Jump to content

Slangespreder på budsjett


hansor

Recommended Posts

Kjøp sammen med noen det går an å samarbeide med. Enorm kapasitet ifht. vogn, så det er kanskje det enkleste utstyret å dele med andre.

Kjøp noe som funker.

Det er en kar på Dovre som lager enkle, solide sprederløsninger.

Slangene kommer stort sett fra Mandals, og koster det samme fra de ulike leverandørene vil jeg tro...

Pumpene er ofte "like" (Coda) og en omrører heter ofte Duun, eller ligner på en Duun.

Har ikke sjekka de siste åra, men da vi kjøpte inn fikk vi intropris. Kjøpte sammen med 3 andre og tiløsammen lkjører vi ut runt 10.000 m3 i året. Selv med 3 rimelig egne karer, som bønder ofte er, har dette samarbeidet bare vært positivt og lærerikt for alle

Link to comment
Share on other sites

du kan starte med en enkel løsning der du bare plukker brukt utstyr på Finn. Doda er gode pumper. L27 er vanligvis stor nok. Skal du langt med gjødsla er det lurt å bruke 4"slange , og særlig i motbakke. Pga trykktap. HMV prøvde seg med 76mm pvc-slange . Om det ble suksess tviler jeg på. ikke spar mer penger enn at du får noe du blir tjent med. 

Link to comment
Share on other sites

det finnes slangeanlegg med voldsom kapasitet. Noen har visstnok kjørt ut 300 kubikk på en time. Sånt utstyr koster minst en halv million, pluss at du må ha en fullvoksen traktor på pumpa. Det er ikke tida med spredning som er avgjørende når du driver med slanger på en vanlig gård. Forberedelse og etterarbeid tar mer tid. Legg mye penger i slangetrommelen!  Agromiljø har meget gode tromler. Jeg hadde tidligere tromler med mulighet for å skifte mellom flere sneller. (HMV ) det var skrekkelig dårlig drag i motoren der , og den hoppa over på kjedekransen og det var egentlig noe skikkelig ræl hele greia. Bruk også penger på de dyreste slangekoblingene . Bauer er ikke bra nok til strekk , men som kobling i tilførsel er det nesten OK . Aberet er at Bauer fyller mye på snella. 

Link to comment
Share on other sites

Våre erfaringer med HMR...

Vi har kjørt med hmr (tidligere HMV) i 7-8 år nå. Kjører vel rundt 3500-4000 km3 i året. Dette er antageligvis billigste sort. Vossingene er gjerrige og bruker tynt stål i alt. Vi har stripespreder på 12m (?), 2 stk tromler. En for laster og en litt større bak. Begge er veike og tynne i stålet. Slapp motor på begge. Stripesprederen er såpass veik at den har begynt å gi etter i det røret som toppstaget er festet i. (Blir for mye moment når en kjører rundt med sprederen sammenslått). Pumpa er Doda L27 også Hmr som har levert. Denne er forøvrig utett nå og trenger overhaling ila vinteren. Men uansett...hvis dette skal være til eget bruk å en kan være litt våken på hva en driver med så får en absolutt gjort jobben med dette utstyret også. Tror ikke det hadde gått noe raskere med annen produsentlogo med tilsvarende størrelse.Slangene kjøper du uansett at annet sted. (tess??) Vi kjører med 3,5"/95mm. Det går helt greit. Ville ikke hatt noe mindre dimmensjon. Vet ikke om det er noen forskjell på Doda pumpene til de forskjellige produsentene. Det er vel sikkert bare ramma de står i som er forskjellig.

Hvis det er billigst mulig som gjelder så er det absolutt greit å sjekke Hmr. Som nevnt så er det greit nok til eget bruk. Men hvis det ikke skiller mye imot Agromiljø eller noe annet så hadde jeg nok kikket en ekstra gang på det. Vi har vel ikke reparert noe i noen særlig grad på vårt anlegg enda. Kapasiteten er også helt grei. Pumper 100km3 i timen uten problem når det er flatt. Å det går helt greit med en 95hk traktor med ok kjølesystem. Er uansett hvor flink du er med å legge ut og samle sammen som utgjør mest på hva du får gjort på en dag. Å feie over 200mål når slangene ligger ute går kjapt.

Vi hadde noe Bauerkoblinger før. Forba..... drit. kjører med kun storz nå.

Finner du brukt utstyr fra Hmr på finn så er nok det det billigste. Såpass enkelt utstyr at det kan sveises selv i stor grad.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Har etterhvert fått en del erfaring med slangespredning. Har kjørt 80-90 % av møkka med slange de siste ti årene.

Jeg har kun stive slanger, altså slike slanger som brukes i vanningsvogner. Jeg hadde vanningsanlegg fra før, så kjøpte en bladspreder (HMR) bare for å prøve. Lånte en pumpe av en nabo. Det fungerer som bare det. Kjøpte meg inn i pumpa (ca 20.000 kr). Hardslangene er veldig lette å trekke etter seg. Kjører all møkka med en MF 135, mens stortraktoren står ved pumpa. Kjører alltid sidelengs, da en liten bakhulstrekker ikke klarer å dra slangen oppover. I tillegg slipper man at slangene ruller og tetter seg.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...