Jump to content

Leve av villsau? krav til antall?


Småbruker88

Recommended Posts

Er det noen her inne som lever av villsau?  jeg tenker et antall på ca 150 lamsau.  Kan det la seg gjøre om man tar et skritt tilbake i utviklingen når det gjelder høsting av landet og gjøre det litt på gammelmåten. Har ingen interesse av å investere i verken rundballepresse eller 2016 modell traktor.

Men heller bruk av eldre traktorer og utstyr som koster lite og fungerer fint den dag idag.. i bytte koster det arbeidstimer og der har jeg ingenting imot. Hva kan en forvente sånn sirka i årsinntekt.. om noen kan si litt om det hadde det vært fantastisk :)  

Hilsen en som drømmer om fremtiden :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Jon Bonde

Det er vel mer å leve for enn å leve av. Økonomien i en slik drift vil handle mye om hvor mye du selv klarer å utnytte av muligheter. Dersom du selger slaktene gjennom "vanlige" kanaler vil du sannsynligvis ha et dekningsbidrag rundt det halve av det som beregnes for "vanlig" sau, sannsynligvis et sted mellom 500-1000 pr. mordyr. Altså før faste kostnader er dekt. Men det er selvsagt muligheter for den som brenner for det, gjennom lokal foredling, direktesalg av kjøtt/foredlede kjøttvarer og skinn/ullprodukter, og økonomien i dette vil rett og slett avhenge av hvor dyktig man er.

Jeg tror ikke jeg ville ha sagt opp jobben på dag 1, men eventuelt se hvordan det sparker i vei og bygge seg opp for å se om det er mulig.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Hei!
Eg har 200 utegangersauer (mest villsau og noen villsau/svartfjeskryssninger) og har en inntekt på ca 400.000 i året. det er en myte at det ikkje er penger i villsau, så lenge du klarer å holde kostnadene nede. Selv har eg verken fjøs (har et eldre fjøs som blir brukt som redskapshus/oppsamlingshegn) eller ny traktor. Utegangersau har pr dags dato like satser som vanlig hvit sau, som gjør at villsaudrift kommer godt ut økonomisk.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Anonym

Vi ligger på 13.6 kilo i snitt slaktevekt å får slaktetilskuddet på 500 kr for alle lamma med unntak av ett og annet kopplam/sveklingelam, kjøttklasse R- i snitt. Har 1.66 i lammetall i år, ligger på 1.6-1.7 hvert år.

 

Men, vi skaffer oss gammelnorsk spælsau nå, og skal primært avle disse fremover. Ikke fordi vi er misfornøyde med villsauen, men fordi vi har 6 måneder vinter(nord-troms) med mye snø så vi må fore hele vinteren, og da får vi bedre dekningsbidrag med en litt større rase. Hadde jeg levd på kysten i snøfri lynghei hadde jeg fortsatt med villsau og kun tillegsforet. 

 

Ellers, villsau er triveligste sauene jeg vet, de er smarte og hengivne, ta deg tid til å bli kjent med flokken din og få de tamme så sparer du deg mye frustrasjon i sanking å håndtering!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Øk til 200 så har du et godt grunnlag =) driver selv med samme rase villsau, Du må gjerne ha litt flere en tamsau. Vi investerer tungt i utstyr og gården og må opp i 500 vinterfora for at dette skal drive seg selv økonomisk 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...