Du er her

Bondesens bilde
Bondesen
Logget av
Innmeldt: 29.12.2009
Såmaskin for gressfrø

Hei. 

Trenger ei enkel og grei såmaskin for gressfrø, men som gir ei jevn og presis såing. Ser at de varierer fra ca 20000 til ca 35000 ny. Er f.eks tume greenmaster et godt kjøp eller bør jeg opp i pris?

Jon Bondes bilde
Jon Bonde
Logget av
Innmeldt: 17.04.2017
Tre "konsepter"

På grasfrømaskiner er det vel i hovedsak tre ulike konsepter - sålabber, dryssing med fingeretterharv og pneumatisk ("luftspreding"). Har sett resultat etter alle tre variantene i år, ei gammel stoklandmaskin med labber, ei eldre tume 2.5m som drysser frøet og drar ei fingeretterharv bak, og en einbøck ugrasharv med luftassistert såing. I år, på grasfrøsåing uten dekkvekst, er den samme rekkefølgen også "resultatlista". Stoklandmaskina fikk frøene litt ned i bakken og fikk grei spiring, tumemaskina fikk noe overdekning og gav ok spiring, den pneumatiske har ikke harvfingrene direkte bak "dysa" og "dysene" står litt bak på maskina slik at mye frø blir liggende på overflata. Sådde 85-90 daa med ei slik maskin tidlig i juni, og det begynner å se nogenlunde greit ut nå, etter å ha sprøyta ugraset (som kom formidabelt) og kjørt over med beitepusser ei uke etter. Synes det er et greit perspektiv å ha med seg, selv om året i år var et spesielt år og definitivt ikke det året en burde så uten dekkvekst (ser man i ettertid...)

Ang valg av maskin er jeg godt fornøyd med tume-maskina, men om den er "saliggjørende" vet jeg ikke for jeg har for lite å sammenligne med. 

 

Bondesens bilde
Bondesen
Logget av
Innmeldt: 29.12.2009
Såmaskin

Stockland-maskinene er så vidt jeg vet ikke i produksjon mer, men delene selges så vidt jeg vet enda. Tenkte at det er en grunn for at de ikke er i produksjon mer?

Jon Bondes bilde
Jon Bonde
Logget av
Innmeldt: 17.04.2017
Ja, jeg tenkte mer i retning

Ja, jeg tenkte mer i retning av ulike konsepter for å spre frøene, jeg tror ikke jeg ville ha anbefalt noen antikvitet som den som står hos naboen uansett.