Jump to content

Bondedrømmen


Litjmor

Recommended Posts

Hei, håper jeg har stappa inn dette emnet på riktig sted, om ikke så beklager jeg det :P

Jeg er en ung dame på 28 år fra Nordland som er nærmere en noen gang å få drømmen om å bli bonde realisert.
Det har seg nemlig slik at min kjærestes familiegård selges, så jeg tenker jo som så at dette er en gylden mulighet til å skifte beite jobbmessig og gjøre noe jeg virkelig drømmer om og har ønsket i meget lang tid.

Det er altså hans farfars gård som skal selges av hans far og onkler. Det er et småbruk der det er drevet med melkekyr. Noe vi veldig gjerne vil fortsette med! mitt spm er altså egentlig om det finnes noen støtteordninger, tilskudd etc som kan hjelpe oss å få drømmen realisert? Eller er å selge hus og heim og søke nytt lån hos bank eneste løsning?

Jeg har store drømmer om økologisk landbruk og å holde noen mindre husdyr som et par afrikanske dverg geiter eller en hest for egen fornøyelse og også for å legge til rette for at noen som trenger et avbrekk fra en hektisk værdag eller sliter litt psykisk kunne få vært litt sammen med oss. Vi alle veit jo at å jobbe med dyr kan kjennes veldig terapautisk :)

Beklager dersom dette ble litt rotete, på forhånd takk for alle svar :D

Link to comment
Share on other sites

Hei

Innovasjonen gir lån til gårdskjøp. Kan være lurt å spørre der!

Har dere et hus som dere skal selge har dere jo god tilgang på egenkapital.

Kan være lurt å få tak i rådgiver for gårdsoverdragelse / generasjonsskifte.

Håper dere kommer i mål med dette!

Link to comment
Share on other sites

Eg har ikkje noko spesielle råd med tanke på sjølve eigedomsovertakinga, der kan ein sikkert kome langt med å snakke med landbruksansvarleg i kommunen.

Men eg vil råde dykk til å setje dykk grundig inn i primærproduksjonen på garden (mjølkekyr) før de utvidar med andre ting som grøn omsorg og slikt.

Eg er oppvaksen på gard og har drive sjølv i snart nitten år og eg synest stadig eg lærer ting som eg aldri har tenkt på før. Derfor trur eg det fort kan bli mykje surr om ein skal gå inn på for mykje på ein gong.

Det skal og mykje til å tene pengar på landbruk i desse tider, og det kan vere ein hard overgong å innsjå at ein ikkje utan noko vidare har fri jul, påske eller helgar. Sommarferien kan bli vanskeleg å gjennomføre og ekstra betalt for å stå opp om natta ved kalvingar og andre ting kan ein sjølvsagt berre gløyme. Betaling i det heile kan ein vel sjå langt etter :-D

Men eg vil for all del ikkje ta motet frå dykk, det er kjempeflott at de vil overta og for alt eg veit er de heilt innforstått med det eg seier. Sidan det er eit småbruk reknar eg med det ikkje er arbeid til meir enn ein person, kanskje ikkje det eingong. Då kan det nok vere greitt med meir å gjere på garden og eit opplegg med hest og terapi kan vere ein grei måte å få det til på. :-)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...