Gå til innhold

erlingba

Bruker
  • Innlegg

    8
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  1. Tok over gården hjemme i fjor sommer. Er utdannet elektriker/tekniker, men har jo vært gårdsgutt endel år, så vet omtrent hva det går i. Det har allikevel vært en bratt læringskurve og mye nytt å lære det siste året. Det er jo mer rundt drift av gård enn det man er med på når man hjelper til med slått og stell av dyr. Ikke minst er det et ganske omfattende regelverk som man må sette seg inn i og mye man ikke har tenkt på hvis man ikke har vært veldig aktiv i den daglige drifta. Og så er det jo noe med det å oppdage at den driftsmåten forrige generasjon har drevet på siden 70-tallet kanskje ikke er helt oppdatert. Vi tok over omtrent på dagen så det ble ikke mye tid til forberedelser. Hadde vi skulle gjort det igjen ville jeg nok ha hyrt inn en rådgiver for å få råd om hva man burde satse videre på og hva som må fornyes fra dagens drift. Selv om det jobbes døgnet rundt og vi har små barn synes jeg arbeidet er veldig kjekt og har ikke lengtet tilbake til annen jobb ett sekund. Har du pågangsmot og endel praktisk erfaring burde det gå fint.
  2. Her ville jeg begynt i riktig ende, det vil si å lese håndboka først. Har du ikke den finner du den sikkert på https://www.maskinisten.net Det finnes ikke choke på dieselmotorer. Det du trekker ut er nok stoppen. Og så vil jeg tro du har fylt diesel på radiatoren. Er nok ikke å anbefale.
  3. Den beste pressa er selvfølgelig Welger RP12. Kjøpte den av min far da vi overtok gården i våres og den har fått litt kjeft under 1.-slåtten i sommer når det stadig har tufsa seg i pickupen eller knytinga ikke slipper, men i går da jeg skulle starte på 2.-slåtten ble jeg positivt overrasket over den. Prøvde å dra den bort til jordet med 135'en, men i en litt lei kneik spant traktoren og jeg skled litt bakover. Innen jeg fikk trådd inn bremsene skikkelig hadde pressa hjulet på utsiden av en kant og slo elegant kolbøtte ned i lia. Vippa den rundt med gravemaskinen, banka løs et par bøyde deksler og dro den bort til jordet og startet å presse.
  4. erlingba

    Rive til Massey 135

    Jordene vi har er smale og krokete, og for å ikke kjøre seg fast med pressa er jeg avhengig av å få vendt gresset litt sammen. I sommer har jeg brukt det vi hadde, en Farendløse sidevender, noe som forsåvidt fungerer, men ikke går spesielt raskt. Fordelen er at den er liten og kompakt, og 135'en er som skapt for kriker og kroker. Har lurt på å skaffe en litt mer effektiv rive til neste sesong, og har kikket litt på eldre kombiriver da vi også kjører inn litt tørt høy om været tillater. Finnes det noen kombiriver som er brukbare? Det viktigste er at den raker bra, men klarer den begge deler hadde det vært en fordel. Tar imot tips til hva jeg skal se etter på finn.no.
  5. Vi har nylig tatt over ett småbruk med kun 16da egen jord og ca 60da leid jord, og hundre vinterfora "gammelnorsk spel". 50 av disse er litt vanskelig tilgjengelig og har fått svært lite stell de siste årene. Fikk en brukbar 1.-slått på noen av jordene, men det er mye stråndrør på grunn av endel bløte partier og noen av jordene er nesten bare svart myr. Var å så til jordene her om dagen, og på store deler har det ikke vokst ett gresstrå på fire uker. Det eneste som trives er strandrøret, ellers er det mest hundekjeks og annet rusk. Alle jorder må legges om, men vi rekker nok ikke over alt før om ett par år, så jeg lurte på om det finnes noen snarveier for å få litt bedre avkastning på arealene uten å bruke alt for mye tid og ressurser på de i første omgang. Vi driver i tillegg økologisk, noe som er litt mer utfordrende med tanke på gjødsling, men har kikket litt på gronngjodsel.no og skal sjekke om det kan være en god løsning på gjødselproblemet. Har lest om noen som har harvet med skålharv, gjødslet og sådd og deretter rullet med brukbart resultat. Dette er en relativt rask operasjon og hvis det gir brukbart resultat tror jeg det er verdt å prøve. Har noen tips til andre måter å friske opp enga litt hadde det vært kjekt. Per i dag har vi nesten ikke redskap til jordbearbeiding. Vi har en 160cm bred horisontalfres, en delvis ødelagt skålharv, et par antikvariske slådder og harver og en to-skjærs plog uten steinutløser. Sistnevnte tør jeg nesten ikke bruke da det er veldig grunne jorder og vil nødig hekte i fjell stadig vekk. Har behov for å kjøpe inn litt utstyr etterhvert, og tenker at hvis man holder seg til litt eldre "småbruksutstyr" kan man komme ganske rimelig unna det. Ser for meg at det blir kjøpt inn en liten skålharv og kanskje en to-skjærs plog også til neste år.
  6. Har testet ut fieldmargin en liten stund, og det er en nyttig app for å holde oversikt over jorder og beiter. Man kan legge inn gjøremål og flere kan samarbeide.
×
×
  • Opprett ny...