Jump to content

Avslutte kontrakt av utleid mark.


Guest

Recommended Posts

Hei.

 

Jeg kjøpte ett gårdbruk for ca 10 år siden, det hadde en 50 mål dyrket mark samt en 800mål utmark.

 

Den gangen ble dyrket marken og utmarken leid ut til en bonde i nærheten som han hadde sauer på, da gårdhus og alt var så sliten at det hadde vært mulig med noe drift samt interessen for dette ikke var der den gangen.

 

Det har som sagt vært utleid nå i 9 eller 10 år, det har hele tiden vært problemer med at han har tatt vare på marken, i kontrakten står det at han skal stå for drenering, gjødsling og nedklipp av mark hvert år. Det eneste han har gjort på 10 år er og ha klipt det ned 1-2 ganger totalt, alt annet har vært fraværende.

 

Jeg har vært år maset på han om dette, da plassen betyr en del for meg og jeg ønsker ikke og se at marken skal bli til myr og at ting ikke blir passet på.

Jeg har heller ikke utstyr pr.dags dato til og få gjort dette selv.

 

Spørsmålet er nå at jeg i sommer fikk nok og sa at nå var det nok løgner (han har vert år kommet personelig og sagt alt han skulle gjøre samt mange lovnader på tlf om dette, det har enda ikke skjedd noe) Jeg sa at nok er nok og sa korfattet på melding (SMS) at nok var nok og at han år på år nå har brutt kontrakten og dette kunne ikke fortsette.

Han kom dagen etter og bare koblet vekk strømmen han hadde på gjerdet og har ikke hørt noe fra han.

 

Det jeg antar her er at jeg må skrive ett formelt brev attpåtil og sende det rekomandert.

Jeg er 97% sikker på at kontrakten går ut 2013, men fortsatt litt usikker om det var 2013 eller 2014, da det er en stor leteaksjon og finne kontrakten.

 

Kan jeg si opp kontrakten pga av de gjentatte kontraktbruddene år på år?

 

Hvor lang tid i forveien skal han evt ha denne oppsigelsen?

 

Er det slik at vist ingenting annet er sagt at han har krav på forsatt leie av marken automatisk etter 10 år?

 

Har noen erfaring på dette og kunne gitt meg innspill på hvordan jeg skulle formulert denne oppsigelsen og sendt til han?

 

Takker så mye for svar og håper dere kan hjelpe meg i denne situasjonen da jeg ser på gru at han kan komme i ettertid og ta meg på noe når han igrunn har gjort marken min til myr og egentlig vært likegyldig til marken.

Link to comment
Share on other sites

Her er det vanlig med eit års oppsigelsestid, men om kontrakten er utgått, er det berre å ikkje fornye den. Der er ingen automatikk i fornying etter utløp. Muntleg oppsigelse etter endt kontrakt er gyldig. Om du er usikker på når kontrakta vart skriven, bør du uansett gje beskjed om at den ikkje blir fornyet, og at du vil ha den sjølv frå neste år. Om han har stelt jorda so dårleg som du seier, er det lite trulig han vil protestere.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Det er bare til å sende eit brev fortløpende der du hendvender til sms du sendte og grungjev oppsigelsen med brudd på kontrakta . Slike som du har kontrakt med her er kun i landbruksbransjen for en ting og det er for å syge tilskuddkr , det er eit helvete og eg blir fly forbanna hver gang eg tenker på det fordi desse får opperere fritt mens vi som vil drive seriøst blir motarbeid og trukket i tilskudd for bagateller bare en paragraf ikkje blir infrid. har 2 slike rundt meg her nå på her side av gården min og det yngler av høymole og ugras den ene slår og har til noen sauer mens den andre cruser 1 gang om høsten i 1m høyt avfalsgras med ein beitepusser og dei motar mer i tilskud en eg gjer som sprøyter og gjødsler hvert år og legger om og grøfter for mens eg driv tradisjonelt so kaller dei drifta si økologisk og det kan eg bare sei deg at det er fantastisk og høyre dei legge ut hver vår på 17 mai feiringa i bygda om kor flott kjøtt og naturlig gras dei har so driv økologisk ..... Så til slutt vil eg oppfordre deg til å ta kontakt med en bonde du veit driv seriøst og tilby han en solid kontrakt om han i byte driv jorda skikkelig på den måten får han trygghet til å legge litt arbeid og penger i jorda og du får en velstelt gård vinn vinn for begge og forhåpentlig vis eit skritt i riktig retning for å bli kvitt desse tilskuddsygende bonderomantikerene. Lykke til.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...