Gå til innhold

Adriank

Bruker
  • Innlegg

    5
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Adriank

  1. Adriank

    Arve gård

    Hei! Å ta over en gård innebærer vel at du kjøper gården av din far dersom han er enearving av din onkel. Siden din onkel ennå lever kan han selv velge å testamentere eller selge hele gården til deg mens han lever. Du bør riktignok vite at din far kan reise en odelsløsningssak mot deg, dersom han ikke innfinner seg i at den blir testamentert eller kjøpt av deg. Jeg ville anbefalt deg å gå i dialog med din far og din onkel hvor du fremmer dine tanker rundt gården og dens fremtid i familien. Det er ufattelig mange problemer som løser seg med en åpen dialog, samtidig som det er mange problemer som skapes med en lukket dialog.
  2. Hei! Hva er argumentet leietaker har for at avtalen ikke lenger er gyldig? Hvis avtalen er signert, leiekontrakten ikke har blitt endret eller fornyet med nye vilkår eller henviser til en utløpsdato for vilkåret som tilsier at leiekontrakten opphører med salg av utleiejorden ser jeg ingen grunn til at den ikke skal være gyldig.
  3. Hei! Det er kanskje ikke dette svaret du søker etter, men jeg ønsker likevel å komme med noen tanker vedrørende deres synspunkter rundt odel og odelsloven. Jeg tror byrden og presset til å overta odelsgården skapes av den forrige generasjonen, og ikke skapes av jenta/gutten som har odelsrett. Jeg skal snart overta familiegården, og har aldri opplevd dette som en byrde eller et press. Dette skyldes av at jeg har hatt foreldre som ikke forventer noe, og har fra min oppvekst alltid sagt at det er mitt eget valg om jeg ønsker å overta eller ikke. Om dere er klare ovenfor deres barn at dere ikke forventer at de fører gården videre, vil heller ikke de oppleve noe press eller se på det som en byrde. Dere eier gården sammen og står fritt til å kunne selge gården ut av familien eller til et annet familiemedlem enn den som er fremst i odelsrekken. Dere står også fritt frem til å selge gården når som helst, det er dermed dere som bestemmer helt og holdent når det er riktig å selge den videre. Jeg har også et inntrykk om at odelsloven er nokså ukomplisert og en svært god ordning for jord- og skogseiendommer i Norge. I enhver situasjon som forbinder arv og eierskifte vil det alltid skrives om problemer som kan eller kommer til å oppstå. Det er derimot ingen som fremmer alle problemfrie overdragelser, noe som gjør at du (som allerede er skeptisk til odelsloven) blir farget av dette. Om dere som foreldre er åpne og ærlige ovenfor deres barn når det gjelder gården så tviler jeg på at dere vil støte på noen problemer når et eventuelt salg av eiendommen skal skje i fremtiden. Selv om kun en av dere har arvet gården på odel, kan begge likevel eie gården sammen som et gift par. Ref: https://www.landkredittbank.no/blogg/2019/kan-vi-eie-garden-sammen/ Jeg kjenner verken dere eller deres barn, men jeg vil likevel anbefale å sitte stille i båten før dere foretar dere noe rundt eiendommen. Odelsloven kan oppleves som et problem eller byrde for enkelte, men for de fleste oppleves den nok som en glede og en berikelse for deres liv. Hvis dere likevel ønsker å se på mulighetene til å fraskrive rettighetene som odeler har på eiendommen, anbefaler jeg dere å ta kontakt med en eierskifterådgiver i bondelaget. Dere er definitivt ikke alene vedrørende deres tanker rundt odelsloven, jeg vil dermed tro at de har rådført andre med samme tanker og eventuelt funnet løsninger for dette.
  4. Hei! mange takk for svar. Jeg er for så vidt innforstått med hvordan jeg skal gå til innkjøp av en traktor, det jeg dog er på jakt etter er tips om hvilket merke og type jeg bør vurdere. Jeg har tidligere lest en sak om en annen person i en nogenlunde lik situasjon som meg, der han blant annet ble anbefalt Valtra da disse egnet seg relativt godt i skogen. Jeg har i hovedsak erfaring med MF da det er det jeg tidligere har brukt, men det er i mine øyne fint å se på andre alternativer som kanskje passer like bra til oppgavene (om ikke bedre).
  5. Hei! Vi har et behov for en ny traktor på gården da den vi har fra før av har blitt slitt ut. Driften på gården er lagt ned, men det brukes fortsatt jevnlig en traktor til brøyting av gårdsvei (ca 1 km) samt noen skogsbilveier. Veiene skal også vedlikeholdes, men dette krever i hovedsak kun skraping da veiene er gode. En traktor som egner seg bra i skogen er også nødvendig da vi tar ut noe ved for utsalg (ca 100 kubikk ved i året). Noen som har forslag på en traktor som kan passe de nevnte arbeidsoppgavene? Vi har ingen spesifikke preferanser med tanke på hvilket merke traktoren har, såfremt den gjør jobben den blir kjøpt til på en god måte.
×
×
  • Opprett ny...