Jump to content

Desperat etter å leie jord på østlandet


Guest

Recommended Posts

Nå er jeg desperat etter å leie mer jord. Etter at jeg overtokk gården i 2009 så har jeg hatt ca 300 mål med korn. Når jeg overtokk så var det egentlig husdyrproduksjon, men dette ble avviklet på grunn av for dårlige driftsbygninger og dermed var korn litt mere tilrettelagt.

 

Dermed hadde jeg 300 mål med eng som jeg pløya opp og som ble kornarealer. Jeg har også endel beite som jeg nå holder på å dyrke opp. Beitene er vell ca 130 mål tenker jeg... Dermed får jeg 430 mål i sessongen 2014 og dette blir for lite! Alt for lite når du tenker på at jeg har lån i gården på ca 6,5 millioner og med tanke på at alt utstyr til korn måtte kjøpet så har lånene bare vokst og jeg har også leasing som jeg da må betale. Så nå er jeg desperat etter å leie mer jord!

 

Jeg har investert i stort utstyr i forhold til at jeg nå kun driver 300 mål. Har f eks rapid såer, kvernerland rau 24 m sprøyte, kvernerland accord 1100 l gjødselspreder, kvernerland 4 skj plog (skal byttes ut med 5 skj), våderstad NZA 6 m og en New Holland tresker på 20 fot m.m

 

Jeg har dermed kapasitet til mye større arealer og den eneste mulighet er da å leie. Jeg Har fått avtale på naboens 200 mål, men jeg trenger mer... Utenom han naboen jeg allerede leier av så er det ingen flere naboer jeg kjenner som vil leie bort jorden sin. Jeg er villig til å reise til mine to nabokommuner for å leie jord og jeg vet om mange fine strekninger hvor det er flotte jorder med god jord. Problemer er at jeg ikke kjenner de og jeg vet ikke om de vil gi seg eller om de er interessert i å leie bort jorden sin.

 

Jeg har dermed vurdert å legge ut lapper i alle postkassene som ser ut til å ha tilknytting til en gård hvor det står at jeg ønsker å leie jord. Jeg vil rett og slett bare ta meg en kjøretur og spre ut budskapet over hele mine to nabokommuner. Jeg har regnet ut at jeg trenger over 2000 mål for å kunne overleve på landbruket. Dermed er jeg desperat etter leiejord. I tillegg til å fly rundt med ark i postkasser til folk så tengte jeg ett oppslag i en lokalavis...

 

Nå bryr jeg meg ikke om bønder kanskje blir sinte på grunn av metoden min, men jeg bryr meg kun om å leie jord! Noen vil kanskje ta det bra og andre dårlig. Jeg vet ikke, men så lenge det er noen som forstår den slik at jeg får leid så er det bra.

 

Kan dere vær så snill komme med innspill over hva jeg skal gjøre her?? Hva ville dere ha gjort? Og er ideen min ok?

 

Takker så hjertelig for alle svar!!! :-)

Link to comment
Share on other sites

Guest Kristan
Foreslår at du henger en lapp på oppslagstavla på butikkene der hvor du tilbyr å leie deg ut med maskinpark. Bruk friske farger på lappen slik at den blir ett blikkfang blant alle lappene.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Eg veit ikkje om det som er skrevet her er seriøst ment... men om det er det så lyt eg få lov til å sei (og dette er ikkje noko personlig eller stygt ment) Har det klikka totalt for deg eller tok du en overdose møllers tran og droppet følge med i økonomitimene til landbruket!!! Vist du har 300 mål med jord så lyt du tenke deg godt om økonomisk og holde deg til en gammel solid traktor og tresker om du ikkje bare leiger tresking da .. en brukt vendeplog , sprøyte harv og såmaskin . og ikkje stupe i det og kjøpe utstyr som om du skal høste 10000mål . Men for å vere helt ærlig så hadde det vert mykje bedre om du enten leigde vekk dei 300 målene og solgdte det svindyre utstyret du har nå eller at du la om til eit enkelt dyrehold med å bygge en billig og enkel byggning og byttet ut korn med gress samt svindyrt utstyr med gammelt enkelt utstyr . er bedre det en å dra halve østlandet rundt for å så og høste korn bare så du får betalt bank og leasing.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Enig med forrige innlegg. Lite gjennomtenkt dette her, høres det ut for. Det er bunnlinjen som teller i regnskapet, ikke omsetninga.

Og maken til frekkhet ved å si at jeg ikke bryr meg om hva andre tenker, for så å spørre om råd og tips? Slike som deg ødelegger for mangfoldet i norsk landbruk etter mitt syn. At du er i desperat behov etter jord er fordi du ikke har brukt hodet hvis det du skriver faktisk er sant.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Hvis dette er seriøst så er du stokk dum! Jeg driver relativt stort og godt og mener helt seriøst at du må være tjukk i huet. Beklager men du kan virkelig ikke mene det.... Du viser med innlegget at du ikke har evnene for å bli en dyktig og god bonde som kan leve av yrket!!
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Nå kom jeg hjem fra Canada hvor jeg var deleier i en gård som drev 48.000 dekar med korn og rasp så å si at jeg er en stokk dum bonde blir feil! Jeg kom til Norge på grunn av at jeg helt ærlig syntes at jordbruk i Canada ble litt for lett. Du kunne kjøre ei 18 meter brei såmaskin i flere timer og dette ble veldig ensidig. Dermed overtokk jeg gården i Norge hvor det er en hel del utfordringer. Jeg er ikke en slik lat sabb som kun vil ha penger.

 

Jeg er glad i jordbruket og dette er ikke bare en jobb, men en livsstil. Å jobbe er som å være på ferie for meg...

 

Nå samarbeider jo jeg med en annen bonde her som har 1700 mål også så da kan utstyret trenges. Får ikke så mye penger ut av samarbeidet, men jeg gjør det for å jobbe, ikke for å tjene penger.

 

Nå regner jeg med at det løser seg... Det eneste jeg trenger er mer jord og dermed er problemet løst vil jeg si, men nå er det dette å skaffe seg mer jord. Målet mitt er ikke å drive 500 mål og ha en deltidsjobb ved siden av samt utstyr fra den kalde krigen som ruster i filler og som må skrues på hver sesong. Målet mitt er å ha flere 1000 dekar med store maskiner slik at jeg får god kapasitet i onnene. Jeg har også tenkt å belage meg på leietresking og dermed bytte ut min 20 fort tresker med noe annet.

 

Som sagt så kom jeg fra Canada så dermed har jeg litt annerledes tankegang enn kanskje det dere har.

 

Jeg likte forslaget ditt Rune og dette er noe jeg kan tenke meg å gjøre! Skal se hva jeg får til her nå! Er det noen andre som har noen andre forslag så kom med de også! \;) :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Da vil jeg med en gang beklage mitt forrige som kanskje ikke var helt rettferdig mot trådstarter.

Vil ellers holde fast på det jeg skrev om at det er ødeleggende for mangfoldet. Å investere. Så mye utstyr for så å lete etter jobb er å begynne i feil ende etter min mening. Og dette med å drive mye leiekjøring, er det for å kjøre for alle dem som ar deltidsjobb og skal drive jorda si selv? Nei, skaff jobben arbeidsmengden først og invester deretter.

Ellers ønsker jeg lykke til, og bruk hodet fornuftig. Sjelden lurt å tenke bare på seg selv, særlig med tanke på et muligregjeringskifte. Da må vi stå sammen.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Ja, nå har jeg jo greid å dyre opp noen dekar beite som blir kornjord så har jeg også fått leie all jorda til ei nabo. Nå tenker jeg på leie mer og det er i og grunn det jeg har hatt i bakhodet med maskininvesteringene. Flere og flere gir seg og mer og mer jord blir dermed tilgjengelig så jeg regnet med at jeg kunne skaffe meg kontrakt på en hel del jord slik at utstyret kom til nytte. Og jeg har ringt til Landbrukskontoret i den ene kommunen jeg er interessert i litt jord og jeg snakket med en mann der. Han sa at han kunne være behjelpelig med å skaffe meg noe jord så jeg får se hva som skjer.

 

Han hadde det for tiden travelt pga ferie osv, men han skulle ringe meg opp :-) Dermed ser det ut til at jeg kan ha litt mer jord til neste år så der det bare til å vokse seg oppover ettersom årene går \;)

 

Når jeg skrev at jeg ikke ville være en deltids bonde med 500 mål jord og en tresker som rustet ville jeg ikke støte noen. Jeg syntes det er flott at slike holder på, men det er bare ikke dette målet jeg har i livet. Jeg vil ikke trives med det selv om jeg forstår at sikkert mange andre vil gjøre det.

 

Når det gjelder dette med å stå sammen så er jeg helt enig med deg!! I år så var det ett dritt år for de fleste, men det gikk ganske bra for meg. Jeg har jo som sagt stort utstyr dette året i forhold til arealet så jeg var ferdig med å så på ett par godværsdager. Dermed så satt jeg jo igjen mens jeg kunne høre andre bønder rundt meg led når regnet atter en dag falt på jorde som skulle vært sådd for tre uker siden. Dermed så hjalp jeg tre naboer med onnen pluss samarbeidspartneren min. Jeg hjalp de tre naboene gratis. Det eneste jeg tok for var litt diesel og en del som røk på grunn av en stor sten hos min ene nabo. Jeg hjalp dem med glede for det su sår skal du høste. Ett år så ryker kanskje rapiden og da er det jeg som får hjelp tilbake.

 

Så ja! Vi bønder må hjelpe hverandre! Dette har jeg hele tiden i bakhodet og jeg er i og grunn en type som ikke bryr meg om penger så lenge jeg har nok penger at jeg kan betale mine regninger og brødfø meg selv. Du kan si at landbruk har vært livet mitt siden jeg var liten og det er det fortsatt.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Syntes det er topp at du satser med godt pågangsmot og har 'hårete ambisjoner'. Som du selv skriver så er det flere som skalerer ned og som kan tenke seg å leie ut. Kanskje det ’riktige’ er å utvide først for så å investere i utstyr - men som gründer lærer man att man må satse for å vinne. Den som intet tørr intet vinner :) Det virker på meg ut fra hva du skriver at du har god erfaring fra å drive stort og at du vil ta dette som en utfordring. Du er ingen førstereisgutt og du er villig til å 'jobbe beinhardt' for å få det til. Disse egenskapene og stå på viljen er det som får deg i mål, ikke hva som kanskje er oppfattet å være riktig eller galt, hva andre måtte mene osv. Min erfaring er at setter man seg klare mål og jobber for dette - så lander man alltid på bena på den ene eller andre måten.

Jeg er selv kommet utenfra og inn i jordbruksbransjen og opplever daglig fordommer og misunnelse på ulike nivå og plan. Ha tro på det du selv driver med, lag den plan og følg magefølelsen.

 

Så til det du egentlig spør om - hvordan få leie mer jord. Om du opptrer ryddig og redelig - så kan man gjøre det aller meste. Det finnes ingen fasit på hvordan man skaffer nye kontakter, og trolig er det en kombinasjon av ting så vil få deg i mål. Dette blir som all annet markedsføring/salg av produkt/tjenester. Det er kun du som kan sørge for at du når dine mål - og du må gjøre det som kreves for å få det til. Enig med svar om å kontakte Landbrukskontoret, men min erfaring er at de ofte ikke kan være en markedsplass for jordleie, da de i andre enden skal godkjenne leieavtaler osv. Så relasjonsbygging er bra. Har erfart at de som sitter på type ’tonnvare’ på Felleskjøpet og lignende og som selgere har ganske god oversikt over hva som skjer på gårdene i sine områder. Der kan det være nyttig å få noen gode tips, navn og telefonnummer. Du har vel allerede en etablert kontakt der ettersom du har investert endel i utstyr. God kunde = god relasjon... Samtidig må du gjøre flere ting på en gang. Ofte renner en mulig kontakt ut i sanden og blir til ingen ting. Jobb på flere fronter, mot flere på en gang – da sikrer du deg i hvert fall på ett minimum.

 

Kan jeg spørre om hvor på Østlandet du ser for deg og hvor du driver ut fra?

 

Stå på, gjør som du vil. Være ryddig, redelig, åpen og ordentlig. Vær stolt av dine ambisjoner og jobb knallhardt for det. Det er mine råd.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Tusen takk for svar! Det var mye nyttig der som jeg kan ta med meg videre på veien!

 

Jeg bor i Sarpsborg og jeg ønsker å leie jord i to nabokommuner som heter Råde og Fredrikstad. Jeg ønsker også å leie jord i min egen kommune der jeg bor nå så klart. Jord i Rygge (nabo kommune til råde) er jeg også interessert i, men for at dette skal la seg gjøre så trenger jeg en del jord i råde på strekningen til rygge slik at transportkostnadene ikke blir så høye. Fylket jeg bor i er Østfold...

 

Hvis du ikke kjenner til stedene så kan du alltids se på kart som du finner på Internett :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Hei igjen,

 

Vet godt hvor området ditt er - da selv holder til på Østlandet/Oslo. Kjenner ikke noen som helt passer det du søker, men har muligens kjennskap til noen som vurdere å selge i området. Er om ikke helt i samme situasjon - i noe alla, samt har endel erfaring innen markedsføring/salg. OM du er interessert i å utveklse litt erfaringer må du gjerne sende meg en mail på erik@forpro.no - så kommer jeg gjerne med noen tanker og innspill rundt temaet.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

hei ser at du jakter på jord i traktene mine.

jeg skal hjelpe deg vis jeg hører noe som vil leie bort men det er mange om beinet i råde vet du.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Hei! Bra at noen satser,og lykke til med det! Men kan jo være lurt å tenke seg litt om. Jeg kjenner selv til flere av de store korn produsentene i østfold og Akershus. Trur ikke dem har hatt så store overskudd på landbruket de siste åra. Penger er jo ikke alt,men det må jo gå rundt! Kan jo være greit å tenke at man bør ha flere bein å stå på enn kornproduksjon.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...