Gå til innhold

Ny forsentral, påbygg for okser, innredning/mekanisering


Gjest

Anbefalte innlegg

Hei.

Vi har et tradisjonelt båsfjøs i element med forsentral med tårnsiloer i den ene enden.

 

Planene våre er som følger: Ny forsentral i andre enden, rive låven og siloene (meget dårlig bygg), og forlenge det båsfjøset der siloene stod med innvendig lengde 14,4 meter (bredde elementer 10,5).

 

Pga. tun og andre bygg kan/vil vi ikke forlenge nærmere hus enn de 14,4 meterne.

 

14,4 delt på 4 er 3,6 meter, regner dette som en veldig kurant standard med tanke på innredning. Denne avdelingen vil da få 4 binger på hver side med full spalter for okser. Lurer bare på om det vil være lurt å ha 4stk 3,6 binger på den ene siden, og 2stk 3,2 og 2stk 4,0 meters binger på den andre siden? Satser på 6 stk i hver binge. Spaltelengde 3,6 meter pluss 0,5 meter tråkkant framme pluss mur gir forbrett på ca 1,5-1,6 meter.

 

Foring:

Vegg til vegg innvendig blir over 50 meter inkludert 10-12 meter i ny forsentral. Ser det da som eneste riktige å velge båndforing i taket. Må ha tosidig siden forbrettet hos kuene er 2,45 meter mellom murene. Ønsker fullfor, men regner med avlesservogna blir matekilde for transportør og foringsbelte i første omgang.

 

 

Holder på å innhente en del priser, men ønsker veldig gjerne innspill og tips/erfaringer. Fanghekker/horisontale rør/skråfronter, skiller med/uten dør horisontale/vertikale rør... Type belte rollax/TKS/pellon/delaval, transportør/elevator bare skrå eller flat pluss skrå??

 

Takker for svar, og håper jeg kan hjelpe andre også.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er snakk om tilbygg av husdyrarelet på mindre enn 50% og da er det lov. Prisdifferanse full kjeller kontra 1,5 meter flyterenne var bare 190.000. 1,5 meter med &quot\;tørr&quot\; møkk under spaltene er ikke noe greit, og alternativet ville da heller vært kun skrape under spaltene til ca 100.000 pluss driftsutgifter ig ikke minst vedlikehold i framtiden. Kan det bygges med full kjeller så er det best.

 

Artikkel i det siste norsk landbruk ( tror jeg): ikke gjør for store kompromiss med daglig gjødsel og forhåndtering!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trenger man ikke tett liggeplass heller altså? &quot\;Gammeldags&quot\; møkkjeller er absolutt en fordel både av arealhensyn, mekaniseringshensyn og for å slippe å bygge for å samle regnvann. Betongen er vel bedre enn den var før, og så lenge man sørger for fleksible løsninger for røring og utpumping så støtter jeg den løsningen!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette gjelder kun for okser, at man ikke trenger tett liggeplass. Kan selvfølgelig diskuteres om ikke tilveksten er bedre med liggebåser til dem også, men så var det dette med mekanisering og bredere bygg/dyrere bygg, da.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Er det ingen som har noen gode tips eller erfaringer å komme med? Sterke anbefalinger, eller styr unna tips?

 

Takker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...