Jump to content

Alternativ gjødselmetode


Guest

Recommended Posts

Jeg skal bytte ut min Rapid med en pneumatisk 3 pkt såmaskin koblet på en rotor harv. Dette er for å øke kapasiteten til 4 meter i stedet for tre meter og også på grunn av at det skal bli lettere å arbeide på små skifter. Jeg syntes også at en såmaskin med rotor harv på er en lettere metode for å slå ihjel jordklumper. Noe jeg kan oppleve nå i høstkorn såingen etter at jeg har pløyd opp "betong" der det sto vann på våren.

 

Ett problem er at det finnes svært få pneumatiske såmaskiner med gjødsel på dette markedet. Alternativer er jo å bla spre gjødsla senere i vekst sesongen med en kunstgjødselspreder, men jeg er lit usikker på om det gir det beste resultatet. Hva mener dere? En annen metode er å gjødsle før enn harver også sår men deretter. Hva mener dere om denne metoden?

 

En annen ting er dette med gjødselspreder. Når en kun gjødsler via gjødselsprederen så kan det også by på problematikk. Bla så syntes jeg veieceller da blir nødvendig samt ett kantspredersystem. Nå har jeg også planer om N sensor slik at jeg kan ta langt bedre betalt ved leiegjødsling som jeg driver med i dag. Vell, jeg har GPS fra før, men ellers så er det dårlig med utstyr så jeg regner med å kunne ta en del ekstra betalt når det gjelder gjødsling.

 

Jeg har sett flere bønder som gjødsler åkeren sin og etterpå så ser jeg at de har gjødslet 4-5 meter ut mot skog, ugras eller en vei. Dette taper enn gjødsel på og ikke det er heler ikke gunstig med tanke på miljø og alt ugresset som får næringa si kantene av åkeren. Med ei avansert og syr gjødselspreder så fikser jo spredeproblemene seg, men man må som sagt investere en del penger i dette.

 

Hva syntes dere? En ting som er sikkert er at jeg skal droppe slepe såmaskin og bytte ut til en pneumatisk såmaskin. Hvordan mener dere at jeg skal fikse dette med gjødsla? Kjøpe dyr spreder eller andre alternativer? Jeg kan eventuelt dele summen på sprederen med en annen slik at jeg sparer en del penger (han er også interessert i pneumatisk såing, N sensor og veieceller).

Link to comment
Share on other sites

Flere momenter her....

For det første hadde ikke jeg byttet rapiden. Er det noe jeg virkelig er fornøyd med så er det den! ( har ny type med kun crossboard og mellompakker)

Hvis du vil ha opp effektiviteten så sår du med mindre grunngjødsling. Feks 20 kg. Deretter tar du overgjødslinga med en spreder.

 

Mitt råd er at du bør grunngjødsle noe ved såing. For det første har du da litt tid etter såing før du må begynne overgjødsling og kornet får næring lett tilgjengelig og korrekt plassert. De siste årene har det også vært våte vårer og man har hatt nok med å så.

 

Når du sier at du ikke har skikkelig kunstgjødselspreder pga kostnad men samtidig prater om n- sensor så lurer jeg! Kjøp kvernland geo spread på veieceller og kjør med gps. Det er helt rått!

 

En annen ting er hvor mye du får med såkorn i en annen såmaskin? Hvis du absolutt vil så kan du jo legge frem mellomveggen helt på rapiden og så relativt mye...

Link to comment
Share on other sites

Guest Lamonex_1

Nja tenker jo litt fram og tilbake, men jeg har en kompis som har byttet til 3 pkt montert såmaskin og han har gjødseltanken forran traktoren. Han kjører også med en kvernerland med veieceller, GPS og N sensor. Nå har han jo gedigen gjeld og han har nærmest gått konkurs flere ganger også da, men...

 

Nja, jeg får vell vurdere situasjonen, men jeg syntes at det blir ekstremt slitsomt å kjøre med en rapid på skifter med holmer og små skifter. Fordelene på større skifter er jo helt klart store. En annen ting er at en oppgradering til fire meter koster meg flesk også.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...