Du er her

Anonyms bilde
Gjest
Belte av og på tilhenger

Hei!
Vi har kommet i en diskusjon her på gården.
Skal traktor "låses" med brekk slik at tilhenger står i ro ved på kjøring av beltegraver?
Eller skal alt trille slik at man kan dra tilhenger/traktor under graver ved på kjøring?

Hva er anbefalt?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Belte av og på tilhenger

Hei!
Jeg ville nåkk hatt brekke på sånn att traktoren står i ro, plutselig kan dt jo skje noe vis traktor ikke er sikkret mot å trille.
Synes egentlig att dt hørtes litt skummelt ut, jeg fåretrekker att traktor står dønn i ro :) men sikkert noen som er uenig i meg.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Belte av og på tilhenger

Ja, jeg tenker det samme.
Men sjåføren en veldig opptatt at traktor må trille.
Får kansje prøv selv å se.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Belte av og på tilhenger

Ha en mann i traktor viss det begynner å rulle?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Belte av og på tilhenger

Hadde alltid brekket på + 4wd innkoblet og lasteren senket til bakken,
Var en 4,5t maskin på en weckman 90.
Gikk på med skjæret først for sikkerhets skyld.
Gjordet dette i mange år, og aldrig noe problem.

xeobibs bilde
xeobib
Logget av
Innmeldt: 30.11.2008
Re: Belte av og på tilhenger

må hvertfall vere heilt flatt om ein har brems av.... ved påkjøring.
Pleier å løfte meg opp med skuffe/bommen midt på planet og skjæret heilt nede bak og så rygge hengeren &quot\;innunder&quot\; maskina .....kan eventuelt ha nokre boks-endar 4-5&quot\;/el.pallar under skjæret for å komme høgre opp med maskina

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Belte av og på tilhenger

Denne vise veldi godt hvordan d lettest gjøres, om du vill ha kassen litt opp bestemer du selv. men også litt avhengig av størrelsen på maskinen å høyden på hengeren. å JA brekket på traktor godt plantet på.. :)

http://www.youtube.com/watch?v=Zplpf9Ytkvg

OS_1s bilde
OS_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2008
Re: Belte av og på tilhenger

Er på denne måten jeg har gjort det selv. Hvis det er veldig på kanten om maskina går oppi, dvs det blir veldig bratt å snu seg rundt så er det en fordel å gå på andre veien med skjæret bak og få en til å rygge innunder hengeren. Ved den første måten må traktoren stå dønn i ro!! Kan fort skli av hvis det begynner å rulle, i tillegg til at en trykker på med ganske store krefter når en knekker seg opp på planet. Hvis det er litt bratt så er absolutt det enkleste og tryggeste å finne seg en haug å gå på planet fra. Vær også veldig forsiktig når en skal gå ned igjen hvis en har kjørt glatte masser på planet (matjord, leire, etc). Det sklir utrolig fort når det først kommer, det føles i hvertfall sånn...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Belte av og på tilhenger

Jeg bruker å stå så flatt som mulig, hvis det da ikke er en egnet haug i nærheten. Brekket på og lasteren ned. Kjører alltid på med skjæret bak og kjører dette ordentlig ned i bakken før jeg svinger meg rundt. I tillegg har jeg støttebein for å forhindre at bakenden på traktoren løfter seg. Å foreta denne operasjonen uten å &quot\;låse&quot\; traktoren høres skummelt ut...

Liksombondes bilde
Liksombonde
Logget av
Innmeldt: 25.08.2010
Re: Belte av og på tilhenger

Brekket på! Har du laster så kjør denne i bakken så er det mindre sannsynlig traktoren får løft på bakhjula.
Men gå for all del opp i hengeren med skjæret først!
Begynner du og gli så detter maskinen ned på skjæret og det er skummelt nok... Detter den helt ned gjør det vondt!
Dettte mener jeg uansett hvilke størrelse det er på maskin og høyde på henger. Men hjelper selfølgelig godt med en bakke kant eller haug og stå på om maskinen er liten og hengeren høy... Dette er jo også ett tema når vi snakker dumper henger... Det er ikke så lett og komme seg opp og ned i en dumper med 22&quot\; hjul med en 3 tonns maskin. Youtube klippet viste sikreste metode....

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Belte av og på tilhenger

Jeg har aldri verken sett eller hørt om noen som har lastet gravemaskin på henger uten og dra på brekket på traktoren. Tenk deg hva som kan skje når du har dratt hengeren halvveis under maskina og du løfter opp skuffa og skal snu deg rundt. Da vil maskina presse traktor og henger framover. Vips så står du der med knuste ruter,vond korsrygg og sammenklappet gebbis.
Personlig synes jeg det er best og belte opp med skjæret først. Både fordi maskina faller ned på skjæret om uhellet skulle være ute,og fordi jeg får vekten på maskina mest mulig over boggien på hengeren.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Belte av og på tilhenger

Jeg har sett det, men bare på film. Linker til en tråd jeg har skrevet i selv:
(siste innlegget og filmen)

http://www.classicmachinery.net/forum/viewtopic.php?f=3&amp\;t=6628

Hvis hengeren/lastebilen er høy og understellet relativt kort må du ha skjæret bakover og helt nede, sånn at vinkelen ikke blir for bratt (eller finne deg en passende haug/rampe...), og da må du kunne trekke/skyve bilen/hengeren under deg/fra deg -men det bør helst sitte en hjelpemann i bilen/traktoren som bremser, rygger og kjører fram til rett tid.

Er enig i at skjæret ellers bør være først inn over hengeren _om mulig_, og fortrinnsvis holdes lavest mulig over planet.

Prosedyren er også forklart i denne offisielle anvisningen fra Åkerman (H3):
http://www.maskinisten.net/downloads.php?view=detail&amp\;df_id=36