Jump to content

Brannvarslingsanlegg


Guest

Recommended Posts

Guest billy_the_kid_1
Vanlige røykvarslere i serie, det er kun krav om egnet brannvarslings anlegg i dyreforskriftene. Ergo trenger ikkje være fg godkjent. Du vill nokk oppleve og måtte skifte dem etter ei stund, så kjøp en type med sokkel. Du kan for prisen av kontroll på et elotek anlegg bytte samtlige detektorer 1 gang i året..........
Link to comment
Share on other sites

Guest billy_the_kid_1
Ein detektor dekker 7,5 meter i diameter så du må overlappe for og dekke alt. Krava som mattilsynet kontrolerer etter er i &quot\;forskrift i/om dyrevelferd for&quot\; dei ulike dyra. Serie kobla røyvarslere har blitt godkjent av mattilsynet, men her trur eg det kan variere på hvem ein treff på. Med tanke på hvor mye feil det er med dyre anlegg er dette ein fulgod løysning. Det er heller ikkje i et kaldfjøs dei store brannene i landbruket er.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

og Billy the kid har naturligvis tatt med i regnestykket sitt forskjellen i forsikringspremie på en løsning som ikke er FG-godkjent (men _kanskje_ tilfredsstiller mattilsynets krav, om man treffer på &quot\;rett&quot\; saksbehandler), kontra en som er det?

 

For min egen del (og det er absolutt ikke noe stort fjøs\; 20 melkekyr+påsett) ville det blitt en merpris på nærmere 20.000/år om rabatten for FG-godkjent alarm i driftsbygninger, våningshus og kårbolig falt bort\; for den prisen kan jeg kontrollere Elotec-anlegget (som det forøvrig har vært svært _lite_ feil med i løpet av 10 års drift...) nærmere 10 ganger i året...

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Ved 7.5meter i diameter kan du sette de opp i ett rutenett der det er 5.3 meter mellom hver så vil du dekke alt

 

cos(45)*(7.5/2)*2=5,3M

 

Halvparten av dette mot vegger så vil du ha 100% dekkning

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Inge Rognmo: meiner du at 10 feil i løpet av året på branvarsling er lite? Om du måtte betale 20 tusen meir i året på en liten driftsbygning om du ikke hadde fg godkjent anlegg, vurderte du da om du eventuelt kunne bytte selskap? Eller sverger du til Gjensidige som anbefaler og nesten lar elotec ha et monopol på brannvarsling i landbruket.......Mafia tilstander.....
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

20.000 mer i året var ikke merprisen for &quot\;en liten driftsbygning&quot\;, det var for et &quot\;middels&quot\; fjøs til 21 kyr+ca. 30 ungdyr, et redskapshus på ca 150 kvadratmeter, samt to våningshus som naturligvis også har forsikring, alarm og rabatt for den. For de to driftsbygningene alene utgjør prisforskjellen med/uten godkjent alarm 8400 kr.

 

Sjekket prisen for bare de to driftsbygningene (orket ikke bruke tid på å legge inn detaljer for våningshusene også i kalkulatoren...) hos Landkreditt sitt forsikringsselskap (Landbruksforsikring AS) nå\; med brannvarsling er Gjensidige alt i alt et par hundrelapper billigere. Uten godkjent anlegg blir Gjensidige ca. 5200 kroner dyrere. Rabatten for brannvarsling (eller merprisen for ikke å ha det...) er med andre ord mye mindre (&quot\;bare&quot\; 3000kr) hos Landbruksforsikring, men fortsatt høyere enn kostnaden til både kontroll og vedlikehold (men ikke investering/avskrivning) av anlegget.

 

Hadde jeg derimot ikke allerede _hatt_ et fungerende anlegg, så hadde det neppe lønt seg å investere i det, når man skal regne inn investeringskostnaden også i de 3000kr/år, i alle fall ikke med anlegg (og rabatt) bare i driftsbygninger eller bare i fjøs/husdyrrom.

 

Når det gjelder antall feil (og da er det stort sett _feilmeldinger_, ikke falske brannalarmer), så kan det vel dreie seg om omtrent en i året i gjennomsnitt, eksempelvis fluer som har kommet seg inn i en optisk detektor i redskapshuset. Aspirasjonsdetektoren i fjøs og låve har det aldri vært noe problemer med.

Link to comment
Share on other sites

Guest billy_the_kid_1
Her var det for min del et rimelig alternativ til et dyrt anlegg. Som det i følge undersøkelse i 2014 innen landbruket, kun var 1/3 som var fornøyd med. Men må si at med 20000kr i rabatt på brannvarsling hadde eg og gått for fg godkjent. men da hadde eg fått penger av forsikringsselskapet. Her er det mer snakk om et fullgodt system til sauhus med 40vfs der investering på et dyrt anlegg ikkje kan forsvares.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Takk for noen gode tips!..om folk ikke helt enige=)

Byggningen de er snakk om er 500kvm og har 200 vinterforet sau...

De virker som veeldig mange røkvarslere vis jeg skulle prøve gått for de..

Er dem så veldig kostbare disse som er godkjent?

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
kjem med samme anbefaling her som i ein annan tråd om brannvarsling her på forumet, Autronica brannvarslingsanlegg. 10 år uten feil nå.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Gå inn på drengen.no og sjekk ut demmes fg godkjente brannvarsling. Forholdsvis rimelig, og mye enklere og mer driftsikkert en elotec.....
Link to comment
Share on other sites

Guest billy_the_kid_1
Ser eg hadde skrevet 7,5 i diameter, meinte i radius. Men interesant at drengen hadde fåt fg godkjenning. Trudde dei hadde avsluttet produksjonen pga mangel på denne. Icas virker og til å være enklere anlegg en elotec, aspirasjons detektoren deres er oppbygget av kort som kanbyttes enkeltvis.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

årskontroll på elotec koster omtrent 10000 kr inkl mva.Det er Felleskjøpet som har service her. 2 bolighus , garasje,  redskapshus , lite båsfjøs og et standard hønehus. Det blir alltid noe feil og dertil grubling og tidsbruk. Deler koster lite sammenlignet med kjøring og arbeidstid . Men jeg må ha det. Før du går for en gjør det selv-løsning må du gå i dybdeintervju med deg selv og spørre om du faktisk tar den årlige sjekken grundig nok.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

det er en horribel prisforskjell. Her er alle seks soner i bruk. To aspirasjonsskap og anslagsvis 33 detektorer. Det koster oftest omtrent 10.000kr i årskontroll . Og det blir gjort grundig , det skal han fk-mannen ha! Men interessant å høre hva den norske bondestand betaler for årskontroll ? (Selvsagt ikke direkte sammenlignbart, men likevel)

Link to comment
Share on other sites

Guest EilertD

Betaler under 2000 +mva for årskontroll av Elotec-anlegg. Ikke FK men elektrikerfirma til fast pris. Evt reparasjoner kommer i tillegg. 
2 store driftsbygninger med aspirasjonsdetektorer, 2 bolighus og 1 stort redskapshus med røykdetektorer. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Her sier Mattlsynet at brannvarslingsanlegget skal være "egnet" til fjøsbruk, og siden leverandører av vanlige "husbrannvarslere" sier at slike ikke kan benyttes i rom med støv, fukt, temperatursinginger eller insketer kan de ikke brukes i fjøs.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...