Jump to content

Vil bli hobbybonde - Trenger innspill!


Guest

Recommended Posts

Jeg er for tiden økonomistudent, men har innerst inne en drøm om å kjøre traktor og drive i det små med sau og kanskje på sikt klare å leve av det. Har i den forbindelse begynt å legge noen planer for hva jeg kan gjøre når jeg er ferdig som student og flytter hjem igjen. Hadde derfor satt pris på om dere som har peiling kunne kommet med en komentar på planene mine. For alt jeg vet kan de være helt på trynet dårlige...

 

Del 1:

Eier sammen med mine søsken en fritidseiendom (gammelt hus + låve og sjøbod) på en øy utenfor kysten av hjembyen min. For å holde eiendommen fra å gro igjen ser jeg for meg å starte opp med utegangersau her. Klima er mildt med veldig lite snø og kulde. Hvis jeg får lånt jord fra naboene til dette vil det være snakk om ca 100 mål gjevnt fordelt på skog, lynghei, svaberg og gress, samt 40 mål lynghei og svaberg og noe gress på en naboøy. Ettersom kvaliteten på gresset er dårlig vil jeg tro det blir best å kjøpe noen baller med grovfor til vinteren, fremfor å slå det som er. Vil også tro at det kan være noen kroner i tilskudd å hente på dette? Ikke missforstå, jeg har ingen planer om å drive med "tilskudd-søye", men kan være greit å ha noen kroner igjen for strevet det blir å gjerde inne og drifte dette på en øy uten traktor og redskap som de fleste andre bønder har.

 

Del 2:

Jeg har alltid likt traktor og store maskiner og har derfor lyst til å kjøpe dette for bruk inne på "fastlandet". Ser for meg å begynne i det små med vedproduksjon og brøyting for private. På sikt leiekjøring innenfor både landbruk og entrepenørvirksomhet. Kort sagt vil jeg se ann markedet og spisse meg mot det som trengs i området. Problemet mitt er at jeg ikke har kjørt så mye traktor før. Har tre års erfaring med som sjåfør innenfor spesialtransport (semi m/maskintralle) på opptil 90t totalvekt, så det med store redskaper er ikke i seg selv noe problem, men mangler altså erfaring spesifikt på traktor. Er det mulig for en bygutt, som har tilbrakt ferier på småbruket til bestefar, å lære seg å presse en rundballe?

 

Så hva synes dere? Bør jeg gi beng i hele opplegget og heller ta meg jobb som regnskapsfører, eller kan det være mulig å bygge opp noe som dette over tid?

Link to comment
Share on other sites

Synes ikke du virker kritisk i det hele tatt. Det er noe slikt som du skisserer jeg ser for meg. Starte med dette på fritiden og sakte men sikkert bygge det opp i henhold til økonomi, arbeidsmengde, tid og lyst.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Heisann fhn! Som det fremgår av førsteposten min er jeg ingen erfaren bonde som har arvet flere hundre dekar jord og har fått gårdslivet inn med morsmelken. Som det også fremgår har jeg ingen planer om å snylte tilskudd fra fellesskapet. Og til tross for min mangel på erfaring vet jeg at det er særdeles lite tilskudd å hente på å drive en vedmaskin eller brøyte for late byfolk. Med andre ord vil denne delen av &quot\;virksomheten&quot\; kreve at inntekter er høyere enn utgifter. Hvis vi nå stopper opp og tenker oss om vil vi se at det er de fleste heltidsbønder som &quot\;kjører traktor for gøy&quot\; på statens regning, og ikke meg. Før alle bønder her inne går løs på meg, vil jeg si at jeg selvfølgelig vet at det ikke er slik det fungerer! Poenget er at jeg vil ha meg frabedt, fra deg fhn, å bli beskyldt for å snylte på tilskuddene for å finansiere en hobby som du kaller det.

 

Ja, det kan bli snakk om tilskudd for den delen som handler om sauehold. Da vil jeg be deg lese innlegget mitt på nytt og kanskje du da vil få med deg at det her er snakk om en øy. Så mens andre bønder slenger noen gjerdepåler i skuffa på traktoren og smeller opp et gjerde med spett og en hammer vil jeg måtte bore i fjell og for hånd bære både kamstål og netting flere hundre meter oppover fjell og svaberg. Når jeg er ferdig med dette vil jeg måtte starte som hobbydiplomat for å krangle med hyttenaboer som er livredde for tulipanene de skal se på de 3 ukene ferien dems varer.

 

Nå er det vel slik at tilskuddene er til for å stimulere til gårdsdrift og dertilhørende produksjon i et marked, og med en geografi, som i utgangspunktet ikke egner seg for lønsom drift. Så da spør jeg deg, hvem synes du fortjener tilskuddet mest? Jeg eller østlandsbonden som ikke har annet enn fruktbar jord i mils omkrets?

 

På slutten vil jeg si til alle her inne at jeg har full forståelse for at det trengs tilskudd fra staten for å drive bærekraftig jordbruk og jeg støtter alle som klarer å drive med dette på fulltid. Jeg vil også si enda en gang at jeg ikke har planer om å snylte på noe som helst vis. Det eneste jeg ønsker er å benytte meg av de mulighetene som blir tilbydt når jeg velger å produsere kjøtt og drifte kulturlandskap.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...