Gå til innhold

Jordkvalitet-bonitering


Gjest

Anbefalte innlegg

Hei. Vi har en liten dialog med naboen ang. noe jordbytte/ makebytte. Begge parter vil få større hjemmestykke hvis vi blir enige. Vårt bruk har etter boniteringstall fra jordskifte på 80-tallet noe dårligere bonitering - mer sandjord.

 

Alt fra oss er dyrket, litt over halvparten av naboen er dyrket. For å sette prisen på jordene prøvde vi å følge boniteringsgrensene for å anslå hvor stor del av jordet som ligger i hvilken boniteringssone. Vi kalte den høyeste boniteringen for 100% og 10.000 pr. da. Så tok vi tallene for de lavere sonene og delte på det høyeste for å finne et forholdstall å gange med arealbeløpet på.

 

Samlet kommer vi nokså likt ut, siden vi bare har dyrket mark kommer vi litt høyere ut.

 

Men vi har et husdyrbruk, og har kjørt mye kumøkk på sandjorda i alle år, vil ikke dette øke boniteringa og gjøre at vår jord er enda mere verd enn vi allerede har funnet ut?

 

Ellers synes dere utregningsmåten for jordverdi er fornuftig? Kr. pr da kan jo selvfølgelig diskuteres....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Hvor er dette?

 

Med klimaendringer og stadig våtere vær vil sandjord bli mer og mer verdt. Er enklere å gjødsle denne enn å drukne i noe som ikke drenerer.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Dette er langs kysten, nokså langt sør i landet. Sandjordet vårt har vært veldig greit de siste våte årene vi har hatt så jeg er fullt klar over den faktoren også. Jorda til naboen ligger som sagt inn til hjemmestykket vårt, det gir oss mulighet for mere beite samt mulighet for å beite på andre siden av en gardsvei også. Det udyrkede stykket av naboen ligger i mellom to stykker av oss på 40 da hver, og vil etter dyrking kunne bli et stykke på over 100 da. Noe areal her må dreneres, men det ligger relativt høyt i forhold til de omliggende arealene så med god drenering her kan det gi god avling.

 

Tilbake til bonitering, er det noen som har noe god info ang. dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest billy_the_kid_1
Mitt tips her er å få hjelp av noen med erfaring og som er uavhengig. Legg frem utfordringa til noen fra norsk landbruksrådgivning eller andre rådgivningsenheter som begge har tiltro til. Dette vill ikkje koste mykje, og begge kan vere sikre på at dei får eit resultat dei kan leve med.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...