbygg mao. Jeg har vært litt &quot\;knepen&quot\; med tallene med vilje.

 

Men i tillegg bør en regne noen meter med plass i en ende for å kunne områ seg litt. En rundballriver er sikkert nais. Kan forsåvidt også takmonteres i skinne. I lamminga er det bare å ordne seg med 3m lange grinder og dele av fortløpende. Minst smittepress og best tilvekst om lamma får ut av fjøset så snart de følger mora.

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...