Jump to content

Slåmaskin til rundballpresse


howard_1

Recommended Posts

Hvor bred vil du ha den? Vi kjører ei på 3.6m og ei på 3.2m (begge kvernland). Hvis det er nogenlunde værutsikter breisprer vi med maskina og raker etter et par dager. Hvis det er nogenlunde avling, ønsker vi ikke å rake sammen mer enn 2 strenger, da det fort blir krøll med innmatinga i pressene hvis strengen blir for stor. Det finnes vel butterfly-løsninger der frontmontert skårlegger og de to bak legger strengene inn mot senterskår, men jeg ser for meg at det blir lite tørk på graset og muligens i overkant mye til pickup på pressa. 

Vi kjører rake på sikkert 80% av det som presses, både for å få bedre tørk (får snudd graset en gang når en raker) og for å spare kjøring med pressa. Og 3.2m maskin er egentlig nok, den som er 40 cm breiere er ikke spesielt hyggelig å ha med seg etter veien, og noe veikjøring blir det jo fort.... 

Så jeg ville sagt at det er samlerive som er nøkkelen. 

 

Link to comment
Share on other sites

Hvilken presse har du, og hva slags gresstype har du mest av?

Hvor stor traktor disponerer du til slåingen, og har den fronthydraulikk? 

Anslagsvis, hvor mange daa skal du over? 

En god løsning finnes, men det ligger en del forutsetninger bak

Link to comment
Share on other sites

Har McHale presse nå og det meste av graset er FK frøblanding normal (+ ugras). Traktor til slåing 150 - 180 hk nå, og har ikke fronthydraulikk eller reverse drive per dags dato.

Vi skal rekke over ca 800 daa hver slått, normalt 2 slåtter.

Har sett på Elho Duett, men den legger i 2 strenger og krever reverse drive. Ellers går det noen Kuhn Alterna maskiner i nabobygda. Kjører 3 m slepemaskin nå, men ønsker å øke kapasiteten både på slåing og pressing. Ett alternativ er jo selvsagt å rake, men det krever også traktor og mannskap...

Link to comment
Share on other sites

Selv kjører jeg med Kverneland 3,2 slep med senterdrag og JD 3,1 frontmaskin. Traktor er da på 250 Hk og det er nok for mye. 150 Hk går helt greit på disse to maskinene. Neste investering blir å bytte ut slepemaskina med en 3-3,2 trepunktsmaskin bak, tror det blir enklere å slå med den. Denne kombinasjonen gir stor kapasitet og best av alt så har du et alternativ med halv kapasitet hvis en maskin ryker.

Montering av fronthydraulikk+Pto foran koster gjerne ikke mere enn rundt 50 lapper og frontslåmaskiner er gjerne ganske mye billigere enn slepemaskiner så totalen blir ikke så gal.

Angående rive, så for min del er det slått før og etter riva. Kjører nå med en Claas Liner 2800, dette er en rive som tar 8,2 meter bredde. I praksis tar den rundt 7,80 for å få en passende bred streng for pressa. Ved skårlegging tar den 3 strenger. For å si det enkelt, slår du 100 mål så bruker du omtrent samme tid på å presse direkte i streng som om du plukker av pressa, setter på riva, raker, setter på pressa igjen og presser. Men en slik rive trenger ikke mere enn 60-70 Hk så det burde være mulig å finne en traktor til det. Og du vil oppleve mye bedre kutting på pressa. Så kan du regne økonomi, 4 timer med riva til 650 kr/t pluss 6 timer pressing til 1350 kr/t eller 10 timer med pressa til 1350 kr/t... Og for å si det slik, siden jeg kjøpte riva for 3 år siden har jeg ikke presset en eneste meter ikke-raket streng...

Link to comment
Share on other sites

Howard: 

Den enkle løsningen er som du sier selv, en Kuhn Alterna på ca 5 meter bredde. Jeg har ingen erfaring med en slik. Mener personlig at 4 meter bredde blir knapt når du skal over 800 mål, men du kjenner skiftene best selv.  

Alternativt 3 meter front + 3 meter bak med samlebånd. Kan du montere samlebånd på den du har er sannsynligvis det billigere. Krever dog at du monterer fronthyd. og pto på traktoren din. Kjøremønster er lettere med 3pkt kontra sleper sammen med frontmaskin. 

Jeg har hatt 9 meter slåmaskin siden 2009, og raker hele skåren i ett for McHale pressa. Den har ingen problem med det. 

Skjønner veldig godt behovet for økt kapasitet uten mannskap til å rake. 5-6 meter slepemaskin vil passe godt til din traktor.  Enkel å koble, enkel å kjøre.

Fasiten hos deg ligger i når du har tenkt å skifte traktoren, og om du har planer om å utvide arealet. Med samme traktor og areal som beskrevet vil jeg tro en ny bred sleper er den beste løsningen for sjåfør og konto. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...