Jump to content

Bruke melkerobot som kraftforstasjon?


Guest

Recommended Posts

Kan man bruke melkeroboten som kraftforstasjon? Dvs at den forer ut kraftfor uten at den melker samme ku? F.eks blir en ku melket 3 ganger i døgnet, men om den skal spise 12-15 kg kraftfor bør jo dette fordeles på 6-8 ganger i døgnet.

 

Er der noen med lely A4 eller VMS som kan svare på dette?

Link to comment
Share on other sites

Det er ingen problem. Men har du mange kyr vil jeg likevel anbefale kraftfòr stasjon. Opp til 30-35 kyr går greit uten. 40 og oppover ville jeg hatt stasjon utenom.....
Link to comment
Share on other sites

VMS kan tildele kraftfor mellom melkingene, men da må man ha siste software. Jeg har 32 kyr i roboten, og ser ikke behov for krafforstasjon. Roboten har rikelig med tid til å utdele kraftfor, og jeg tipper du får en bedre kutrafikk gjennom roboten også. Jeg ligger på 3,3 melkinger i snitt, Hvis man deler ut maks 4,5 kilo ved hver melking, er man oppå nesten 15 kilo kraftfor under melking...
Link to comment
Share on other sites

Grunnen til at jeg undrer på dette, er at jeg planlegger å bytte ut min melkestall med robot. Vil da lage meg en velferdsavdeling med ca 10 liggebåser bak roboten. På fremsiden av roboten vil der vere plass til 45 kuer, og der har jeg 2 kraftforautomater pr idag. I denne velferdsavd vil jeg ha kuer som trenger ekstra tilsyn, om dette skulle være pga dårlige bein, forestående kalving eller andre grunner. Disse vil da ikke få tilgang til eksisterende kraftforautomater og således være avhengig av at roboten kan fungere som automat i tillegg. Er av den oppfatning at kuer ikke bør få mer enn 2 kg kraftfor pr gang, for å bevare et godt vommiljø. Har gode resultater i fjøsen pr idag, og er interessert i å fortsette med dette..

 

Takler lely A4 dette og?

Link to comment
Share on other sites

Er ikke helt sikker på hva versjonen heter batmal60, men det er den helt siste. Jeg har ikke fått den enda. Den jeg har heter 3.5 servicepack1, så det er etter den.Det var en bug i systemet som gjorde at robotarmen ville ta i gulvet på eldre modeller, så jeg har valgt å vente litt til de har fått ordnet dette. Regner med at den blir oppgradert ved neste service. På alle nye roboter leveres dette som standard.
Link to comment
Share on other sites

Både lely og delalval kan fòre kraftfòr mellom melkinger. DU sier du har to kraftfòr stasjoner i dag. Om du har plass til 40 kyr, i ku avdelinga vil det være nok med en kraftfòrstasjon. Da kan du plassere den andre i velferdsavdelinga. Eller du kan bygge velferdsavdelinga slik at dei har tilgang til robot heile tida, og blir slust tilbake til velferdsavdeling. Da kan disse få bruke robot som kraftfòrstasjon, mens resten av flokken har to stasjoner og får kun kraftfòr ved melking i robot......
Link to comment
Share on other sites

Velferdsavd blir slik at de som går der har tilgang til robot hele tiden. Er jo litt av poenget det. Mao blir roboten stående ut i dyrearealet. Minuset med dette er jo at jeg må gå over spalten for å komme til roboten. Kunne jo ha flyttet 1automat, men det er jo ikke vits dersom roboten kan fungere som automat for kuene i velferdsavdeling. Derav mitt emnespørsmål.. :)
Link to comment
Share on other sites

Baseline 5 har eksistert i ett år nå, og er blitt levert på nye roboter siden høsten 2012. Grunnen til at de ikke har kjørt oppdateringer på eldre VMS eller reklamerer for Baseline 5 er at det i starten var noe &quot\;bugs&quot\; med Baseline 5. Men det bør være ordnet opp i nå, og tror nok du kan få programvaren om du spør etter den.....
Link to comment
Share on other sites

Er jo bra at de venter med å lansere på gamle vms før de vet at det funker ordentlig. Jeg vet at de har innstallert baseline på enkelte roboter, men at de har måtte legge inn 3.5 igjen. Jeg er fornøyd med delpro 3.5. Hvilke ankepunkter har du mot den??? Er det brukergrensesnittet du ikke liker eller er det andre ting. Den virker ihvertfall helt fri for bugs. Hører jo også at delaval sier at delpro har fungert meget bra. Her har roboten gått med delpro i tre år, og virker aldeles utmerket. Jeg er megafornøyd med vms`n. Kan ikke huske sist jeg fikk alarm..
Link to comment
Share on other sites

Har ikke Baseline 5 selv. Men det er likt 3.5 . Samme driten med å legge til utskilling, oppdatering av sider osv. Tungvint program, men fryktelig mye info å få tak i om en vil. Nytt er også at du har mye meir info om aktuelle kyr på pekeskjerm på vms. Slipper feks å løpe inn på kontoret for å forandre påsett innstillinger ol.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Til dere som bruker robot som eneste kraftforkilde: kan dere samtidig si noe om avdråttsnivå, forhold mellom eteplasser og antall dyr, styrt trafikk etc?

 

Om man skal ha maks avdrått er jeg skeptisk til å spare på automaten. Hvordan løses forresten hvem som kommer først til roboten fra de to avdelingene? Må man ha smartgate til dette, eller holder det med tett vegg og enkel vekselport? Ser for meg at med rørgrinder vil den svakeste kua fortsatt sky unna for den dominante foran inngangen til roboten. Og sjøl om det bare er 10 kyr i fokusavdelinga, er det jo likevel tett trafikk til roboten?

Link to comment
Share on other sites

Har ikke robot som eneste kr.f kilde, men har ikke automater heller. Gir i snitt 6 kg i roboten resten på forbrett i pmr. 1 eteplass til hver, fri trafikk, 50 melkende og godt 11000 i ytelse pr ku.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...