Jump to content

sprederive, for eller imot?


Guest

Recommended Posts

hei. sammdrifta er inne på temae å skaffe seg sprederive. men er gode argument påde for å imot. med tanke på tap av blad vekst å kløver. er ikkje mang her i nordfjord som har dette, så liten erfaring på område.

vil gjerne få fram fordeler å ulemper med dette.

 

å vilken maskin vi skall velge. fått pris på den nye claasen volto 900

Link to comment
Share on other sites

Guest SirLeonora_1

Trengs sprederive??

Vi kjører med 3,2m slåmaskin og la strengen så brei som det gikk etter den. På kvelden eller morgenen etter kommer en entreprenør med samlerive og legger 3 strenger i 1. Det å snu graset 1 gang gjør underverker på tørken,

og med slik handtering ble forprøvene mellom 55 og 62% TS i år. (perfekte forhold)

Etter min smak bør graset være noe råere da vi legger i plansilo, men slik kjøring sparer masse tråkk og øker avlingskvaliteten.

Vi kommer til å gjøre dette i årene fremover også-

Link to comment
Share on other sites

Guest Forpro_1

Som du selv sier - det finnes gode argumenter for og imot. Spørsmålet er vel mer hvorfor dere vurderer dette - altså hva er dere ønkser å oppnå?

 

Bruker selv sprederrive aktivt, men dette er en nødvendighet ved høyensilage som vi holder på med. Fordelen med å kjøre sprederive rett etter slåmaskinen er at man får raskere tørk og at tørken blir jevnere. Vi vender 1-2 ganger pr dag - og i starten er det minimalt med av tap av avling. Det er først når det begynner å bli ordentlig tørt at vi ser dette, men kompenserer med roligere kjøring og riktig innstilling av riva. Om hensikten er å få økt tørrstoff så er det klart at dette kan være effektivt særlig også med tanke på økt utfordring med kortere perioder med stabilt vær.

Link to comment
Share on other sites

takk for svar.

vi ønsker kortere å kjappere tørking. å vi har ikkje dei lengste periodane med godt vær. vi har prøvd med breispredning å ser att detter tørker fort, men vi liker ikkje å kjøre så mye i gresse som vi da gjer. har trua på å la gresse ligge i streng i nokre timer, før vi vender det med ei sprederive. å da rake dette dagen etter, 1-2 tima før pressing.

Link to comment
Share on other sites

Guest Forpro_1

Slik du skriver i siste innlegg mener jeg høres ut som en fornuftig strategi. Vi spredte/vendte en gang for en nabo for å få opp tørken i sommer - og resultatet ble meget bra.

 

Så lenge man er bevist for når og hvorfor man må evt. kjøre i gresset, tar sine forhåndsregler kan ikke vi se at den hygeniske kvaliteten blir vesentlig dårligere selv ved å kjøre flere ganger i det slåtte gresset. Er det vått i gras og bakke så er det klart større risiko.

 

Du vil oppleve raskere tørk og høyere tørrstoff ved å gjøre som du foreslår. Spre raskt ut etter slått, la ligg og evt. samle sammen og la tørke litt i strengen før du presser. Vær klar over at undersiden av det bredspredte vil holde en høyere andel fukt enn oversiden.

 

Lykke til :)

Link to comment
Share on other sites

Det blir no like mykje kjøyring i graset om du breispreiar først, lar det ligge eistond før du rakar det i streng å lar det ligge ei stond. Det blir ei kjøyring på graset etter sprederiva og. Trur ikkje forskjellen er merkbar, men du sparar nokre kroner på utstyr..
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...