Gå til innhold

Traktor i sidehelling


Gjest

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Er det noen som vet ca hvor mange graders sidehelling en traktor tåler uten å velte?

Har mange ganger sittet med hjertet i halsen i bratt, kulete terreng når traktoren tilter mer og mer mot siden.

Det kommer selvsagt an på flere faktorer, men i mitt tilfelle gjelder det en JD 6420s med 540 foran og 600 bak, uten tvilling.

Noen tommelfingerregel på dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristan

Tommelfingerregelen er\; Liten tue kan velte stort lass.

 

I og med at du kjører mye i sidehelling så er nok følelsen du har reell.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tommelfingerregelen lyder vel ca som så: Traktoren velter når tyngdepunktet kommer utenfor understøttelsespunktet.

Rådet med å prøve og feile har nok &quot\;et snev av ironi&quot\;. Da er det for sent når du finner svaret, og det er veldig ubehagelig. Men om du gir deg når du synes det begynner å bli ubehagelig å sitte på og du sitter med hjerte i halsen så hold deg til den følelsen. Får du da en liten ujevnhet eller lignende som du ikke ser så kan det fort være nok til at det går galt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for svar!

Det er nok ikke lett å finne et fasitsvar på dette, gitt.

Blir jo alltid til at en bare fortsetter å kjøre selv om det bikker utover komfortsonen. Er jo kjedelig å ikke få pløyd ferdig for eksempel.

Det å være klar til å vrenge rattet ned med nedoverbakken er nok lurt å ha i bakhodet. Retter vel ganske raskt opp da hvis det begynner å tippe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var standard traktor uten laster/redskap og sikkert et &quot\;normalt&quot\; dekktrykk. Dieseltanken sitter like bak hytta så det spiller nok liten rolle og den var ikke så stor heller :-)

Husker også fra 80-tallet at MF 330 tresker hadde samme veltevinkel, mens Øverum Aktiv hadde 27 grader. Valget ble derfor enkelt i bratta her

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uansett om man vet hvor mange grader helling traktoren tåler,hvem er det som vet nøyaktig hvor mange grader terrenget heller?

På nye traktorer har du en del hjelpemidler som er kjekke å ha til vanlig,men som kan være årsaken til fiasko om man ikke uforvarende legger i vei: Ikke kjør med auto funksjon på firhjulstrekket i bakkene. Det er ikke moro å miste trekket på forhjulene når det heller som værst og man må svinge litt krapt.

Slå av fjæring på foraksel og hytte. Traktoren blir noen cm. høyere i fronten med foraksel fjæring og har du hyttefjæringa på vil hytta være med på og dra hytta nedover.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest billy_the_kid_1
Enig med idefox, kan ikkje forstå ka som kan vere så verdifult å få til i ei sidehelling at du ska risikera liv og helse samt store matrielle skader. Trur heller ein skal bruke nokre timar i gravemaskinen og lage vegar der det er nødvendig og ønskeleg og komme fram.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Challenger mt

Eg kan anbefale tre traktrorar som er greie i hellingar. Same Rubin Galileo, ein Aebi, TT 270 eller så har du Lindner Geotrac.

Ulempen med Aebi kan være litt låge bakkeklaring og den har bare 95 hk.

Usikker på om det er ein større modell. Men den klarar ganske store sidehellingar.

Same Rubin med Galileohytta er kanskje litt store, men hytta vadrar seg opp etter terrenget. Viss det blir for bratte helling så går det ein alarm og hytta senkes ned til normalposisjon.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristan
Er det ikke mulig å pløye nedover i de bratteste bakkene? det bør jo gå så lenge det ikke er nederst i bakken som er problemet.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kristian: Det er som regel mulig og pløye opp/ned, men med mye kuler, ujevne og dårlig arronderte skifter blir det ofte heftig sidehelling uansett selv om man i utgangspunktet pløyer opp/ned.

Det er mye stein hvor jeg holder til og da får man ofte det som blir beskrevet over her med liten tue som velter stort lass når stein som triller ned i tomfåra ikke lar seg presse ned og isteden øker sidehellingen.

Det er surt å la det være igjen noen meter med upløyd eng også, så det blir som regel til at man lar det stå til, desverre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristan
Ingen som har sånne kuler heromkring selv om enkelte har det bratt. Men jeg har sett slike kuler i Bæverfjorden. Er det ikke bedre å bruke sånt areal til beite.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jo, det er mye bedre å bruke slikt til beite, men når det er slike skifter som er å oppdrive og de som leier ut ikke vil ha dyr der er det bare å få det slått og dyrke det etter beste evne.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 8 måneder senere...

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...