Jump to content

Dumt å bli bonde?


Recommended Posts

Heihei, Jeg og mannen vurderer å kjøpe gård, der er det grisfjøs med purker med maks antall dyr. 

Dette er min drøm å kunne ha arbeidsplassen min utenfor ytterdøra til huset, har hele livet vært veldig glad i dyr så dette hadde passet meg perfekt å jobbe med. 

Men det er litt uenigheter med foreldrene våre, de mener at det er skummelt å ha så mye i gjeld og at det blir mye jobb hele tiden med fjøs.

Arbeider skift nå og pendler en time til sammen hver arbeidsdag, dette tar på og jeg sliter med å holde meg våken bak rattet på tur hjem. Og må nok da få meg jobb nærmere hjemmet, så hvorfor ikke drive gård, noe som jeg vet jeg vil trives veldig godt med.

Er vi gal om vi kjøper gården? Gården skal selges til 5 millioner, så må det kjøpes traktor og noe utstyr i tillegg, det er også mulighet å leie ut leilighet. Mannen min arbeider utenom gården og jeg vil også prøve å arbeide utenom de første årene om det lar seg gjøre. 

Hva er deres meninger? Er det ikke noe fint å være bonde? Er det bare jeg som drømmer? Og kan det gå veldig galt økonomisk? 

Er litt desperat da dette er noe jeg virkelig vil men møter motgang av familie, noe som gjør dette til et svært vanskelig valg.. Så ville vært utrolig fint å fått noen ærlige svar her!

Mvh to som vil drive og bo på gård

 

Link to comment
Share on other sites

Har du kompetanse/utdanning innen agronomi og økonomi?
Hvis ja, null problem. Hvis nei, litt mer spennende....
Utover det er ikke 5 millioner i NÆRINGS-lån mye penger. Dette er en arbeidsplass, ikke et en leilighet på Grünerløkka.

 

Link to comment
Share on other sites

Hopp i det! Skaff deg en mentor. / Opprett et  gårdsråd, bruk rådgiving . Men 5 mill for en gård med 100++ purker høres lite ut. og tanker om å jobbe utenfor høres uforsvarlig ut. Enten er det mye mindre gris der eller så  er det elendige hus på gården (?) da har du mye igjen for å være 100% på gården . Dvs jobbe 50 timer i uka. Minst.

5 mill er ingen ting å gruble på. Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Har snakket med rådgivere, og de virker veldig positive, og det virker som de er veldig hjelpsomme om man skulle trenge hjelp

Har nok skrevet feil, det er maks konsesjon på 2100 slaktegris, det er også purker der som griser, samt noen slaktegriser som blir kjøpt.

Men godt å høre at prisen er innenfor, jeg håper det blir gård på meg snart da?

Link to comment
Share on other sites

Det er vanskelig å si hva en gård er verdt uten å kjenne alle detaljene. Slik jeg forstår så er det kombinertproduksjon på gården, altså purker og med oppforing av grisen selv. Jeg syns det høres rart ut om den gården leverer 2100 slaktegris og i tillegg har egne purker? Om gården selges for 5 millioner så ser jeg for meg at bygninger begynner å bli gamle? Hvor mye påkost er det på de i de neste 10 årene? Er det lett å få leid ut leilighet i området? Det å leie ut en leilighet vil bidra godt med å betale på lånet. Snakk med en Nortura Rådgiver eller tilsvarende å få satt opp en driftsplan. 

Det er kanskje noe dyrket mark og skog på eiendommen også? i såfall vil vel det og bidra. 

Det å kjøpe en gård er jo en liten risiko. Det er store penger i omløp i griseproduksjonen og man skal ha tunga rett i munnen når det gjelder økonomien. Man skal ha tilgang til kapital for å kjøpe kraftfor for 150-200000 kr i måneden. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...