Jump to content

Utnytte areal på låve til sau/gris?


Guest

Recommended Posts

Driver med framforing av okser og kviger til slakt. Har 55 stk. på bås, og skal etterkvart bygge om til binger i eksisterende fjøs og muligens eit tilbygg til ca 100 okser. Kjøper inn alt av dyr hos Nortura.

 

Har ein låve i 2 etg. over fjøsen med storfe, her er det plassert 2 stk tårnsiloer, samt eit plant areal på ca 10 x 10 meter, som i dag brukes til lagring av redskap om vinteren. Funderer litt på å nytte dette arealet til ein eller annan form for husdyrproduksjon.

 

Lurer då på korleis det vil fungere med sau, eller evt.gris på talle på dette arealet. Det er i dag ikkje ventilasjon (vifter) i låvebygget, dette kan sjølvsagt installerast, men håpte gjerne at eg kunne bruke arealet som ein "kaldfjøs". Kan skape litt ekstra ventilasjon ved å opne låvedøra om sommaren,

 

Korleis vil det fungere med gris? Dette vil vel "støve" ekstra mykje, og vil legge seg på alt av vegger og kanskje på siloforet i siloane?

 

Med sau, korleis vil dei takle vinteren, men gjerne ned mot 20 - 25 minus inne i låven? Ser gjerne for meg at forhekk fra Reime kan fungere bra, då eg har traverskran som går over begge siloane, samt over arealet på 10 x 10 meter, som vil kunne brukes til å fylle forhekken.

 

Vil mattilsynet kunne ha nokon innvendingar mot noko av dette?

 

Vil det ha noko føre seg å søke om tilskudd hos IN for dette? Ser gjerne det at det vil bli enklare å få det til som eg vil, om eg bygger det uten å søke.

 

 

Takkar for innspel og råd! :-)

Link to comment
Share on other sites

Guest hansor_1

Hei,

 

Hvis det er sau du vil begynne med, syns jeg ikke du skal la det at du har ekstra inneareal styre avgjørelsen. Den bør styres av hvorvidt du har tilgang på vår- og høstbeite, og hvor du skal ha sauene om sommeren (ikke på låven, jfr åpne låvedøra, da blir det garantert ikke butikk). Hvis du har tilgang på dette, vil jeg tro at fjøs på låven, men husk at du får behov for ekstra areal i lammingen.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Guest Anonym

Tja, hvorfor ikke?

 

Jeg sitter i ometrent samme situasjonen. Har en låve som rommer et ubrukelig areal( bla. tidligere høytørke) på ca 200 kvm. Fungerer nå som kaldfjøs for sau. Går helt fint. Og her bikker det for 30 under 0 vinterstid - sauen klarer det fint, utfordringen er drikkevann. Mattilsynet har vært på inspeksjon, uten problemer.

Sommerstid er dyrene selvfølgelig ute på beite.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...