Jump to content

Problemer med tunrapp


Holmen_1

Recommended Posts

Jeg har et jordstykke som jeg har problemer med tunrapp hvert år. Det blir mer og mer for hvert år. Det har vært dyrket bygg de siste årene her. Jordprøvene viser 6,5Ph, og jorda er av silt. Dreneringa virker greit, og åkeren ligger i et helt åpent lende. Det har alltid blitt sprøytet med Roundup etter tresking, og på våren Hussar Tandem eller ArianeS. Jordbearbeiding har vært pløying ca hver 3. år, og ellers skålharving, og alltid på våren.  

Er det noen som har tips til å få bukt med tunrappen? Er villig til å ofre tilskuddet for utsatt jordbearbeiding hvis det kan hjelpe å pløye på høsten.

Link to comment
Share on other sites

Guest GHaraldsvik

Tunrapp er som regel relatert til jordstruktur eller jordarbeiding (mangel på sådan). Hvis dreneringa er god og du forhindrer jordpakking etter beste evne kan driftsopplegget være årsaken. 
Roundup etter tresking har ingen effekt da dette tar kun årets tunrapp. Jorda har uansett frømagasin så det holder, så det vil ikke vises neste år. Årlig sprøyting med Roundup høres uansett voldsomt ut. 
Hussar/Ariane S vil ha virkning men bekjemper egentlig ikke årsak til problemet. Er rimelig sikker på at årviss pløying vil ha god effekt. Tror ikke vårpløying er noe dårligere i denne sammenheng hvis du satser på utsatt jorbearbeiding. 

Link to comment
Share on other sites

Guest GHaraldsvik

En god pløying vil ta nuven av oppspirte og overvintrede  planter på våren. Ser dermed ikke at Roundup skal ha ytterligere effekt såfremt det ikke er rotugress i tillegg (kveke). Hadde satset på god pløying over noen år og sett om problemet ble redusert. 

Link to comment
Share on other sites

Rapid?? Det er flere produsenter som ser en link her... Kanskje du kan harve landteigene etter såing? Dette var et vanlig triks da traktoren veide halvparten

, men har gått ut på dato sammen med tidspresset. Kan også prøve rug. Den sås om høsten, og har et annet rotsystem som løser opp.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...