Jump to content

Samleriver


gmail_1

Recommended Posts

Kan nokon gje meg eit grunnkurs i samleriver? 

Skal gå over til rundballar og innbiller meg at det kunne vere lurt å skaffe meg ei. 

 

Har skjønt at det er skildnad på dei med ein og to rotorar og at det er modellar som kan brukast til å spreie med og.

 

Eg er ute etter saker i den billege enden av skalaen, så det er det eg har mest bruk for å lære om. Har ikkje så mange mål med gras og kan ikkje forsvare stor investering.

Link to comment
Share on other sites

Guest Thomas

Det finnes også kombi river der man stiller om fra og spre høy og ranke da slipper man og ha 2 forskjellige river fås som sidevende rive da er det en arm man slår ned når man stiller om eks Fransgård. finnes mange merker på markedet. man kan presse rett på rankene etter slåmaskin også men hvis du er ute etter rive Fella har ganske bra river men ambefaler og se rundt på priser og hører med eikseneret eller felleskjøpet men skal du legge inn mye penger så kan jo claas være ett alternatv eller krone 

Link to comment
Share on other sites

...vil eg ha ei rive til å rake saman to strengar til ein for å spare markane mine for belastninga med pressa. Har nokre myrar og bakkar som vil setje pris på det. :-)

Slåmaskinen min er 2,4 m brei. Vil ei tremeters kombirive av gammal type vere nok til det? Sidan eg ser slikt på Finn til få tusen hadde det vore fint, men eg har mine tvil om verkemåten deira er rett for det eg treng.

Og så kan ein sjølvsagt sjå nytten av å slå graset utan stengelknekkar, fortørke og så rake saman, men det ser eg på som ein bonus. Spørsmålet er likevel om det er noko som vil krevje ei anna rive.

Link to comment
Share on other sites

Guest grasbonde

Den riva du linka til på finn.no bør du ligge langt unna! Dette er ei kombirive som er håplaus å rake med og så vidt brukande til å spreie med. Kjøp heller ei skikkeleg samlerive med tvangsstyrte tindar. Einrotors på ca 3.5 m arbeidsbredde er heilt fin til å rake to strenger til ein. Poenget er å unngå jord i graset, då bør du ha ei rive som går sakte og skånsomt og ikkje ei som piskar graset saman med høg fart. Legg heller nokre kroner ekstra i ei bra rive, i staden for å gamble med forkvaliteten i rundballane dine. 

Link to comment
Share on other sites

...til å rake saman strengar heller. Men var jo veldig billeg, så om den hadde vore god nok til mitt bruk hadde det jo vore kjekt. :-)

Har du eksempel på kva slags einrotors river som er brukbare? (Hugs, rimeleg. ;-) )

Link to comment
Share on other sites

Guest And3rZ

Har selv kjørt en rotors rive på myr og det kan gi litt problemer med jord i graset, som igjenn ødelegger rundballen. Men har du myr, så vet du vel hvordan myr er du også... Lumske greier... Vi kjøpte ei demokjørt Kuhn rive, enkel rotor, og den hadde ekstra hjul, som er ett must, sikkert ei grei rive vil jeg tro, men vi brukte den ikke så mye, pga dårlig opplevelse fra myrjorda, kanskje ett ugunstig år vi kjørte den akkurat der, men kan å være kjørefeil... Ble så bytta i ei demokjørt Krone to rotors rive som vi er kjempe fornøyd med, stor kapasitet selv om du kjører sakte. Men du skriver at det ikke er så stort du driver, jeg vet ikke hvor mye du trenger, hvor travelt det er under slåtten(vær og kapasitet/tidspress), men du kan klare deg lenge uten rive og, kjørt mange år uten selv, og er været stabilt bra, så får du bra for og god tørrstoff prosent uten og. Bare slå  graset når det er tørt, gjerne litt utpå dagen så det har fått fordampet en del fra bakken. Ellers så vil jeg tro det er en del brukte av de kjente merkene til salgs som vil være mer enn god nok. Har du satt noe maks pris? 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Jon Bonde

Forskjellen på ei god og dårlig rive er vel i hovedsak innstillingsmulighetene. Ei god rive kan stilles inn så den stusser grastoppene og ranker opp graset perfekt, mens ei dårlig rive fungerer greit under gode forhold men lager mest prakk under "normale" forhold. Har kjørt med begge deler, og det er som det sies lenger opp - du får det du betaler for. Har ei lita kombirive som vi bruker i grenda til høyvending, og denne fungerer mest som en mixmaster, det spruter litt i alle retninger uansett hvordan du stiller den inn. Har også ei større kverneland-rive, som samler både to og tre strenger, og om en lærer seg å kjøre denne er det ingen problemer å få meget bra resultat. Alt graset samla og ikke noe boss som rives opp. Det handler jo også like mye om sjåføren, både hvordan kjøringa legges opp og at en faktisk gidder å gå ut av traktoren og stille inn maskina rett. Vi kjører MYE rive, ikke bare for å få god tørk men også for å spare timer på pressa. Og selv med 3.6m slåmaskin vil en jo spare mye presse-tid med å samle 2 strenger. Og ofte vil rundballepressene jobbe bedre med graset om de mates hardt, enn om de går og subber i tynne strenger.

 

 

Link to comment
Share on other sites

To slåttar alle stader og tre der det passar. Mange små teigar, er like mykje landskapsgartnar og hindrar gjengroing som bonde. :-)

Har tidlegare lagt i plansilo med lessevogn, men har problem med varmgong pga lite uttak og skal derfor over på rundballar.

Det er og for å få betra fleksibilitet med tanke på slåttetidspunkt. Men då får eg heller ikkje brukt forhaustar som løysning ved vanskelege tilhøve. Veret er som regel pressfaktor nr 1. Regnar mykje her.

Derfor hadde det vore fint med rive til å rake saman, inn frå kantar og vekk frå ymse hinder og for å samle litt der det er lite avling.

Link to comment
Share on other sites

Guest grasbonden

Dette er ei grei rive, men den manglar nasehjul som gjer at den følgjer ujavn mark betre. Dessutan har den berre 2 hjul. River med 4 hjul vil rake endå betre sidan hjula kjem nærare tindane heile vegen rundt. Med slepedrag vil riva følgje traktoren betre i sving. Trur denne er heilt kurrant til den prisen.

Link to comment
Share on other sites

Guest grasbonden

Hvis du kjem over ei Fiorini kombirive kan denne fungere. Den har to rotorar med ulike tindefester. Faste tindar ved spreiing, og tvangsstyrte tindar ved raking. Desse vart importert frå Italia frå midten av 90 talet. Kvaliteten er ikkje på nivå med Claas eller Pøttinger, men alt til sitt bruk.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...