Jump to content

Halmpris = gullpris?


Guest

Recommended Posts

Har pleid å kjøpe et billass tørre halmballer til strø hvert år. Har brukt samme leverandør i flere år og ringte i år og hørte om han hadde, og det hadde han. Regnet ikke med at prisen var så veldig forskjellig fra det den hadde vært før, så det ble ikke sagt noe om pris. Like etter halmen kom fakturaen. Selv om ballene hadde blitt ca. 50% større så hadde jeg ikke regnet med at prisen hadde steget med 180% fra et år til ett annet ;-( Selvfølgelig tabbe å ikke avtale pris på forhånd, men jeg synes 350,- for en balle på 80x80x230 med et par lag plast høres dyrt ut selv i et år med en våt høst? Andre erfaringer fra det ganske land? Frakt kommer selvfølgelig i tillegg.
Link to comment
Share on other sites

Guest Apple_farmer_1
Har pleid å kjøpe et billass tørre halmballer til strø hvert år. Har brukt samme leverandør i flere år og ringte i år og hørte om han hadde, og det hadde han. Regnet ikke med at prisen var så veldig forskjellig fra det den hadde vært før, så det ble ikke sagt noe om pris. Like etter halmen kom fakturaen. Selv om ballene hadde blitt ca. 50% større så hadde jeg ikke regnet med at prisen hadde steget med 180% fra et år til ett annet \;-( Selvfølgelig tabbe å ikke avtale pris på forhånd, men jeg synes 350,- for en balle på 80x80x230 med et par lag plast høres dyrt ut selv i et år med en våt høst? Andre erfaringer fra det ganske land? Frakt kommer selvfølgelig i tillegg.
Link to comment
Share on other sites

Guest ValtraN92_1
Skal ikke vurdere om prisen er for høy eller ikke, men med mangel på halm i store deler av Norden må vel de som er helt avhengig av halm finne seg i urimlige høye halmpriser.
Link to comment
Share on other sites

Guest Apple_farmer_1
Ojsann. Da var det jo rene røverkjøpet. Jeg har vel noen ekstra, så da spørs det om jeg burde ta med 4 på bilhengeren og dra til Jæren og pushe halm \;-)
Link to comment
Share on other sites

Guest Q-Bonde_1
Det har aldrigt svart seg og vara grådige. Der komer år me mye halm så då e det bare til kjøpa av dei så ikkje skor seg for mye.
Link to comment
Share on other sites

Guest Apple_farmer_1
Sant nok det. Vanligvis er jo halmen nesten et problem i områder med mye korn, men det var litt spesielt i år med vanskelig høst i hele Sør-Norge.
Link to comment
Share on other sites

Jeg mener at halmen har en verdi på ca. 15 øre/kg. Jeg tar 45 kr. pr. ball og den som trenger halm raker, presser, pakker og henter selv. Da har jeg dekt inn mine kostnader. Det ligger da til grunn at jeg har lite husdyrgjødsel og driver ensidig kornproduksjon med pløying. Må derfor kjøpe nesten all gjødsel. Ved halmfjerning må jeg tilføre mer kalium og kan redusere litt på nitrogen. Jeg får mer jordpakking pga. økt trafikk, men bruker mindre diesel i skuronna ved å kjøre uten kutter.

Denne prisen mener begge parter er OK. Det er her snakk om en fast kunde som trenger halm hvert år.

Jeg vet at enkelte ikke regner verdi på halmen, men dette kommer jo litt an på hvordan man driver.

Hva som er \&quot\;riktig\&quot\; pris i år vet jeg ikke, men ville ikke tatt overpris til faste kunder selv, tatt i betraktning en vanskelig høst. Det har vi til tider i Trøndelag også...

Link to comment
Share on other sites

Hvis man regner 15 øre kilo i utgift ved levering av halm i streng, da er man nok snill. I Danmark har halm på jordet en ca pris på 90 øre kiloen. I år som dette har det vel knapt vært mulig å presse noe halm på østlandet. Mulig situasjonen er bedre i trøndelag. Lykke til!
Link to comment
Share on other sites

At danskene betaler 0,90 for halm etter treskeren er det vel markedet som er årsaken, ikke nytteverdien av å la den ligge. Bruker noe halm til talle, men skulle jeg betalt såpas så hadde det nokk blitt forandringer. Enten flis eller ombygging til liggebås. Har hørt fra forsøksringen at nytteverdien av å pløye ned halmen i ekstreme tilfeller kan komme opp mot 0,40. (ekstrem jord, ingen hysdyrgjødsel, ensidig dyrking osv.)
Link to comment
Share on other sites

Hei!

 

Her på østlandet så ligger halmprisen for bonden som eier halmen på 10 kr pr ball og 70,- for pressing a 1,30 ball. Så får lage et trailerlass til neste sommer og dra til Jæren!

Link to comment
Share on other sites

Halm er gratis eller kun i bytte for noen få lass med tørrgjødsel pr år. Dog, her i området tar en 10 øre/kg når det er entreprenørene som skal selge til Rogaland. Tydeligvis til ågerpris i år. Jeg synes det blir tøvete om naboer skal fakturer hverandre for småpenger. Noen og enhver kan trenge noe hjelp i ny og ne. Ellers er det mange som vil ha vekk halmen enkelte år for å få sprøytet skikkelig.

 

Så igjen, halm er gratis så lenge det ikke er noen som tenker å tjene seg fet på å utnytte andres knipe!

Link to comment
Share on other sites

Charolais, her blir du for kategorisk. Om man har lite husdyrgjødsel og driver ensidig kornproduksjon må man kjøpe dyrere kunstgjødsel fordi man fjerner halmen. Dette bør enhver som driver halmomsetning vite. Om man fjerner halm ett år vil man neppe merke det, men driver en med dette over tid må man ha mer kaliumrik gjødsel. Hvis ikke vil du merke det på dine neste jordprøver (og avling). Hvis problemet er t kjelleren er for full av møkk, blir det noe annet.

Selv må jeg bruke 22-2-12 i stedet for 22-3-10, evt. 22-3-10 i stedet for 25-2-6 hvis halmen fjernes. Dette kan gi en økt gjødselkostnad på opp mot 30 kr./da

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...