Jump to content

Traktor på klasse B


Guest

Recommended Posts

Noen som har noen ide hvilke traktorer som kan kjøres på førekortklasse B som er tatt eller 2005.

Er vel lov med tilat totalvekt under 3500kg.

Er for eksempel en gråtass lovlig?

Link to comment
Share on other sites

Jada, gråtassen er lovlig, så lenge den er registrert, har det den skal ha av lys, muligens setebelte, og veltebøyle.

Klasse B etter 010105 gir førerrett for traktor inntil 3500 kg. Legg merke til at det er snakk om tillatt totalvekt, ikke aktuell vekt. Det betyr at en traktor som veier 3 tonn snau med mer enn 500 kg nyttelast blir for stor. Det er en hel rekke små traktorer som kommer innenfor denne vektbegrensinga, både nye og gamle. F.eks. 06-serien til Deutz fra 70-tallet, MF 35,65,135,148,165, små Kubota og Iseki-traktorer, den nye 4R-serien til JD og ørten andre småtraktorer. Merk at klasse B også gir rett til å taue henger på inntil 750 kg etter nevnte traktor.

 

En grei måte å forenkle dette på er å utvide til klasse BE. Da er det atskillig enklere å dra henger etter bil, men man får også førerrett som tilsvarer klasse T. Det vil si alle traktorer med konstruktiv hastighet 40 km/t eller lavere, med henger, så lenge tillatt vogntogvekt ikke overstiger 25 tonn (vektgrensa forsvinner når fører er fylt 21 år eller har hatt førerkortklassen i 2 år).

 

 

Link to comment
Share on other sites

MF 35 kan kjørast på kl. B. Dei nyaste årgangane av MF 135 har tillatt totalvekt litt over grensa på 3500 kg. Dei eldre har litt under grensa.

 

På vegvesen.no finst det ei side der ein kan legge inn registreringsnummer på kjøretøyet og få opp tekniske data medrekna tillatt totalvekt.

Link to comment
Share on other sites

Med klasse T144 (Som man får ved å ta BE) forsvinner aldri vektbegrensningen på maks 25ton. Skal man over den må man enten ta T eller CE.

 

Men ett sprang fra 3500kg til 25 000kg gjør underverker på hvilke traktorer man har lov til å kjøre.

 

Vil selv også anbefale å ta lappen til BE, gjorde det selv for noen år siden og kostet meg ca 4000kr.

Link to comment
Share on other sites

Med BE kan du kjøre stort sett det som er av traktorer som ikke har konstruktiv hastighet over 40 km/t. Ser at jeg har blitt korrigert i forhold til 25 tonns-grensa, var nok litt rask der, det gjelder klasse T. Det er ikke mange traktorer som har tillatt totalvekt på 25 tonn, men husk på at hengerens tillatte totalvekt også regnes med.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...