Gå til innhold

Skrapeareal ammeku


Gjest

Anbefalte innlegg

Planlegger et enkelt tilbygg for foring av ammeku. Ensidig forbrett lengde ca 18 meter, bredde på skrapeareal ca 3 meter.

"Frostfritt" eller kaldfjøs, (altså ikke fullisolert). Spørsmålet er hvordan skrapearealet bør utformes.

Alternativene slik jeg ser det er:

A) Jevnlig skraping av bløtgjødsel ut til en nedsenket "kum", eller

B) Strø skrapearealet med halm jevnlig, og skrape og kjøre bort den "fastere" gjødsla når den har bygd seg litt opp.

Skraping skjer med traktor skjær/laster. Strøing med halmkutter.

Vet at begge alternativer blir brukt.

Alternativ B) er det enkleste rent byggeteknisk. Vil en slik løsning fungere tilfredsstillende?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bullseye_1

Har sjøl skrapeareal på 360cm bredde, og jeg vil nok synes at 300 er for snaut, selvom du antakeligvis ikke har tenkt å støpe klauvpall? Best for dyra, er om to kan passere bak de som står å eter.

 

Jeg skraper til en kulvert, og derfra går det til en kum, og håndteres som blautgjødsel, men ikke helt problemfritt alltid. Det dras noe, ikke mye, halm inn fra tallen, også dras det såklart noe grovfor inn i skrapearealet. Poenget er at du antakelig ikke trenger å halme i skrapearealet, for med litt godvilje ser det ut som talle allikevel, det som kommer fra skrapearealet. Om du lager lagringsplattingen med et lite fall til en pumpekum som tar opp pisset og regnvann, så håndterer du det fint med skuff/steinsvans og tørrgjødselvogn.

Sjøl med helt lik type skrapeareal og foring, så får forskjellige gårder ulik type møkk. En gård med grasdyrking trenger egentlig mer blautgjødsel enn fastgjødsel, men smaken er som baken osv....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei. Har bygd på trinn for trinn i flere år her så har flere typer i bruk i dag. Liggebåser med traktor skrapeareal er vi best fornøyd med. Forutsetter att dyra kan stenges unna på enkel måte og skraping skjer ofte.

Talleareal på eget rom der dyra går til skrapeareal for å spise. Fungerer også bra hvis en har nokk halm å strør på ny ofte. Hvor ofte avhenger av areal pr. Dyr. Her kan skrapingen vente litt lenger da dyra &quot\;tråkker&quot\; møkke bakover og mye plass fra forbrettet og bakover blir veldig rent lenge.

Har tilslutt skråtalle hele lengden ved skrapeareal. Her kommer det litt halm ned i skrapearealt og møkka blir lite egnet til bløtgjødsel. Må skrapes jevnlig da denne halm og møkkblandingen i renna blir veldig seig og ekkel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...