Jump to content

Søsken som mener de har bruksrett


nilena78

Recommended Posts

I 2012 overtok jeg gården på odel, da jeg er eldst av 4 søsken. Jeg og min daværende samboer hadde en plan for rehabilitering av gården og få satt den i stand slik jeg ønsker at den skal være.

Jeg har ingen dyr på gården, men leier ut dyrka jord og har skogsdrift.

Det har helt siden jeg tok over vært en utfordring at mine tre yngre brødre tror de kan ta seg til rette og disponere eiendommen min til lagerplass, da min far har latt de få gjøre dette. Jeg ønsker selvfølgelig å være grei, men jeg ser nå at dette har vært en medårsak til mitt samlivsbrudd. Jeg ser nå at det på nytt har en stor inngripen i mitt liv, da min nye samboer som ønsker å bygge opp gården sammen med meg, men  ikke vil bidra noe når mine brødre ikke respekterer meg og mine beskjeder.

Alle tre har fått skriftlig beskjed med frist om at de må fjerne det de har av utstyr og andre ting, da vi skal investere og bygge om en del av driftsbygningen. Vi ønsker også at det ser ordentlig ut rundt husene og ikke at det ser ut som en raskplass. 

Jeg ser selv at de ikke respekterer meg for at eiendommen er min. De forholder seg til min far (som bor på kår) og spør ham om lagring og diverse. Ser at jeg må ta en alvorsprat med mine foreldre om at de må respektere at det nå er jeg som skal ha alle henvendelser i forhold til gården, men også at jeg må ta praten med mine brødre.

Men det jeg i hovedsak lurer på, er:
Har de i utgangspunktet noen slags form for bruksrett på gården når den er min eiendom? Ja, de har vokst opp der, men jeg kan ikke forstå at de skal ta seg fram på den som om de fortsatt bor der...?

Kan jeg få fjernet alt av rot og utstyr på deres regning? Eller må jeg finne meg i å vente (i evigheter!!) på at ting skal skje? 

Jeg hater konflikter, men ser at dette nå tærer så mye på meg at jeg har lyst til å selge gården! Så nå må jeg ta tak. Er det noen som kan hjelpe? Ser at veien kanskje er å gå til advokat, men det koster så mye så "prøver lykken her" først..... 

Håper noen kan hjelpe meg! 

Link to comment
Share on other sites

...har de ingen bruksrett på din eiendom. Du har kjøpt eiendommen, og når kontrakten ble signert ble den din. Du har forpliktelser ovenfor kårfolk, men kun de forpliktelser som kårkontrakten tilsier. Dine brødre har ikke mer bruksrett hjemme hos deg, enn du har hjemme hos dem. Kanskje de har gårdsplasser du kan fylle opp med diverse lite brukte redskaper? Men selvsagt har de tilknytning til plassen, og slike ting er vanskelig å håndtere. Jeg kjenner dette selv, ikke fra søsken men fra min fars brødre som åpenbart har en sterk tilknytning til gården og delvis lagrer ting og tang (biler og båter) rundt omkring, og som føler det er helt naturlig for dem å kjøre innom med et lass søppel som de kan legge der de brukte å brenne søppel før i tida, og å hente seg noen sekker med ved når de er tom hjemme hos seg selv. 

En mulighet kan jo være å arrangere et familiemøte med kårfolk og brødre, og legge frem dine planer krystallklart så de ser hvorfor ting er i veien. Du kan jo også legge frem det som at du må ha inntekt på gården, og fra en gitt dato vil det bli fakturert leie pr kvm. for oppbevaring, på linje med annen lagerleie. Et annet alternativ er å lage en plass litt unna tunet der du setter det som hører dem til og slenger over en presenning, så får de hente når de føler for det. Få det ut av veien. Å bruke advokat mot slekninger høres for min del veldig dramatisk ut... 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Bare sett en dato to/tre månder frem i tid og gi beskjed om at ting som ikke er fjernet da vil bli levert renovasjonsselskap. Kan ikke bruke advokat på slikt tull

Jeg forutsetter at kårkontrakten ikke inneholder klausuler om lagring for dine søsken. Familiemøte på en så opplagt sak har heller ikke noe for seg, for når de tar seg til rette på denne måten er de ikke greie................

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...