Jump to content

Utstyr til gress


Galgasor_1

Recommended Posts

Guest Anonym

Slåmaskin, samlerive (ikkje plent nødvendig, men en fordel), presse, pakker (evt. kombipresse) og ei balleklype el. til å kjøre inn ballene med.

 

Kva stor traktor/traktorer har du?

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Du leier ikke utstyret, men en entreprenør, eller en nabo-bonde. Lønner seg overhodet ikke med eget utstyr på så lite areal, i alle fall ikke _nytt_ utstyr. Gamle brukte tometers trepunktsmonterte slåmaskiner, Krone 125 (eller tilsvarende) rundballepresser og gamle pakkere finnes det vel antakelig mye av på bruktmarkedet...

 

I tillegg kommer jo alt det andre man trenger utenom innhøstingsutstyret\; plog, harv, såmaskin, trommel/åkerrull, kunstgjødsel og/eller møkk-utstyr...

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Er selv med i maskinlag hvor vi er 8 gårdsbruk som eier utstyr sammen, 3m slåmaskin, rive, kombipresse og vanlig presse, pakker og dobbel rundballklemme. I tillegg til en del annet utstyr (gjødselutstyr, skurtresker + div). Med såpass mange brukere av utstyret blir det bra med areal for å fordele maskinkostnadene. Tror det er rundt 6000 ball årlig + silo (slåmaskina og riva) og en del halm (kun presse/pakker) Jeg er vel en av de minste i sammenslutningen, og har litt mer gras enn deg - og jeg ville aldri vurdert tanken på å ha eget utstyr til dette. Det blir håpløst kostbart.

 

Ta slåmaskina som eksempel, veldig grove regnestykker...

Du får leid grasslåing til 5-600 kr/time. 50 dekar bør en rekke over på 3 timer selv om det er rimelig dårlig arrondering. På to slåtter har du da 6 timer i året, 60 timer på 10 år om maskina holder så lenge. Å leie slåing koster deg da 36000 på 10 år, og du har ikke engang starta traktoren og ikke brukt en dråpe diesel, eller vært fremme med en skiftnøkkel for å gjøre vedlikehold. Du har heller ikke betalt rente på evt lån (eller tapt rente på evt innskudd) og den eneste risikoen du løper er at entreprenøren ikke kommer akkurat den dagen det passer for deg.

 

Eller så kan en regne omvendt, maskina koster 100.000, dvs

1667 kr/time pluss at du må kjøre sjøl, ta vedlikeholdet sjøl, betale renter på lån, forsikre maskina osv. osv. Og så ryker maskina etter 5 år og da må du doble timeprisen og kjøpe ny...

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Overslaget til Jon Bonde er sikkert reelt nok, men eg trur det ligg heilt i eine enden av skalaen. Graset er jo ikkje klart til vinterlagring berre fordi det er slått ned?

 

Mitt forslag er å kjøpe ei Orkel GP1200 (10-15000,-) ein Gyro eller Taarup 110 cm (gratis-3000,-) eller 130/135 (2-7000,-). Pakking kan du leige eller leite på finn og sjå om det dukkar opp ein skikkeleg rimeleg.

 

Idéelt sett hadde eg brukt forhaustar, hengar og silo på eit såpass lite areal, men det er vel ikkje aktuelt?

 

Men det er vel snakk om å drive med resten av arbeidet og? Møk, såing pløying osv?

 

I så fall er det mykje som talar for å ty til finn igjen og kjøpe slikt som storbøndene synest har blitt for smått. Gjødselvogner på 3000 liter, eittskjersplogar, små kunstgjødselspreiarar og anna småtteri er gratis eller nesten og med femti mål å drive treng ein ikkje stort og dyrt utstyr. Det går nesten like fort likevel. :-)

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

På våre 70 mål fant vi ut at det faktisk lønnet seg å kjøpe eget utstyr. Entrepenørkostnadene på slåing, pressing og pakking kom på ca.15.000kr. i året.

Kjøpte en Kuhn FC202 slåmaskin med defekt bjelke til 7000kr. (+5000kr i deler og et par timers arbeid for å få den i stand).

Presse og pakker kjøpte vi to år etter. Presse fikk vi for 20.000kr. Pakker kostet også 20.000kr. (kunne kjøpt billigere pakker, men ville ha selvlastende da rundballer ofte blir i tyngste laget for lastertraktoren(ford 4000)) Rive hadde vi fra før.

 

55.000kr tilsvarer entrepenørkostnadene for ca. 4år. så om du legger godviljen til så går det opp. Men etter 4 år så kommer vi sikkert til å bruke de 15.000kr. på deler og reparasjoner.

 

Så eget utstyr på så lite areal er nok for spesielt interesserte, som gjerne teller arbeidstimene som en bonus i stedet for et pes. Men helt fjernt er det ikkje. Uansett så er nok det lureste å leie utstyr på så lite areal.

 

Om du har lyst å ha noe selv kan du jo kjøpe deg en eldre 3pt. slåmaskin for en billig penge, og gjerne ei gammel kombirive, så er det bare for entrepenøren å dundre over med kombipressa.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...