Jump to content

tandemstall vs fiskebein


Guest

Recommended Posts

nokon som har noke formeining om kva som er best?

 

nokon som veit kva kapasitet det er på ein 2*3 fiskebeinstall ?? evt ein 2*4?

 

har igrunn mest trua på ein 2*3 tandem.

 

ein fordel med fiskebeinstall, er vel kanskje at den treng mindre areal?

 

skal melke 40 -45 kyr.

Link to comment
Share on other sites

Guest kjellp_1

nokon som har noke formeining om kva som er best?

 

nokon som veit kva kapasitet det er på ein 2*3 fiskebeinstall ?? evt ein 2*4?

 

har igrunn mest trua på ein 2*3 tandem.

 

ein fordel med fiskebeinstall, er vel kanskje at den treng mindre areal?

 

skal melke 40 -45 kyr.

Link to comment
Share on other sites

Guest ung_bonde_1
vi har en 4 bokses tandemstall fra westfalia og er veldig fornøyd. den har vert brukt i 10 år og har ikke hatt noen problemer.. melker ca 30-35 dyr på litt under en time..
Link to comment
Share on other sites

Guest Vegard_1

Nå kan du langt i fra direkte sammenligne antall stallplasser i en tandem og en fiskebeinsstall. For eksempel vil en 2*3 tandem ha kapasitet langt over en 2*4 fiskebein.

 

Vi har en 2*8 fiskebeinstall, med kraftfortildeling i stallen. (Får litt der som lokkemat, mesteparten får de jo i automatene i lausdrifta). Jeg mener kraftfor i stallen er gull verdt. Har og melka i fjøs der kyrne har blitt jagd inn i venteareal bak stallen. Det er og en ok løsning, men dette er jo areal som ikke kan nyttes annet enn i melkingene. Kraftfor i stallen stjeler jo ikke areal, og er kanskje mer økonomisk sånn sett?

 

I følge Alpro\'\'en ligger vi på omtrent 60 kyr i timen i den stallen vi har, men dette er rein melking. Klargjøring og vask etterpå kommer i tillegg, så i praksis bruker vi ganske akkurat en time på 40 kyr - fra bløtlegging før melking til ferdig vaska etterpå.

 

Jeg tror at når du passerer 35 til 40 kyr kan du godt velge en større fiskebeinsstall kontra en litt stor tandem. Kapasiteten er noe det samme da, og du jobber mer \&quot\;konsentrert\&quot\; i en fiskebeinsstall, blir lettere flyende fram og tilbake i en tandemstall. Men alt er jo smak og behag og da :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Jan_Eirik_1

Jeg ville gått for melkerobot med en gang!\;-) Den krever minst plass, prisforskjellen iforhold til en melkestall er ikke avskrekkende og en må tenke på det at en ikke blir så avhengi av å melke til ei bestemt tid. Det siste punktet er igrunnen det som taler mest for robot, da en kan ha litt mer fleksibel fjøstid! Spesiellt med tanke på aktiviteter og møter, som har en tendens til å kollidere med \&quot\;de faste fjøstidene\&quot\;....

Dette er min mening da!=)

Link to comment
Share on other sites

Guest Jens_1
Jeg liker fiskebein bedre enn tandem, mer realt med alle ut og alle inn, mindre flyging att og fram, + billigere skulle jeg tro. Du må og strekke deg lenger inn umder kua på tandem. Men pesonlig sverger jeg til robot...
Link to comment
Share on other sites

Guest kjellp_1

Er klar over at likt antall plassar ikkje kan samanliknast i tandem vs fiskebein. Grunnen til at eg lurte, var at eg såg ein brukt 2*3 fiskebein til sals, og tykte at prisen ikkje var avskrekkande. Difor lurte litt på kva kapasitet ein slik stall har.

 

Dersom ein går for en 2*6-7-8 fiskebein vs ein 2*3 tandem, vil det jo vere eindel større årlege servicekostnader jfr. fleire deler som skal bytast. På ein 2*3 tandem er vel kapasiteten ca 40-45 kyr i timen( erfaringstal frå bønder eg kjenner som har slik stall).

 

Når det gjeld kjøp av robot, so er der mange argument for og mange imot. Det største imot er igrunn pris, og årlege vedlikehaldskostn. Og for min del, pga roboten sitt daglege vassforbruk, vil dette utløyse at eg må bygge større gjødsellager. Men ser ikkje vekk frå at eg på sikt skal kjøpe robot.

 

Eg meinar at det største problemet med å bygge ny fjøs, er at startinvesteringa vert veldig høg. Ein får mykje gjeld, og vert veldig avhengig av andre. Det vere seg rentenivå, endringar i politikken osb. Prøvar difor å få ned startinvesteringa mest mogleg, og heller investere vidare etterkvart som pengane strøymer inn. Totalt sett vil jo kanskje dette vere dyrare i lengda, men ein vert ikkje fullt so avhengig av at der ikkje vert endringar i lønsemda i bondeyrket. Har ikkje lyst til å satse gard&amp\;grunn på ein ny driftsbygning.

Link to comment
Share on other sites

Guest ung_bonde_1
tror ikke roboten bruker mye mer vann enn det du gjør i en melkestall.. skall jo fukte/ vaske og vaske kluter der og, så det tror jeg kommer noe på det samme.. en selger fra DeLaval sa at en robot bruker ca 150l vann i døgnet..
Link to comment
Share on other sites

Guest Magne_1

Personlig ville jeg først soms sist satset på robot. Finnes en del brukte både i Sverige og Danmark.

Men er du bestemt på melkestall, så er 2x3 fiskebein bortkastet. Er alt for liten, og du vil nå ihverfall ikke bli stresset. Ved fiskebein bør man minimum opp på 2x8 til en mann for å holde seg i gang uten ventetid.

Men har selv 2x3 tandem og wer godt fornøyd. Fordelen med tandem som jeg ser det er at du slipper å vri overkroppen ved vasking og påsetting, samt at du har mange færre melkeorgan som skal vedlikeholdes.

Finnes her også mange brukte til en billig penge i nevnte land.

Lykke til.

Link to comment
Share on other sites

Guest kjellp_1
har fått tilbod på ein ny 2*3 tandem, fullautomatisert, ferdig montert for 375\'\'. har då harmonyorgan og vaskeautomat frå før. tykkjer dette er so rimeleg i pris at robot ikkje konkurrerar. ser ikkje vekk frå at det vert robot eingong, men lyt betale ned store delar av fjøslånet først.
Link to comment
Share on other sites

Guest Vegard_1

Nå er jo ikke kapasitet i en melkestall bare type stall og antall plasser, men og kutrafikken inn og ut. Men forutsetter vi at den er lik og ganske god vil jeg tro at den 2*3 tandem du tenker på konkurrerer greit med en 2*6 fiskebeinsstall. Som jeg nevnte tidligere har vi en rein melkekapasitet på ganske akkurat 60 kyr i timen på 2*8 fiskebein. Dette er vel noe mer enn i den aktuelle tandemstallen.

 

Men for all del, jeg har melka såpass mye i tandem at jeg absolutt ser fordelene med den. Vi kjøpte stallen vår brukt fra Danmark, og kom veldig rimelig ut av det.

 

Ser jo det ligger en del brukte tandemstaller ute på finn. Husker ikke helt pris i farta, men mener at det ligger (eller kanskje bare lå) en 2*3 tandem ute for omtrent 100k mindre enn det tilbudet du har fått. Den var vel ikke mer enn 4 år heller. Er jo absolutt fordeler med å kjøpe nytt, men om du hadde funnet noe bra brukt hadde du kanskje kunne lagt til kraftfortildeling med snortrekk i stallen i tillegg, og vært innafor prisramma til ny stall. Jeg anbefaler i alle fall kraftfor i stallen på det varmeste - vi henter aldri kyr!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...