Jump to content

Solis eller Farmtrac kompakttraktor?


Gard

Recommended Posts

Iseki, Kubota, John Deere , o.l. er for dyrt. Det er lite brukt å finne med kun frontlaster. Jeg vil ikke betale for hytte og all verdens utrustning jeg ikke har bruk for. Jeg vil heller ikke kjøpe ny laster til en gammel traktor pga ekstra høyt verditap på utstyret. Det blir nytt, med mindre jeg kommer over en brukt som har akkurat det jeg vil ha - hverken mer eller mindre. Alternativt oppgradere min slitne venn gjennom ti år - en MF 35 med frontlaster (mer om det siden). Hjertet sier MF'en, hodet sier nytt(ish).

Så langt har jeg brukt traktor til å vedlikeholde en 100 m grusvei og gårdsplass - sommer som vinter. I tillegg litt planering og flytting av masser. Her er det blitt benyttet skuffe og stort vendbart veiskjær.

Jeg tenker utvide med flishugger, muligens klippepanne. Sistnevnte går ikke på MFen pga landbruksdekk, så i så tilfelle hadde det blitt en sitteklipper i tillegg - noe jeg helst vil unngå. Et strøapparat kommer sikkert også etterhvert.

Jeg synes Farmtrac med tette bånd til Kubota er penest. Solis med tette bånd til Yanmar virker bedre utstyrt da disse bla har kraftuttak under, noe ikke Farmtrac har på sine nye lenger (muligens fortsatt på 26 HK HTS). Farmtrac har et veldig ryddig førermiljø.

Hverken Solis eller Farmtrac kan ha både midtmontert panne og frontlaster på samtidig, noe jeg helst skulle hatt. Jeg kjører så lite ulendt terreng at jeg sjelden ville tatt av noe redskap. Ergo ville det måtte blitt en bakmontert panne - noe som med min tomt ikke blir like bra - og så krever det mer lagringsplass. Jeg ser da altså ikke helt hva jeg evt skulle brukt et kraftuttak under til - det er da i så fall bare for å være på den sikre siden i framtiden at det vil legges på vektskåla.

Farmtrac er javnt over ca 15-20% dyrere en Solis - er den verdt det? På den annen side har Farmtrac gripeklo på skuffa som tilvalg - for kun to ekstra traktorpenger (2.000). Den må vel være fenomenal å ha?

Solis er verdens femte største traktorprodusent. Jeg mener å ha lest at Farmtrac eller Solis eller deres respektive moderselskapet har laget kompakttraktor for merker som Ford, New Holland, Yanmar og Kubota. Husker ikke helt hvem som har gjort hva. Men ser du feks på den minste kubotaen så har den mange likhetstrekk med Farmtrac (bygget på Farmtrac sin fabrikk), og Solis likner New Holland sin minste. Med andre ord, jeg antar at begge merker er helt greie.

Jeg skulle gjerne hatt vikeplog, men ingen av disse kan kombineres med skuffe samtidig uten å fabrikkere en brakett på en drøy halvmeter lengde. Ved snørydding hadde det vært praktisk å ha begge deler samtidig - men jeg er for lat til å ta redskapen av og på støtt. Ergo utgår behovet for både løftearmer og ekstra hydraulikk uttak foran - utover det som er på lasteren.

Jeg er usikker på hvilken traktor som passer meg best, og om jeg kan feks nøye meg med 20 hk eller om jeg absolutt bør opp på 26 HK. Til flishugging er det nok med 8-10 cm stokker. Skulle jeg komme til å investere i en snøfreser en dag holder det med 130-150 cm bredde. Jeg vil ikke bruke så mye penger på ting jeg ikke får mye utbytte av.

Et siste alternativ er å følge hjertet og oppgradere min MF 35. Hydraulikken og motoren må overhales. Alle instrumenter må byttes. og ingen lys virker. I tillegg må hydraulikken oppgraderes med en spolesentral, sylindere, m.m. slik at jeg kan få hydraulisk tipp på skuffa. Jeg må da i tillegg kjøpe en sitteklipper da landbruksdekkene ville ødelagt hagen. Jeg vil fortsatt måtte slite med at trepunkten må låses i krybba si hver gang jeg skal veksle fra snøskjæret til skuffa (trepunkten vil sige ned). Jeg vil heller ikke ha servostyring, 4x4, hydrostatisk drift, m.m. jeg hadde sannsynligvis endt opp med å sette bort arbeid med motor og hydraulikk til noen som har dette som bigeskjeft.

Jeg har saumfart nettet for brukeranmeldelser på Solid og Farmtrac, men kommet opp tomhendt.

Når det kommer til HST så virker det besnærende. Men jeg har aldri hatt det. Er det verdt å legge på 20%? Hva mtp annenhåndsverdi?

HJELP - jeg lider av kronisk beslutningsvegring.

Jeg har mest lyst på en 5-10 år veldig godt holdt Iseki med frontlaster, plendekk og uten hytte og alt annet jeg ikke er villig til å betale masse penger for. Men noe slikt finnes ikke å få tak i nå. Noe gammelt og ukjent er uaktuelt.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...