Jump to content

Gjødselvogn med nedfeller!!


Guest

Recommended Posts

Guest Jan_Eirik_1

Er det noen som har erfaringer med vogner med nedfellingsutstyr?? Skivenedfellere, DGI etc..

Vurderer på sikt ei vogn på ca 12 kubikk med utstyr som tar bedre vare på næringen i møkka enn en fanespreder gjør.....

Link to comment
Share on other sites

Er det noen som har erfaringer med vogner med nedfellingsutstyr?? Skivenedfellere, DGI etc..

Vurderer på sikt ei vogn på ca 12 kubikk med utstyr som tar bedre vare på næringen i møkka enn en fanespreder gjør.....

Link to comment
Share on other sites

Guest Robert_1

Har ikke praktisk erfaring, men veit at utstyret er svindyrt, så du bør kjøre ut noen m3 før det lønner seg!

En 4 meter DGI koster 400.000, i tillegg må du ha vogn og evt større traktor!

 

Du har jo også stripespreder som er et billigere alternativ enn nedfellere, men vil ha et noe større N-tap.

Et annet problem er jordpakkinga du får når du kjører med vogn på 12 m3 og 3 eller 4 meter nedfeller...

 

Selv om jeg virker negativ, er det ikke meningen, jeg har tro på alternative måter å spre møkka på enn fanespreding, i Danmark er det jo forbudt!

 

Særlig nå som kunstgjødselprisene er så høye, og at det er større trøkk på miljøhensyn i landbruket, vil jeg tro nedfellere kommer mer og mer inn! Men prisen på utstyret må ned, og det gjør det etterhvert!

Link to comment
Share on other sites

Guest Jan_Eirik_1

Du har rett i det at det er svindyrt utstyr ja, så får håpe som du nevner at prisene går noe ned, selv om kanskje det også er tvilsomt...

Stripespreder er absolutt et godt, og noe rimeligere, alternativ det. Kom gjerne med erfaringer av det også!!\;-) Som du sier Robert så blir bedre utnyttelse av møkka, både næringsmessig og miljømessig, mer og mer aktuellt!

Link to comment
Share on other sites

Det er jo mykje som kan gjerast for å unngå tap av næringsstoff med å vera nøyen med kva vèr ein køyrer ut gjødsla i, og også tilsette vatn. Men eg ville nok godt for stripespreder. det er ikkje så dyrt som nedfeller, men gjer at du er mykje meir fleksibel når det gjeld vèr. kostar vel rundt 110 000 for ein agromijøspredar som er tilpassa tankvogn. Viss du kjøper slangespredar i tilleg, så kan du kome vedig tideg utpå sidan du kan klare deg med ein lett traktor. Går fint med 1000-1200 meter slange, og då kan du teoretisk nå over ca 3000 daa viss jorda er samla rundt bygning.
Link to comment
Share on other sites

Guest Magne_1

Glem DGI da den er alt for dyr og komplisert. Mye som kan gå i stykker. Du bør heller satse på en slepeskjærsnedfeller. Kan brukes i både sort jord og på eng. Flere leverandører å velge mellom\; Joskin (Eik) GreenStar Flex (Sigve Dahlen) Andre fabrikater som ikke har forhandler i Norge er Slootsmid og Schuitemaker.

Nedfeller på 6 m koster ca 150.000,-

Slangebom er forsåvidt også en løsning, men gir mer tilgrising av plantene enn nedfeller. Og skal man kjøpe slangebom bør man ha med anti-drypp system og da koster de ca 50.000,- ekstra.

Link to comment
Share on other sites

Guest Vegard_1

Jeg skal ikke uttale meg så veldig hardt om hva som er best av nedfellere - men det er veldig mye interessant på tur inn på markedet. I teorien er jo DGI veldig interessant, men det blir kanskje bare med teorien?

 

Noe annet jeg har tenkt litt over er dette med arbeidsbredde. Det er jo en av de store fordelene til slangebommen i forhold til nedfellere. En slangebom har jo gjerne dobbel arbeidsbredde av en nedfeller, og det har sitt å bety det når man kjører med vogner som totalt veier godt over 15 tonn fulle...

Link to comment
Share on other sites

Guest Stian_1

Jeg kjører med DGI-nedfeller på vogna mi. Er egentlig bare passe fornøyd.

Fordelen er at jeg med forholdsvis god samvittighet kan kjøre møkk i strålende solskinn. Men er jorda tørr og hard er effekten begrenset. Jordpakking er også en av de største ulempene, blir mye vendeteigskjøring i og med at arbeidsbredden er såppas smal. (6meter)

Det tar også mye lengre tid enn om en kjører med blad eller superspreder. Så etter min mening er DGI et supert alternativ i kombinasjon med slangeutstyr, men på vogn vil jeg etter 2 års erfaring ikke anbefale det, med mindre du kommer over billig brukt utstyr. Jeg kommer på sikt til å gå over til stripespreder, skårnedfeller er uaktuellt med mindre det er flatt. Har ingen erfaring med det, men har vært i snakk med folk som har prøvd i kupert terreng, og de sier at kjødsla renner i \&quot\;skåret\&quot\; om det ikke er flatt.

Dette er mine personlige meninger da, og det er slett ikke sikkert at de vil gå over ens med andres.

Men dette med utnyttelse av gjødsel er meget interessant, spesielt om en driver økologisk slik som jeg gjør.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest helmer_1
lurer på å kjøpe dgi av den \&quot\;gamle\&quot\; typen. hva er vedlikeholdsnivået på slikt? noen spesielle svakheter/ulemper teknisk?
Link to comment
Share on other sites

Guest helmer_1
hvor holder du til i landet Stian? solgt dgi`n? hva ligger \&quot\;ny\&quot\; prisen på slikt utstyr/ brukt pris? har null erfaring med dette, men er litt inspirert av utnyttelsen av gjødsla. jeg holder til i Vestfold.
Link to comment
Share on other sites

Guest Stian_1

Den \&quot\;gamle\&quot\; DGI-nedfelleren krever en del vedlikehold. Det er deksel over hver seksjon, og under disse er det en hel del smørenipler. Jeg har hatt for vane å smøre over om morgenen før jeg har begynnt kjøringa, da går det fort en time på demontering av deksel, smøring og å få dekslene på plass igjen. Jeg troe det er lurt å smøre så ofte, for det er et då¨rlig miljø for lager og kjeder på nedfelleren. Når en er ferdig med smøringa, anbefales en dusj med varmt vann og såpe før en setter seg inn i traktoren!!

Har solgt utstyret. Men jeg skal for all del ikke svartmale DGI, utstyret har mange fordeler, og vil for mange være et supert alternatv dersom en kommer over brukt utstyr.

Tror den nye typen har en listepris på ca 450000,-

Link to comment
Share on other sites

Guest helmer_1

har kjøpt en 6 meter dgi så da får jeg prøve.....

har ei moi 6 m3 glassfibervogn jeg tenkte å sette den på. var ikke så dyrt så det er vel ikke all verdens å tape...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Er det bare å henge en dgi eller stripespreder bak på en doff-x av hvilken som helst årgang?

Jeg har en doff-x, men den kan da umulig være egnet til å feste 3-punkt i...

årsaken til at jeg spør er at det hvert bidige år er det samme gnålet fra disse nabodamene med finjustert luktesans, om at gjødselkjøringa er en lidelse for dem. Hvis jeg kan montere 3-punkt på doffen, så kan jeg jo henge på stripespreder og forhåpentligvis redusere luktplagen noe...

Link to comment
Share on other sites

ravi:

Vurderer ikke å leie utkjøring istedet?

Mange av entreprenørene begynner å få nedfellere nå.

Leier selv inn,han som kjører bruker slepeslange(genialt!!), men har ikke brydd meg om å begynne med noe nedfelling ennå. Kommer nok ikke til å bli aktuelt med noe annet en innleie her ihvertfall.Regner man på innkjøp og vedlikehold av utstyret (som her blir brukt 3 ganger i året),pluss en normal time lønn til seg selv,finner ihvertfall jeg ut at innleie er lønnsomt,og enkelt.

Link to comment
Share on other sites

Ola B: Jeg har slangespreder.

og jeg har en liten doff x til å gjødsle de små og delvis bratte stykkene i periferien med. Det er uaktuelt å leie en gjødselentreprenør til å gjøre den jobben. Jeg leier delvis bort utstyret mitt til andre, og tjener dermed nok til vedlikeholdet.

Anskaffelsespris og vedlikeholdskostnad har i alle fall ikke vært høyere enn at jeg totalt sett ville kommet dårligere ut med å leie inn kjøringa. (1500m3 /år)

Mye handler om å ha rett utstyr. Doda er gode pumper, og jeg mener bestemt at vossingene lager mye dårligere gjødselutstyr enn folka på Finnøy.

 

-Så over til selve saken: (tråden heter \&quot\;gjødselvogn med nedfeller\&quot\;)

Spørsmålet mitt er: Hva skal til for å få et solid trepkt-feste i bakenden på en gammel doff x4?

Har noen av dere erfaring med noe slikt?

Link to comment
Share on other sites

husker en gang i DGIens spede begynnelse at jeg så en som var montert på en x4 eller x5. Den stod utstilt på dyrskuen på Seljord, så det var nok noe det gikk an å kjøpe. Ta kontakt med moi, så kan det være de har løsningen.
Link to comment
Share on other sites

DGI er jo vel og bra, men svindyrt og virker tungvint å operere, er det noen som har erfaringer med skål- eller knivbaserte nedfellere her? feks joskin eller slootsmid. Virker som de er mye lettere i vekt og enklere å bruke.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...