Gå til innhold

Få tilskudd til å bygge driftsbygg på foreldres gård..?


Gjest

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Vanskelig å finne beskrivende emnelinje her, men saken er altså slik:

 

Er sammen med min søster arving til et mindre gårdsbruk på sørlandet. På gården står det to hus, hvorav et er over 300 år gammelt m/stabbur og bryggerhus, samt "nytt" hus og garasje, to sjøbuer en låve/fjøs og noen andre mindre bygg. Eiet jord er ikke mer enn knappe 250 mål, 20-30 av dem dyrket. Resten beite og skog.

 

Det er på det rene at det blir meg og min kone som i framtiden skal overta jord og skog. Hvordan fordeling av husene, sjøbuer, strandlinje og denslags blir er uavklart. Er nylig etablert med nytt hus og familie i byggefelt 300 meter unna gården - og lysten til å dra igang forsiktig drift har meldt seg... :-) Min far la ned driften for 5-6 år siden pga helse.

 

Først av alt ønsker jeg å rive den eldre låven, som er av typen med fjøs (lavt under taket) nede - samt stort åpent rom på toppen, tregulv man knapt kjører plenklipperen inn på. På alle måter et upraktisk bygg som ville krevd kostbar oppgradering for å kunne møte framtida. Ligger på toppen av det hele en liten halvmeter unna en fylkesvei... Tanken er da å bygge nytt, 220-240 kvadrat på et plan. Kombinert fjøs og garasje/verksted.

 

Har vært i samtaler med kommunen, og de er meget positive med tanke på at noen ønsker å dra igang igjen et småbruk med sauehold og lett skogdrift. Så sant (99% sikkert) at jeg får rive-og byggetillatelse vil jeg få tilskudd fra kommunen, samt veiledning og hjelp til å søke innovasjon Norge om tilskudd. (Er et prosjekt i kommunen som går på dette.)

 

Så til hovedspørsmålet mitt; For å kunne søke- få tilskudd og bygge, og senere starte næringsdrift i mitt navn, hva må til?? Vil det være tilstrekkelig at det skrives forpaktningsavtale - som definierer, og begrenses til å gjelde jord/skog - samt det gamle driftsbygget? Eller må jeg på et eller annet vis få overdratt noe av gården, og dermed bli hjemmelshaver? Hvordan kan det eventuelt løses å gjøre dette? Er nemlig for tidlig å gjøre fordeling og fullstendig overdragelse av hele eiendommen til meg/søster nå...

 

Jeg er ikke redd for at det skal bli problemer av typen at mine investeringer i neste omgang ikke vil komme meg til gode, eller at fordeling søster og meg imellom skal by på trøbbel i så måte.

 

Er det noen der ute som kan svare på mitt omstendelig formulerte spørsmål...? ;-) Takknemlig for innspill!

 

MLe

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Daggy_1
Hei - interessant å lese innlegget ditt. Jeg er i lignende situasjon. Fikk godkjennelse til å rive forfallen låve/fjøs med forutsetning om å bygge opp nytt. Har nå revet og er i gang med bygging av ny låve. Skal ikke ha fjøs. Jeg har søkt Innovasjon Norge om støttet til dette, og venter fortsatt på svar (det tar noen mnd!). Kommunen har imidlertid gitt positiv innstilling, så håper å få noe tilskudd. Er du under 35 år har du større sjanser for å få tilskudd slik jeg har forstått det, se selv på innovasjonnorge.no. Når det gjelder spørsmålet ditt, kan jeg dessverre ikke gi deg et godt svar, men en telefon til kommunen eller Innovasjon Norge er sikkert ikke dumt.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er under 35, ja - og er optimist med tanke på å i hvert fall få noe tilskudd. :-) Snakket så vidt med Innovasjon Norge tidligere i uka, men problemstillingen min hadde jeg ikke tenkt på da... :-) Skal nok ordne seg - men jo enklere - jo bedre..! Fikk du noe hjelp fra kommunen med søknad?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hårek_1

Hei. Flott noen satser.

Men min erfaring, siden jeg driver å bygger sauefjøs om dagen så begynte jeg med å snakke med kommunen. Beskjeden var at tegning måtte foreligge før byggesøknad.

å for å søke innovasjon Norge må du har selvangivelse fra forrige år, driftsplan for drifta/gården, godkjent tegning og kostnadsoverslag.

Etter jeg fikk den beskjeden undersøkte jeg litt å fikk noe hjelp fra slakteriet, men syns det ble for mye jeg ikke skjønte, så ringte jeg Norsk landbruksrådgivning og i løpet av 4 uker var alt i orden, de kom med bra tegning, råd til byggeprossesen, en kom å så på gården og hadde et &quot\;møte&quot\; om planlagt drift og laget driftsplan ut av det, samt hjelp til søknad til innovasjon Norge, for den er litt tricky for en nybegynner som meg!

Håper det her var til noe hjelp! Norsk landbruksrågivning er hvertfall oppdatert på lover og regler og har bred kunnskap om alt innen landbruk. Prisen ble heller ikke avskrekkende, rundt regnet med alt ca 12.000,- noe som du kan ta med i søknaden til innovasjon.

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Daggi........ Ville vært litt forsiktig med å starte bygging før du har fått svar fra innovasjon Norge. Det kan resultere i at du ikke får tilskudd.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det enkleste er jo at du overtar før du begynner å bygge. Eller så kan du få nåværende eier til å bygge først så overtar du i etterkant. Du får tross alt ikke 100% tilskudd så det er et betydelig lån som skal ha sikkerhet i også.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke få nåværende eier til å bygge. Den dagen skifte skal foreligge skal søsteren din mest sannsynlig ha verdier tilsvarende gårdens verdi, eller du må kjøpe ut gården, som har fått en betydelig høyere verdi.. I tillegg er det ofte vanskelig å få skilt fra deler av gården som oppgjør til din søster.

 

Lykke til! Håper du får støtte:)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...