Du er her

Anonyms bilde
Gjest
Jordarbeiding

Eg er tilhenger av plogen. Etterpå er det over med ei fjørharv opptil flere ganger. Synes den drar opp for mye stein,og at det blir forholdsvis mye kjøring for å få det slett nok. Er det noen som har erfaring med andre redskaper som du kjører før såing? Feks, carrier ol. Kansje Rapid eller rotorharv (bearbeider gjerne for mye), rett i pløgsla. Det er jo "inn" med redusert jordarbeiding for tida, men i grasproduksjon der du legger om kvert 4-5 år, er plogen tingen. Men poenget er minst mulig kjøring etter plogen.....

Anonyms bilde
km_1
Gjest
Jordarbeiding

Eg er tilhenger av plogen. Etterpå er det over med ei fjørharv opptil flere ganger. Synes den drar opp for mye stein,og at det blir forholdsvis mye kjøring for å få det slett nok. Er det noen som har erfaring med andre redskaper som du kjører før såing? Feks, carrier ol. Kansje Rapid eller rotorharv (bearbeider gjerne for mye), rett i pløgsla. Det er jo \&quot\;inn\&quot\; med redusert jordarbeiding for tida, men i grasproduksjon der du legger om kvert 4-5 år, er plogen tingen. Men poenget er minst mulig kjøring etter plogen.....

Anonyms bilde
Svein_1
Gjest
Re: Jordarbeiding

Hei, er også en stor tilhenger av pløying. Men for min del så har jeg kjørt gammel god tung slodd i alle år. Men mye pågrunn av jordtypen vi har her. Men nå ifjor så kjøpt jeg meg Rexius 650 som skulle ta over jobben for slodden. Denne gjør en kjempe jobb og blir kjempe slett etter den og den drar ikke mye stein hell. Klart noe stein blir det men ellers er jeg kjempe fornøyd med dette redskapet, men er jo ikke et billig redkskap men absolutt verdt pengene. Vi sår med Rapid etterpå og det er en kjempe kombinasjon.
Men du bør ha noe mål før det lønner seg å kjøpe seg en slik sloddtrommel.

Anonyms bilde
Bjarne_1
Gjest
Re: Jordarbeiding

jeg kjører med en vâderstad 3brander slepeslodd. bruker den på alt fra tung leire til lett sandjord. spesielt på vårpløying fungerer den meget bra og sletter veldig fint.
har og vanlig såbedharv og rotorharv, men det brukes kun i kulturer som krever dypere såbed.
Så i korn og grasproduksjon er slodden ypperlig.
Slodden vurderes solgt, grunnet endret behov..

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Jordarbeiding

har du prøvd ei god slepeharv med sloddeplanke? kjenner igjen det du skriver. har prøvd mye forskjellig redskap og synes det er det beste.
har ei wiberg 6m sjøl den kan sloddeplanke justeres uavhenig ifra harva samt vinkel på harvetindene den sletter fint uten at alt formye sten dukker opp.
carrier harver gjør også en slikjobb klemmer stein ned igjen men det er ikke så slett som det blir m ei harv,også er en 3-4 m det tyngste di fleste får med seg 6 meter harv går fint med 100 hk her

Anonyms bilde
km_1
Gjest
Re: Jordarbeiding

Har ei 5 meter kvernland harv med sloddeplank og ribbetrommel. Fungerer greit nok, men synes det blir for mye kjøring der det er leire( nesten over alt sjå meg), for å få knuse klump. Har hørt noen bruker crosskill med sloddeplanke på, noen her som har erfaring med det?

Karl Daniels bilde
Karl Daniel
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Jordarbeiding

KM:
Det der med at plogen er tingen i grasproduksjon er jeg sterkt uenig i...
Vi har (ta årstallet med en klype salt) siden 1994, kjørt kun med direktesåmaskin. Det vi gjør når det er på tide med fornying av enga, sånn ca hvert 6. år, så sprøyter vi med Roundoup (er det sånn det skrives) og gratil (mot høymole). Så lar vi det gå ca 14 dager, før vi kjører over med en direktesåmaskin. Det har i alle år gitt perfekt resultat, med unntak av i fjor da vi av alle ting hadde tørke på trøndelagskysten. Da måtte vi så i 60 daa på nytt.
Vi opplever å ha god effekt av å kjøre minst mulig på jorda, der det eventuellt blir stygge kjøreskader har det hent vi har vært ute med traktor og laster å pynta litt før vi har sådd.
Vi har benyttet en direktesåmaskin som felleskjøpet solgte på 90 tallet, laget på vestlandet et sted. Denne er ikke i produksjon lengre, men jeg har også god tro på Underhaug sin direktesåmaskin. Superrapiden kan sikkert gjøre samme jobben, kjenner ikke de godt nok, så jeg er usikker på om de klarer å få ut små nok mengder per daa. Vi ligger på omlag 2,5 kg/daa, noe som er litt høyt, men det kommer av at såmaskina begynner å bli litt slarkete.
Vi mener vi kommer godt utav det økonomisk og ikke minst arbeidsmessig, da vårånne er gjort unna på veldig kort tid.
Et klart motargument er jo at vi ikke får moldet ned gjødsla, men den spredes med stripespreder, så vi har ikke hat problemer med det.

Anonyms bilde
km_1
Gjest
Re: Jordarbeiding

Tvile ikkje på at du kan oppnå gode resultat med den metoden. Direktesår litt eg og, men bare raigras. Sikkert ei futura direktesåmaskin som freser spor til frøa du har. Men det kommer litt an på jordtype med tanke på resultat. Sjå meg er det stiv leirjord, og min erfaring er at du kommer ikkje fra pløying for å løyse opp litt lenger ned.Lite hjelp å få fra frosten her på vestlandet......

Anonyms bilde
Vegard_1
Gjest
Re: Jordarbeiding

Skal langt i fra dømme direktesåing nord og ned jeg - men et par spørsmål dukker opp.

Hvis man kjører totrinnshøsting blir det veldig mye kjøring i de samme spora i løpet av levetida på enga. Man kommer stort sett igjen på samme plass to til tre ganger i året med grasutstyret - og med direktesåing får man aldri rufsa opp i disse spora. Telen gjør vel heller ikke så god jobb som den gjør på ei høstpløye.

Et annet moment er vel mer stedbetont. Som Karl Daniel sier er ikke forsommertørke det mest ideelle, men som sagt avhengig av lokale værforhold.

Jeg har kjørt en god del Crosskill med sloddeplanke, og liker veldig godt resultatet av den. Til korn er det stort sett nok å kjøre en gang, mens to overkjøringer nok er greit til gras. Men i den stiveste jorda blir sloddeplanken til Väderstad for myk, uansett om man har tverrstag bak.

Har såvidt fått prøvd Amazone Catros i pløya, og syns det er ei veldig lovende løsning. Om mulig kommer det opp enda mindre stein av den enn det gjør av Crosskill-trommelen, og der holder det med ein gangs overkjøring. Eneste minuset jeg ser her er at man må ha et alternativt redskap til å fylle tomfårer med, i alle fall så lenge man ikke har sloddeplanke på kompaktskålharva. Den øker dessuten trekk-kraftbehovet så mye at jeg tror det er ei billigere løsning å ha en liten gammel slodd til å fylle tomfårer med. De koster i alle fall ikke stort å skaffe seg. En tremeters Catros går helt ok på en 110-hester, i alle fall hvis det ikke er alt for bratt. Kapasiteta er også bra, i pløya kan en fint kjøre 12 - 13 km/t, så da forsvinner måla fort :)

Anonyms bilde
km_1
Gjest
Re: Jordarbeiding

Vegard: Catros går vel i samme klassen som vederstad carrier? Ligger den i samme prisklasse også? Har 130 hk JD, så da går det vel greit med sloddeplank. Men er jo et minus viss du ikkje greier å fylle tomfåra med denne sloddeplanken da.

Anonyms bilde
Vegard_1
Gjest
Re: Jordarbeiding

Catros er vel omtrent akkurat samme redskapet som Carrier - og prisforskjellen tror jeg ikke er stor, men Catros har vel noen centimeter større skåler. Vi har kjørt de to i stubben, og med samme dybde ved siden av hverandre, og det blir mindre halm i overflata av den grønne. Men om Catros kan leveres med sloddeplanke er jeg ikke sikker på... Og man må vel over på en sleper for å få sloddeplanke på Väderstad og vel?

En annen fordel med Carrier er jo 3,5 meters utgaven. Det er ei ideell arbeidsbredde for en 120-hester med tvilling.

Sloddeplanken klarer nok å fylle tomfårer den. Tenkte mest på at om du hadde traktor som var helt på grensa var det ei grei løsning med tremeter kompaktskålharv og en liten slodd til å fylle tomfårer.

Karl Daniels bilde
Karl Daniel
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Jordarbeiding

KM:
Det er ei slik maskin som freser spor ja! Vi har endel stiv leire vi også, som kom fram i dagen etter diverse planering på 70 tallet.
Og vi kan ikke se noen forskjeller der i forhold til de områdene vi har sand eller myr, eller en blanding av alle tre..
Litt av tanken vi har, er vel at vi pakker minst like mye som vi løser opp med all kjøringa som trengs etter at vi pløyer. En annen og ikke ubetydelig faktor for vår del, er at vi har friske mengder nedbør på Namdalskysten og ca 60 % av jorda har mer eller mindre helling, noe som har ført til store erosjon tidligere. Det problemet er så godt som borte når vi direktesår, da det døde plantematerialet fortsatt ”holder” på jorda.
Frost og da som barfrost er ikke noe vi sliter med heller, så det er lite tele å skryte av. Den lille tela vi har klarer som regel å dytte opp en stein eller to, så det er vel det vi gjør av våronn når vi fjerner de steinene vi ser. Har syke mengder stein som vi syns gjør seg minst like bra under jorda som oppe i dagen!
Det som er litt ”merkelig” er at vi har fått en markant økning med kløver i enga, og det tyder jo på at det ikke er for hardt pakka.
Når det gjeløder forsommertørke så tror jeg ikke en ”vanlig” tørke er noe problem, men vi hadde gleden av å ha 8 uker tørke i fjor sommer. Det satte en effektiv stopper på spiringa.

Vegard:
Vi har kjørt totrinnshøsting siden en gang på 80 tallet, først med finsnitter (fc80/fc800), deretter lessevogn (splitt 14/trumag robot 20(mløkkavogn)/titan 4/25 (kanonbra vogn)) og nå til slutt Jaguar.
Jeg har fulgt med litt på det du nevner med at det blir mye kjøring i samme sporene og det vises tydelig rett etter høsting, men etter et par uker kan man ikke skille ut visuelt hvor det er hjulspor eller ikke. Og vi kan ikke peke ut hvor disse går rett før høsting igjen. Vi har også siden 1990 (eller no der omkring) kjørt med stripespreding (agromiljø), det sammen med redusert jordbearbeiding har ført til minimal jordpakking. I tilegg til at man får en rå kapasitet med slangespredning der man har god arrondering.

Jeg ”dømmer” ikke dere som på død og liv skal pløye, dere må gjerne holde på for min del.. : -) Men jeg er litt frelst og oppfordrer alle til å prøve seg fram om man har tilgang til utstyret som trengs. Man skal ikke pløye av gammel vane og skal man først pløye må man gjøre det skikkelig (bruk litt tid på innstilling av plogen)!!

Anonyms bilde
Svein_1
Gjest
Re: Jordarbeiding

Catros levers ikke med Sloddeplanke enda, men det kommer nok. Carrier har sloddeplanke så. Men for min del så har kjørt Catros i pløgsla og synes det blir for løst. Jeg sår grunt med rapiden og vil helst ha det minst mulig løst før jeg sår. Klart at trommelpakkern, pakker jorden noe men ikke nok for min del. Men spørs veldig åssen jord du skal bruke den på! men synes sjøl at Catros gjør en litt bedre jobb enn Carrier, jeg harver alt møkklandet mitt med Catros om høsten og det blir kjempefint etter den da!

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Jordarbeiding

Svein?
Jeg har lest innleggene om jordarbeiding og hva du skriver om Rexius 650. Jeg lurer på hvor stor traktor som trengs for å dra denne i bakkene?

Anonyms bilde
Vegard_1
Gjest
Re: Jordarbeiding

Jeg har kjørt Väderstad Rollex 620 med sloddeplanke og Crosskillringer i særdeles kupert og variert terreng, og på de fleste jordarter - den er nok litt lettere å dra enn Rexiusen, husker i farta ikke vektforskjellen på de to. Det som uansett gjør det store forskjellen er jo hvor mye jord man tar med seg på planken. Er det marginalt med traktor kan det bety forskjellen på en eller to overkjøringer.

Den minste traktoren jeg kjørte Rollexen på var en MF 6150. Med en steinsvans med litt stein oppi i fronthydraulikken og 1 bar i dekka (480/65 R28 og 600/65 R38) gikk dette rimelig greit - men traktoren var nok litt for lett, det var fort gjort å miste grepet i bakkene.

Såklart er det helt på grensa med krefter og, tok ut maks effekt av traktoren konstant, og brukte tipputtaket som regulerer sloddeplanken til å regulere farta - og traktoren som ikke brukte en dråpe olje ellers brukte 1,5 liter på 10 timer jobb. Det er nok ikke å anbefale - det ble mye mer behagelig når vi fikk en JD 6920S foran, men noe midt i mellom kan jeg tenke meg er helt passe...

Anonyms bilde
Svein_1
Gjest
Re: Jordarbeiding

Hei ja! Jeg kjører den på Fendt 818 med ca 250 Hk, men trenger ikke mer enn 120 hk, har kjørt den på Nh Tsa 110 og det var ikke noe problem, måtte sitte å stille litt på crossboarden, men ellers drog den sloddtrommelen bra. Men anbefaler en traktor mellom 110 - 150 Hk til den jobben.

Denne sloddtrommelen gjør en kjempejobb på høstharvet mark og pløgsle(går noe tyngre på pløgse) og jeg er kjempefornøyd med denne type jordarbeiding.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Jordarbeiding

Takker for svaret,Vegard. Jeg har tenkt å bruke en MF 6475 med laster og 160hk, så da burde vel dette gå bra.