Gå til innhold

ny fjøs??


Gjest

Anbefalte innlegg

Min mening:

Bygg luftig og kaldt, bredt forbrett, for med traktor og mixevogn.

Da behøver du ikke forsentral, parker traktor i enden når du har fora, er lufta i fjøset god er det bortkasta med flere enn 1 utforing i døgnet. Den dagen mixevogna streiker kjører du til &quot\;nabon&quot\; og låner til du har reparert din egen. Streiker traktorn bruker du den andretraktorn. I den kalde årstida behøver du å blande for bare annenhver dag.

Fullfor er en selvfølge mener jeg.

Ikke hør på selgere om hvor fantastisk det er med bånd, distrubisjonsvogn, stasjonær blander e.t.c.

Du kan sikkert også kutte ut kraftforstasjoner i fjøset, en ting mindre som noen kyr stresser med.

Med bra formix er det ikke sortering av for, kua spiser mer, stresser mindre, drar ikkefor inn på spaltene.

Det som trengs er noen/noe til å skyve foret inntil noen ganger i døgnet, eller bygg krybber.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stusser litt på olek sitt svar her og lurer på om du har hentet svaret tilfeldig på nettet? Ser det er snakk om kvote og går da ut i fra at det er melk. Fullfor til melk og foring annenhver dag høres dårlig ut med tanke på avdrått! Kutte ut kraftforstasjon er jo så å si umulig.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor det?

 

Olek har fått med alt en trenger å vite i en setning:

&quot\; Bygg luftig og kaldt, bredt forbrett, for med traktor og mixevogn.&quot\;

 

Videre, får en til fullfor så trenger en heller ikke kraftforautomat. Der er derimot forskjell på fullfor og blande to forslag..

Foring annenhver dag er kanskje ikke optimalt, men fullt mulig å få til vinterstid, og fortsatt beholde kyrne over 10 tonnsgrensa.

 

Ser ikke noe galt i svaret til olek

 

Husk spalter da \;)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt kurant svar og meininger ovenfor her, men savner kansje argumenter. Lyst luftig kaldfjøs sier seg selv. Spalt eller ikke spalt derimot? Hvor i landet bor du? Her er det problemer med møkk som fryser på spalt i lange kuldeperioder, mens der det er gummi og skrapeareal fungerer det helt topp! Fullfor til så stor drift er et must, helt klart. Men det finnes gode argumenter for stasjonær blander også. Men pass så du ikke låser med så smalt forbrett at du ikke kommer inn med alternativer om noe stopper. Poenget med bredt forbrett så slipper du fôr rom er jeg uenig i. Hvorfor bruke areal som koster 4000 kroner m2 til å parkere traktor? Et fôrrom kan være greit til å lagre sagflis halm og andre alternative fôrslag i, det kan du selvsagt ikke lagre på et fôrbrett.En distribusjonsvogn trenger ikke koste stort mer en en lely juno som skubber foret inntil. Forvogna vil da skape trafikk i fjøset, og den vil skubbe inntil foret for hver foring om en monterer en skrape under. Pengene du sparer på 3 meter i stedet for 6 meter forbrett bruker du på fôr rom, og heftet og kostnaden med traktor på fullforvogna, bruker du på el motor og får stasjonær blander i stedet....
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore.E_1
Held til på Vestlandet ved normale vintrar skal ikkje kulden vera noko stort problem,men vi må ta høgde for at da kan vera kaldt her og. Vert nok fullfor i ein eller anna form enten traktor og vogn eller stasjoner med band ,reserve løsning må vi ha vi vil ikkje trilla da inn for hand..... Vert vel også noko som skyv foret inntil. Planlegg med spalt i allfalll i kuavdelingen. Nokon Som kjenner til pris forsjellen på å støype vegger eller å få prefabrikerte element i flyterennene? Takkar for alle svar:-)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fordommer til fullfor lever fortsatt ser jeg. Fullfor til melkekyr har så mange fordeler at det er svært få grunner til å ikke velge den strategien.

Ikke utforing annenhver dag, men hver dag, en kan mixe annenhver dag om temperaturen gjør at blandingen holder seg frisk, litt mer fleksibel arbeidstid.

det mest velfungerende fjøset jeg har vært i var det fora med fullfor en gang per dag, liten hjullaster til å skyve noen ganger om dagen, spalt, robot, fri trafikk, 2 drikkekar, velferdsområde bak robot med fri tilgang til robot, kaldfjøs, svært god lufting. Rolige dyr, kutrafikken fungerte utmerket.

Suksessfaktorene ifølge bonden var, god plass til kyrne, fri trafikk, dype liggebåser.

 

Behøver ikke bygge ekstra bredt forbrett for å parkere traktoren der. Det går uansett i en ende. Tenkte det kan være lurt å spare på byggekostnader som ikke har noen fordel for dyra.

 

Anbefaler uansett til de som skal bygge nytt eller er interessert i kyr å ta en titt på cowsignals.com

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...