Du er her

Anonyms bilde
Gjest
Hvor mange rundballer?

Hei

Tenker på å kjøpe et gårdsbruk og har en masse spørsmål som sikkert mange proffe her inne synes er rimelig dumme, men det får stå sin prøve.

Nå lurer jeg på

Hvor mange rundballer bør man kunne forvente av 300 mål mark på kysten av Nord Trøndelag? 1. og 2. slått?

Når man driver med kyr hva er da "vanlig" syklus på pløying og oppsåing?

Ser at spørsmålene er vanskelig å gi et konkret svar på og ligger i samme gate som "hvor bratt er en bakke", men hadde vært fint med en pekepinne

Hvor finner jeg normtall for drift av melkefjøs med oppforing av egne kalver? Vil gjerne prøve å dobbeltsjekke at budsjettene fra konsulenten.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Hvor mange rundballer?

Hei. Flott at du satser!:-)

Når det gjelder syklus for pløying og fornying er det omlag hvert femte år (er iallefall lærdommen min) du må jo selvsagt pløye og fornye hvert år om du velger ettårlige sorter (feks raigras) kan desverre ikke svare deg på rundballspørsmålet, da vi legger all hemjorda i silo.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Hvor mange rundballer?

Når det gjelder tall så kan NLT (norske landbrukstjenester) hjelpe deg :-) la oss høre fra deg når du har kjøpt gården!\;-)

batmal60s bilde
batmal60
Logget av
Innmeldt: 14.11.2011
Re: Hvor mange rundballer?

Nå opererer jeg 900 m.o.h så jeg burde vel ikke uttale meg om kysten i Trøndelag! Det er DU og DIN drift som vil avgjøre avlingsnivået. Jeg mener du bør forvente ca 1100 - 1300 rundballer om alt er på stell. Selvfølgelig avhengig av hvor mye som er gjenlegg det aktuelle året osv. Pløyer du ikke, men sprøyter ugras og gjødsler bra på villenga ca 800 - 900 baller. Økologisk etter boka 500 - 600, og kvasi-økologisk 200-300 \;-) Er graset veldig vått når du presser blir det fort 50 % flere uten at det berger deg fra vårknipa i nevneverdig grad.....

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Hvor mange rundballer?

Beklager... Var Norsk landbruks-rådgiving jeg mente.... Gikk litt fort i dag tidlig \;)

Anonyms bilde
galaksen_1
Gjest
Re: Hvor mange rundballer?

Hei

Har ikke satset enda. Er mye som skal klaffe, ikke minst å bli enig på pris samt å få kartlagt alle utleggene som kommer i tilegg til kjøpesummen osv.

Selger oppgir at de fikk 500 ball på to slåtter på de 300 målene og syntes det var veldig lite. Tror ikke det er pløyd opp noe på mange mange år slik jeg forstår det så her er det potensiale for forbedring. Men det koster mye å ta igjen slike etterslep...

Skal ta kontakt med noen uavhenginge rådgivere når jeg får meg en friuke på jobb.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Hvor mange rundballer?

Hei, i rogaland får du 5 baller på målet med fortørket gras. Grasblandingen da er med høgt innhold av timotei, viss du beiter lite på dyrkamarka kan du da ha opp mot 10 år mellom pløying.

Olas bilde
Ola
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Hvor mange rundballer?

Antall baller er en indikasjon. men sier ikke veldig mye om avlinga. Det ser man først når de skal spises opp. Har stelt i fjøs der det varierte fra 1-5 baller per dag avhengig av type:)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Hvor mange rundballer?

Hei!
Driver sjøl melkeproduksjon på kysten av nordtrøndelag. Høster av ca 280 dekar. Beiter også en god del av arealet. I normalår med fortørking av graset får jeg omlag 1000 rundballer. Normal avling er vel omlag 5 baller på målet så med 300 dekar skulle det bli omlag12-1300 når du regner med at du får mindre avling i gjenleggsåret.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Hvor mange rundballer?

Det er dessverre en del gårder og bygder langs kysten i Trøndelag der agronomien har måttet vike litt for lenge. Stedvis er det få igjen som driver, og de har tilgang på så mye areal at de får nok gras selv om det ikke skjøttes allverden. Blir mye å kjøre over da, og mye rart i fôret.

Tror jeg ville ha hørt litt rundt i nabolaget der gården ligger, for å finne ut om avlingsnivået på godt drevne gårder i området. Potensialet langs trøndelagskysten er jo enormt, men det finnes steder med dårlig og skrinnt jordsmonn, og en del upraktiske skifter (kjenner til et bruk som driver 80 dekar fordelt på over 40 ulike lapper). Prøv å stell deg såpass godt med banken at du har dekning for både drenering, kalking og noe fôrinnkjøp første året (så du får lagt om en del ekstra), da slipper du å komme på hælene fra dag 1...

Anonyms bilde
lynet_1
Gjest
Re: Hvor mange rundballer?

Hei allesammen.
Jeg må bare si at jeg er ny her inne. Jeg har brøytet snø i oslo i 13 år. Å har i år kjøpt 2 nye traktorer som jeg å min ansatt brøyter med. men tenkte å høre med dere her inne om dere vet om noen i område akershus område etc som evt har behov for noe innleid hjelp til vårånna e.l
Jeg er 34 år å har vært avløser på gård tidligere. Det sammme har ansatten.
jeg har selv en john deere 6930. 2012 model. å ansatten har en 6430. 2012 modell.
Vi har vurdert å kjøpe inn litt extra utstyr nærmere sommeren. Som f.eks halmball presse med plast pakker. Men kanksje greit å sjekke ut om vi evt vill få noe jobb med det utsyret. Takker for evt alle savr. Om det skulle være noen av interesse så er tlf. 95115709.
Hilsen Terje