Jump to content

mekaniseringslinje mm.


Rust

Recommended Posts

Hei

Jeg skal starte opp med økologisk drift på et bruk med 130 daa fulldyrket mark. Skal ha 50 geiter på talle i uisolert fjøs og har satt av 50 daa til eng i vekstskiftet. Etter hva jeg har skjønt trenger jeg en viss andel høy i grovfôret for at tallen ikke skal bli for våt. Jeg lurer på om noen har noen tips eller innspill om hvordan jeg kan legge opp fôringsregimet, både med hensyn til mekanisering og sammensetning (surfôr/høy). Særlig mekaniseringslinje. Det virker som det er veldig mange alternativer og redskaper her, og jeg håper jeg kan få høre om noen erfaringer.

Tidligere har det kun blitt drevet med korn på gården, så vi har ikke noe redskap for engdyrking (sett bort fra plog/slådd/harv/trommel) fra før. Dette er på Toten og det er flatt og god arrondering. Enga skal sås som gjenlegg i kornåker. Pga. fare for jordpakking og at jeg ønsker å gjøre ting selv har jeg lyst til å unngå rundballepresse, og vurderer å heller bygge en plansilo. Jeg ønsker en mekaniseringslinje som ikke stiller altfor høye krav til investeringer, men som samtidig er effektiv. Jeg lurer på om det å ha både høy og surfôr vil gjøre drifta veldig mye dyrere og mer arbeidskrevende (enn om jeg bare hadde latt en innleid rundballepresse gjøre hele jobben) eller om dette kan gjøres på en smart måte. 

Setter pris på alle innspill.

Link to comment
Share on other sites

Til 50 dekar eng tror jeg investering i plansilo og inleggingsutstyr blir dyrt. Dersom du i tillegg skal ha noe høy så blir det en liten plansilo som kanskje blir vanskelig å få til å fungere i praksis med tanke på pakking og at uttaket blir så lite at det kan gå varmt. Med litt svinn som det gjerne kan bli i en plansilo så blir det ikke mye igjen å fôre med. 

En idè: kjøp deg utstyr til høyberging og lei inn rundballepressing. Høyberginga er mest sensitiv for været, slik at tida er viktig. Ei firkantpresse eller lessevogn koster ikke all verdens. Ei enkel slåmaskin uten crimper er også overkommelig. Rundballepressing til surfôret kan du leie inn, tror neppe jordpakkinga blir noe større av det enn av treksinga. Du kan jo forhøre deg om en entreprenør med minst mulig utstyr, i et område som Toten er det sikkert flere å ta av.

Lykke til! 

Link to comment
Share on other sites

Det å invistere i plansilo, til en såpass liten besetning vil være ekstremt kostnadskrevende.

Nå må jeg si at jeg er helt blank på geiter, så det er mulig jeg tar feil her, men:


Kunne det vært en mulighet å satset på bare høy?

For det første kan du, som Halo sier, få tak i en rimelig mekaniseringslinje, som også begrenser jordpakkinga.
Du slipper å ha rundballer som må ligge åpen ei stund før de er spist opp og høyballer er også relativt enkle å håndtere.

 

Som sagt, jeg har altså ingen fagkompetanse å komme med på geit, så det er bare en tanke.

Uansett artig at du satser!

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Mange takk for svar.

Jeg vet ikke så mye om investeringskostnader for plansilo. Trodde det var ganske enkelt å bygge, men det er det kanskje ikke. Er det slik at plansilo brukes mest i stordrift? Jeg er enig i at det virker fristende å leie inn rundballepresse, når det er såpass lite. For geitene og variasjonens del så tenker jeg at det kan være greit med både surfôr og høy, men ja, det er jo også en mulighet med kun høy. Kan jo spe på med litt potet, gulrot og annet snacks i vinterhalvåret. 

Karl Daniel: Du tenker på firkantpresse til høy altså? Hva mer trenger man da? Er det mer kostnadseffektivt å bruke firkantpresse enn å investere i høytørke? Har dere noen merker å anbefale når det gjelder firkantpresse?

Vi har jo fra før av en korntørke med fire binger. Nå som jeg går over til økologisk med noe lavere avling og vekstskifte i tillegg, så blir det jo litt ledig kapasitet i den. Kanskje det blir to ledige binger (plass til 14 tonn korn per binge) Kanskje det går an å bygge om disse to til høytørke. Vet dere om noen som har erfaring med det?

Er det forresten vanlig å bruke firkantpressa både til høy og halm, hvis en kombinerer korn og eng?

Link to comment
Share on other sites

Det er enklest å få til godt høy med lessevogn og teleskopfordeler. Men det krever mekanikk både for uttak og innlegging. Ville likevel valgt lessevogn uten tvil pga arbeidsbelastning. Småballer er ofte vanskelig å tørke i høytørke fordi det lufta vil gå letteste veien og du må være nøye med å stable. Du bør vel få rikelig med vinterfor til 50 geit på 50 daa på toren selv på økologisk 

Link to comment
Share on other sites

Hva med å prøve seg på godt fortørka rundballer, da går det jo noe plast, men bundtene blir lettere og marktrykket mindre. Ellers så finnes de de som legger siloen rett på bakken, sikkert med plast under, det koster jo ingenting. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...