Gå til innhold

Silo-Høyensilasje


Gjest

Anbefalte innlegg

Er det noen som har erfaring med å presse høyensilasje med vanlig runballepresse? Hadde en orkel gp 1200 så eg presset meget tørr silo med, så det ble vertfall bra. Nå har eg anskaffet meg en RP 12 fra 1990, har ingen erfaringer med denne pressa. Blir det harde baller av denne pressa? det er uten kutting, så det begrenser seg vel kansje:)Ensileringsvæske og plastlag?Er dette dødtfødt prosjekt?

Takker for erfaringer!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Her er det mange som har erfaring, Claas rundballepresse med MPS, presser hardere ballekjerner enn andre rundballepresser. Dette er gunstig særlig ved høy tørrstoff%. (se pressetest i BG)

 

Det som gjelder er å få ballene så harde at det er minimalt med &quot\;luft&quot\; mellom graset som muggen kan vokse i, nytter ikke med aldri så mange lag plast dersom ballenen er løst presset og inneholder mye oksygen. Husk at dødt og tørt gras ikke ånder og forbuker derfor ikke noe av innpakket oksygen slik som graset i en mer tradisjonell rundball vil gjøre.

 

Kofasil Ultra er ikke riktig preparat for tilsetning ved høy tørrstoff%, se sitat fra Addcon:

KOFASIL Ultra brukes i godt fortørka rundballer (30 - 65% TS) for å hindre smørsyrebakterier, listeriabakterier, gjær og mugg. KOFASIL Ultra er effektiv mot mugg og gjær også i ganske sterkt fortørka materiale. Husk god fordeling for å få effekt. De mugghemmende stoffende virker bare der de treffer. Skal du lage høyensilasje (over 65% TS) bør KOFASIL Ultra ikke brukes. Nitritten blir ikke omdannet i så tørt gras. Bruk da heller KOFA GRAIN -pH5-, som kun inneholder mugghemmende stoffer.

 

Anbefaler altså følgende: rundballepresse med MPS, maks trykk, 10-12 lag plast, KOFA GRAIN, fortørking 2-3dg med vending.

Fungerer utmerket.

AS Landmaskin

www.landmaskin.no

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er en omdiskutert debatt.

Har prod.silage i mange år.

Kundene er forsjellige.

Noen vil ha kutting,noen ikke.

Har prøvd baller i ulike størrelser:100*100cm,90*120,100*120osv.

Her har alt funka uansett,OG MED 6 LAG PLAST ,men vi pakker og legger til lagring med en gang.Ligger på ca 70-85% tørrstoff

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Vegard_1

Ta en runde med korrekturlesing før du poster &quot\;AS Landmaskin&quot\;, du snakker litt mot deg sjøl ang ensileringsmiddel.

 

Dessuten, spar deg for produktreklamen angående pressemerke. Det går fint å lage god høysilasje med alle merker, kjøreteknikk vil jeg tro betyr mer enn farge på pressa når det kommer til fastkammerpresser. Vil vel tro at ei med variabelt kammet er mer tilgivende for førerfeil i slik pressing.

 

Og til slutt, en forhandler som skriver her syns jeg i alle fall burde vært registert bruker, både for å vise sin egen identitet og å beskytte seg mot misbruk. Men det er bare min oppfatning av saken da :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi lager høy og ensilasje i rundball. Tørkeperioden er væravhenging. Alt fra 3-7 dager. Viktig å vende graset godt for å unngå ujevn tørk. Bruker ikke ensileringsmidler da det ikke har noe for seg over 65% tørstoff. Bruker 16 lag plast på høy og 12 lag på ensilasje (opp til 80% tørrstoff). Vi presser selv med en JD 580 variabelpresse og en MF 375. Får utrolig harde baller. Kjernen er hard helt fra starten av. Kutting er ikke nødvending men det blir mindre svin med kutting. Utfordringen med fastkammerpressene er at kjernen ikke er hard og det kan lettere oppstå mugg i kjernen ved ensilasje som nesten er tørket til høy. Men har fått laget noen ensilasje baller med av nabo med en Orkel 1260. De ble like tunge som de fra variabelpressa og uten mugg. Når det gjelder pris kan en får 3 ganger så mye som en får for vanlige rundballer. Men da bør en ha en foranalyse som bekrefter at foret er bra.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Perska_1

Det meste som står i svarene her er riktig.

 

Med nok plast burde konserveringa gå bra.

Skal en bruke ensileringsmiddel er det kun propionsyre som gir effekt ved høy tørrstoffprosent. Kommer man over 80% har nok selv den ikke så stor misjon siden det er tørkeprosessen som virker konserverende. (Svært lite gjæring).

 

Den vanskelige tørrstoffprosenten er 70-80%. Da kan selv 12 lag være i minste laget. Her kan nok propionsyre være en fordel.

 

Propansyre eller propionsyre C2H5COOH er en karboksylsyre som blant annet benyttes som konserveringsmiddel i matvarer (E-nummer 280)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser trådstarter har tenkt å bruke RP12. Det som er viktig og tenke på med denne pressa er hastighet og pendling i strengen for og få harde baller. Jeg har presset svært tørt for med en slik presse for mange år siden,men hastigheten var da svært lav i forhold til nyere presser. En annen ting med RP12 er att det er omtrent umulig og starte på ny ball nedover bakke for da strøper det seg i pick-upen.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Hei,

I samband med et forskningsprosjekt har Bioforsk Midt-Norge Kvithamar og Bioforsk Vest Særheim i to sesongar (2010 og 2012) pressa rundballar av sterkt fortørka gras (55-75% TS) for produksjon av høyensilasje til hest, både frå ein førsteslått (slutten av juni/beg av juli) og ein andreslått (slutten av august). Det går heilt fint!!

 

Etter mi vurdering er det viktigast å halde køyrefarten nede. Da speler det relativt liten rolle kva for type presse ein bruker. Vi har brukt Orkel-presse (Orkel HiQ Smart Baler), McHale og Claas. Vi har pakka ballane i 12 lag plast, og det ser ut til å være tilstrekkeleg. Vi prøvde med berre fire lag plast, men da blei det ein del mugg, sjølv om vi tilsette eit konserveringsmiddel som har mugghemmande effekt (Kofa Garin-pH5 = GrasAAT Korn) under pressinga. Derimot har andre forsøk i det same prosjektet vist at fôret blir meir stabilt etter at siloen/ballane er opna dersom ein tilset konserveringsmiddel ved pressing. Det gjeld særleg når tørrstofffinnhaldet etter måten er lågt (30-50%). For hesteeigarar som berre har nokre få hestar og kjøper ein stor rundball kan det være eit viktig poeng, ettersom det da tar lang tid å bruke opp rundballen. MEn når TS-innhaldet blir såpass lågt, er andre konserveringsmiddel enn GrasAAT Korn vel så godt/betre eigna (t.d. Kofasil Ultra).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest billy_the_kid_1
Har nå brukt vell 50 av årets baller. Graset låg 4 dager til tørk, blei vendt 2 ganger til dagen dei første 2, og så 1 om dagen. Pakket med 12 lag plast i rundballer, ts rundt 70% og ingen av dei har det vert teign til muggel i. Så neste år blir oppskrifta omtrent den samme.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei! Presser vell ca 3000 rundballer med høyensilasje årlig. Har gode erfaringer med å tilsette Firequard fra Produs. Ikke no mugg,og god lukt. Og ikke minst veldig fornøyde kunder. Men &quot\;reint&quot\; gras,hard pressing og godt med plast er en forutsetning..
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig interessant tema dette! Lurer på om noen har erfaringer/meninger/tall om evt. reduksjon av næringsinnhold som følge av lang fortørk? I gamle dager het det at &quot\;press så fort som mulig slik at foret ikke taper næringsinnhold ved å ligge og ånde mens det tørker.&quot\; Er vel i tvil om dette siden du taper innhold ved sterk gjæringa også. Hvordan vil innholdet av energi og protein i en ferdiggjæret ball være ved 35% ts sammenlignet med 75% ts? Noen med erfaringer?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest billy_the_kid_1
Energiinnhol er vell mest avhengig av slottetidspunkt, det er og proteininnhold i tilleg til nitrogen tillført. På høyensilage til hest er det fks 2 uker etter full skyting for timotei slottetidspunkt viss ein vill ha H2, ved skyting H1 og 1mnd viss ein vill ha h3-h4. Dette er sjølvsakt ingen fasitt men ein peikepinn, gjødsling speler en vell så viktig faktor.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...