Gå til innhold

Takst ved kjøp av gård innen familie- hva er best for begge parter?


Gjest

Anbefalte innlegg

SKal kjøpe gården, innen familien.  Det foreligger en takst tilbake  for noen årsiden.    Men hva er mest hensiktsmessig økonomisk for begge parter?  Skal kjøpe gården under takst.      Men det er ønskelig når jeg har tatt over gården, med hensikt i å få en   høy takst, så jeg kan få beste lånevillkår.

Skal til med  ny drift, så da er det greit at har litt sikkerhet.

Men er litt usikker, på hva som er mest hensiktsmessig økonomisk for oss begge...Noen som har  erfaring ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Få lagd ei ny forenkla takst etter overdragelsen. Du må betale dokumentavgift av taksten, ikke kjøpesummen. Så sparer du noen penger, og resten av familien behøver ikke å vara så misunnelige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det spekuleres vel i om deler av odelsloven står for fall, slik at når "vår" generasjon igjen, om 30 år skal gi videre gården, vil vi måtte skatte av salget, selv om det skulle være innen familie. Dette taler for å få taksten noe opp.

Dokumentavgift av taksten (eller kjøpssummen, hvis den er høyere) er ei drittregning å få, men mye tyder på at vi ikke kommer til å angre på å betale noen hundretusen ekstra nå, heller enn å måtte skatte 50 % av flere millioner om noen tiår.

I tillegg får du som du sier bedre vilkår i banken. Er målet å satse med begge beina er det sikkerhet du helt sikkert kommer til å få bruk for.

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bonden

er ikke noe problem med høy takst ved overdragelse, annet enn at du må betale mer i dokumentavgift. Med åsetefradraget og eventuelt gave så blir jo prisen slik dere bestemmer. Problemet med en høy takst er om det er andre arvinger sol vil føle at de eventuelt får lite. 

Det er heller ikke problem med lav takst. Og heller ta en ny takst etter en stund for å refinansiere. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...