Du er her

OS_1s bilde
OS_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2008
Kombimaskin - anbefalinger?

Hei! Jeg vurderer å bytte såmaskin og lurte i den forbindelse på om noen hadde noen anbefalinger? Skal ha en med hjula bak, grasfrøkasse (startgj) og kjørespor. Merkene jeg har kikket på er: Kongskilde, Junkkari, Tume og kanskje Vederstad (litt dyr). Tenker å kjøpe en pent brukt en i tilfelle. Har erfaring med Kongskilde og er i grunn godt fornøyd med den, eneste er at det ikke er utskiftbart slitestål på slitedeler.. En fordel om det er enkelt å ta dreieprøve. Noen som har noen synspunkter så er jeg veldig takknemlig.. ;)

OS_1s bilde
OS_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2008
Kombimaskin - anbefalinger?

Hei! Jeg vurderer å bytte såmaskin og lurte i den forbindelse på om noen hadde noen anbefalinger? Skal ha en med hjula bak, grasfrøkasse (startgj) og kjørespor. Merkene jeg har kikket på er: Kongskilde, Junkkari, Tume og kanskje Vederstad (litt dyr). Tenker å kjøpe en pent brukt en i tilfelle. Har erfaring med Kongskilde og er i grunn godt fornøyd med den, eneste er at det ikke er utskiftbart slitestål på slitedeler.. En fordel om det er enkelt å ta dreieprøve. Noen som har noen synspunkter så er jeg veldig takknemlig.. \;)

Vegard_1s bilde
Vegard_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Kombimaskin - anbefalinger?

Det kommer jo litt an på både bruk og forutsetninger om du \&quot\;trenger\&quot\; en Väderstad Rapid. I utgangspunktet er det ingenting som slår den isolert sett, men av og til kan det nest beste være et ok valg og.

Har du husdyrgjødsel og rimelig steinfri jord er det et tilfelle der jeg vil si at man ikke \&quot\;trenger\&quot\; Rapiden. Da må man uansett molde ned gjødsla først, gjerne med ei såbedsharv. Og du får jo en Kongskilde og ei god 6-metersharv til samme pris som en Rapid, sånn omtrent.

Men har du ikke husdyrgjødsel, litt stein og litt lettere jord kan du jo egentlig sløyfe all jordarbeiding unntatt pløying og så med Rapiden. En gammel tre-meters slodd til å fylle tomfårene får du vel til gi-bort pris, og sammen med Rapid har du da en effektiv linje for korndyrking. Forredskapen gjør en god planeringsjobb og lager et fint såaggregat, og hele konstruksjonen gjør at du ikke drar opp stein på samme måte som noe med tinder / labber.

Av \&quot\;de andre\&quot\; er det og Kongskilde jeg har erfaring med, og har omtrent de samme ankepunkta som deg, pluss at skålsetta til labbene er uhorvelig dyre. Ellers ser jo Junkkari, Tume og Kongskilde rimelig like ut, så jeg tror det går litt for det samme hva du kjøper av de.

OS_1s bilde
OS_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2008
Re: Kombimaskin - anbefalinger?

Har skjønt at Rapid er \&quot\;Rolls Royce\&quot\; når det gjelder såmaskiner. Flott maskin med god holdbarhet og godt såresultat. Problemet som jeg ser med Rapid er at den er dyr og tung. Krever nok sin traktor da den blir stor og tung.. I tillegg er den veldig lang, noe som er en ulempe da jeg har en del små jorder. Har husdyrmøkk (talle) og leire jord (alt fra lettleire til skikkelig stiv leire). Blir nok å høstpløye nesten halvparten og resten blir kjørt møkk på våren og deretter pløyd ned. Får kikke litt mer og følge med utover, blir nok uansett ikke noe kjøp før til høsten evt neste vår.

Larss bilde
Lars
Logget av
Innmeldt: 27.09.2008
Re: Kombimaskin - anbefalinger?

Synes du skal se på hver enkelt (brukte) såmaskin som er aktull for deg. De nyeste Junkkari maskinene har utskiftbare slitestål ved skålene. I midlertid synes jeg det er forferdelig mye blekk i disse maskinene. Hadde Junkkari før, har Tume nå. Synes Tumemaskina er et lite hakk bedre, men det er vel nesten en smakssak for hvilken av de tre finske man vil ha.

Synes det nesten er viktigst å finne ei maskin med skåler som har utskiftbare slitestål, har du litt stein, ville jeg også hatt skåler på gjødsellabbene.