Jump to content

Kvalitet rundballer


gil_1

Recommended Posts

Hei!

Ja ikke no problem det.Kvaliteten kommer jo ann på graset du presser.Om du får me jord/møkk osv.

Presse harde baller!

Tilsette ensileringsveske skader jo ikke.

Også må en jo bruke nok plast...

Kutting på pressa har ikke så mye å si for kvaliteten,men letter jo utforing osv.

Link to comment
Share on other sites

Kvaliteten blir bra, men tungt å fôre med dersom du ikkje har kutter. Det går også ut over fôropptaket til dyra dersom det blir for langt. Dyra vil vokse\\mjelke mindre.
Link to comment
Share on other sites

Guest Bullseye_1

Vi pressa jo tusenvis med rundballer med John Deere 550 på nitti-tallet. Ingen kutter der, men topp kvalitet på foret uansett. Som nevnt spiller så mange andre (viktigere) faktorer inn. Ser jo stadig presser uten kutting idag også, så det er ikke noe problem.

 

Så klarer man seg jo med mindre traktor og da, når pressa ikke har kutter.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Er ikke helt enig med dere som hevder at kutting ikke har betydning for hvor mye en får i rundballene og kvaliteten på de. Tipper gjennomsnittsvekta på ballene øker med minst 200-300kg med samme ballestørelse (120x120). Dvs færre baller, bedre pakking og dermed mindre luft i ballene noe som er positivt for gjæringskvaliteten. Mindre plastforbruk eller en kan bruke sammeplastmengde men mer på hver balle, særlig ved tørre forhold. i tilleg får en lettere utforingsforhold.

På den andre siden medfører kutteagregatet større vedlikeholdsbehov og effektbehov.

Hvordan det da tilslutt ender rent økonomisk får hver enkelt vurdere.

Dyrere traktor, presse, drift- og vedlikehold -(minus)færre baller, mindre plastkostnad lettere utforing og bedre kvalitet på foret =X

Link to comment
Share on other sites

det må da bli vesentlig mer luft med inn i ballen uten kutting? mindre biter med masse er vel alltid lettere å komprimere enn lange strå? og mengden luft som blir med inn har da stor betydning for muggfare etc

 

når det er sagt kan man selvsagt få fint for uten kutting, og ei presse uten er mye letttere å drive på med uten en traktor med krefter og tyngde i massevis, krever mindre vedlikehold, og har selvsagt en helt annen innkjøpspris. får jo ei grei presse uten kutting ned mot 100K, blir vanligvis det dobbelte for \&quot\;proff\&quot\; singelpresse med kutting.

Link to comment
Share on other sites

Guest wold_landbruk_1
her diskuteres det kutting/ikke kutting. jeg mener att dagens presser ikke kutter nåkk jeg da, ser en markant økning i ytelse når jeg spretter silonen, og det er jo det samme foret. men siloforet er slått med slåmaskin og multikutter. men dyra eter det mye lettere pga att det er mere kutta, altså ett større grovforopptak.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...