Jump to content

Ammekufjøs,kaldt med skrapeareal med fall med/uten isolasjon?


Recommended Posts

Skal bygge om deler av ein låve som er uisolert (låghus satt opp av impregnert stolp, låve er i 1 etg. i plan med fjøset) som innheldt ein gammel sauestall som blir brukt til halmtalle-areal for ammekyr i dag med tilgang til uteareal.

Syns halm blir dyrt å kjøpe inn p.g.a ligger utenfor kornområdet og forholdsvis arbeidskrevende håndtering av strøing og etterbehandling før den er på jordet. Mykje enklare og utnytte blautgjødsel og har mekaninsering for dette. Skal derfor rive nokon andre rom også og gjere om dette slik at det vil bli til 16 liggebåser med skrapeareal mellom forbrett og liggebåser.

 

Skrapearealet er tenkt skrapa med traktor, jager ut dyra og kjøyrer inn i ein ende og skraper gjødsla inn i eksisterende gjødselkjeller under fjøset gjennom eit høl i gjødselkjellerveggen. Skrapearealet vil bli ca 3,5m bredt inkludert klauvpall på 40cm. Tenkt og plassere drikkekar med varme i isolerte rør (grønn type beregna for dette) oppå klauvpallen.

 

Lurte i den forbindelse på og lage fall på skrapearealet med ca 2% fall for at det våte skal ha lettere for og renne avgårde i mot gjødselkjeller slik at det vil holde seg tørrere. Noe som dermed vil føre til ulik høgde opp i liggebåser og forbrett. Tenkte derfor litt på og lage liggebåsene med ca 1% tverrfall for og kompensere for dette.

Rommet er ca. 20m langt. Viss en da f.eks starter med 20cm opp i den første liggebåsen (enden en kjører inn i), vil det bli 40cm opp i den siste liggebåsen. Eller f.eks 15 og 35cm. Viss en lager liggebåsene uten 1% tverrfall vil en måtte starte med lavere høyde opp i båsen i starten som kan vere ugunstig for og holde båsene reine og tørre.

 

Tenkt og isolere under liggebåsene og uisolert under skrapearealet. Tenkt å legge en varmekabel 2-3m der en skraper gjennom veggen inn i gjødselkjeller for og unngå gjenfrysing her. Eventuell luke for og hindre "kaldras" inn i gjødselkjeller under eksisternede isolert fjøs.

 

Noen som har synspunkter på dette eventuelt forslag erfaring og komme med eller veit om noko lignande?

Med/uten fall, med/uten isolasjon under plater.

No har det også vore eit par kalde vintere så mange har vel fått testa kaldfjøs med skrapeareal?

Ligger i indre østlandet midt mellom øst og vest så har nedi 30 minus om vinteren her.

Link to comment
Share on other sites

Guest Bullseye_1

Ville aldri verden lagd fall på skrapearealet. Det er jo ingen som gjør det på den måten, er det det \'\'\'\'a? Hva gjør du f.eks den dagen du ønsker å utvide fjøset (i lengderetningen)?

 

Om du skulle hatt automatiske skraper, kunne du hatt urindrenering i midten på renna.....

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

For det første: Litt skeptisk på skraping med traktor i forbindelse med liggebåser. Om du skraper en gang om dagen, så blir det ganske mye gjødsel mellom hver gang. Det vil føre til at de drar med seg en del opp i liggebåsene. Ville i allefall lagd mulighet for trekk, og brkt det så lenge det går. Det går somregel bra ned til -10, sålenge det går konstant når det er under 0. Men, om det er andre som har andre erfaringer kunne det vært intressant.

Fall i lengderetningen på renna tror jeg kan være en god ide, men er usikker på om det blir så mye at det merkes. Ville også lagt fall på liggebåsene for å fått normal høyde opp i båsene hele veien.

Drikkekarplassering er forsåvidt greit, men om du har stor traktor og skuff, så kunne det med fordel vært 0,5m bredere.Det blir fort trangt når du skal rygge utigjenn. Varmekabel rundt luka tror jeg vil være en forutsetning for at ikke allt skal fryse fast når det blir kaldt.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Har ikkje heilt trua på fall på renna, for mykje ekstra klatt. lag klar for wiretrekk med stålskinne i midten, dennne ledar då vekk vatn. ca 3 cm fall inn mot midt av renne. Du kjeme til å bli lei av å skrapa med traktor...
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Anonym

Jeg har støpt ned ei u-skinne av svart stål. Tror den er ca 50 x 50.

Har ikke isolert gulvet. Kan ikke skjønne at det skal være behøvlig, da det ikke vil komme noen tele inn dit. Har liggebåser mot utvegg.

 

I vinter har det vært kaldt (Trøndelag). Men ved hjelp av den automatiske frostsikringa på anlegget, har det stort sett gått bra.

 

Jeg kjøpte det av Fjøssystemer i sin tid. Regner med at de har noe info om det på sida si.

 

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...