Jump to content

Potetforum


Guest

Recommended Posts

Guest Håvard_1
Noen potetprodusenter her? synes det er veldig lite diskjusjon om ulike emner innen potetproduksjon her... Fortell litt om produksjonen din!
Link to comment
Share on other sites

enig mye rundball og traktor!hehe

jeg driver med ca 150 daa mat potet på kontrakt til nopo.

har lenge lurt på å slutte eller dyrke noe anna, men det blir vel satt i 09 å.

Er det noen som har erfaring med bruk av flytende gjødsel til potet?

Link to comment
Share on other sites

Guest Håvard_1
Nei har ikke erfaring med flytende gjødsel.. Driver cirka 80 mål med potet, 50/50 med industri/mat. holder på å øke arealet.. Byttet opptaker nå i høst, 3 år gammel Grimme 75-30. Eier den og leier ut til 2 andre produsenter, den ene av de er også intr. i å øke arelet. har idag ca 160 dekar totalt. Hvor har du hørt at de spår mangel til neste år?
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest Anonym

hei.

driver med ca 50 mål til mat.. planlagt produksjon 09 er 120mål. har kun gammelt potetutstyr, men har kun lett sandjord så det er liten slitasje. har prøvd flytende, men kunne ikke se noen stor forskjell..

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Driver ca 180 da med mat potet og 30 da til potet mel vi bruker flytende Flex i de to første tørråte sprøytinger på matpotetene og tror det har en god virkning virker samtidlig som et skikkelig klebe middel for tørråte middelet
Link to comment
Share on other sites

Guest tero_1

Hei!

Jeg og kona driver samdrift med min svigerfar, har ca 60 mål med matpotet (Asterix og pimpernell)

Har lett sandjord ,kjører UN2100 fra 1990 fungerer godt men,begyner og bli en del slitsje på den. Driver også med melk (ca 145t)så vi sitter litt \&quot\;gjerde\&quot\; om hva vi skal satse på fremover

Link to comment
Share on other sites

Guest Håvard_1
RG: Gode erfaringer med flex? hvordan ligger det an kostnadsmessig i forhold til 12-4-18? tar poteten til seg næringa slik at det ikke går til riset? Hvilken opptaker bruker du?
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Vet ikke helt kostnadsmessig i år men du sparer jo ei kjøring siden du blander det sammen med tørråte midlet. Jeg mener du har en god virkning på poteten men du har jo også veldig grønt ris så det anbefales ikke og bruke det etter ca 1 Aug. Skal også nå prøve start gjødsel er spent på det. Jeg tar opp med en Grimme 70-20. Fornøyd med den men har nå en større traktor foran så da kunne jeg kansje tenkt meg en større tank for og slippe og tømme så ofte. Hvor holder du til Håvard og hva dyrker du ?
Link to comment
Share on other sites

Guest Håvard_1
Ok. ja er sikkert realt å ta det samtidig me tørråtesprøyting ja..Hvilken traktor har du foran opptakeren nå da? Holder til i Stjørdal i Nord-trøndelag. Dyrker Rutt og Asterix av matpotet, og Bruse Oleva og Saturna til fabrikk.. Hvor holder du til?
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

jeg driver med litt andre ting å,synes matpotet markedet har blitt litt vanskerlig de siste årene vurderer derfor andre ting.

Jeg har også god erfaring med flex i 1 og 2 tørråtesprøyting men jeg har også gjødsleover med vanlig saltpetter på deler av areal uten å finne noen forskjell på avling så jeg vil ikke være bastant!,men kjører en over for sein med flex kan en få sein modning-så da er det nokk bedre å vente til neste år.

Det jeg har lurt litt på var å gå over til flytende gjødsel på setteren,kjører i dag med 3 punk montert setter så en front tank forran med slange bakover og rad gjødsling virker interesangt.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Håvard:Holder til i Solør og dyrker Beate og Astrix til mat. Saturna til mel men vurderer og gå over til Oleva hva er din erfaring med Oleva kontra Saturna noen sier Oleva gir ca 1000 kg mer per daa og har samme stivelse. Bruker en NH M115 med ettermontert turbo. Er og enig med Lars 1 at det har blitt strengere krav på mat poteter men er kansje det det må bli for og få solgt mer poteter for førsteinntrykket er jo det kunden ser og da en ser det som ligger i sånne ifco kasser i løs vekt kan en bli skremt jeg hadde iallefall ikke kjøpt de. Men skulle hatt et system som tok opp de potetene som ikke var så pene slik at vi kunne få noe betalt for de. Dit jeg leverer får vi 20 øre for vrak og de under 42 mm og det er jammen dårlig.Jeg har småpotet tank på opptageren så tar ut en del der og leverer direkte det er noe bedre men er stivelses pris og der når jo ikke akkurat Astrix og Beate høyt.
Link to comment
Share on other sites

Guest Håvard_1
Oleva slår saturna på avling ja, 1000 kg per dekar er ingen overdrivelse, kan være mere forskjell enkelte år også. Har intrykk av at de ligger på samme stivelse jevnt over, uten at jeg husker gjennomsnittet på Hoff. Ja det er strenge krav på matpotet, men poteten holder jo som regel god kvalitet når der forlater produsent! Det er jo når den går 50-100 meter på transportbånd på de enorme pakkeriene, og ligger fremme i 20grader og lyst i butikken.. det er kvaliteten forringes etter min mening. 20 øre for vrak?Hvor leverer du det da? her får vi ca 50 øre pr kg, pluss stivelsekorreksjon.. Vi tar også ut småpotet på opptakeren.. det som vi ikke skal ha leverte vi for 90 øre kiloen nå i høst.. fikk spesialavtale hvis det ble levert før 1.oktober, pga at Hoff ville få igang spritproduksjonen så tidlig som mulig nå i høst.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Da tror jeg at jeg skal prøve noen mål med oleva denne sesongen 1000 kg ekstra gjør jo mye på regnestykket per daa. Vi får også 50 øre for det vi leverer til Hoff som avrens og ca 90 på det vi har på kontrakt +/- stivelse. Men dit vi leverer mat potetene får vi bare 20 øre for vrak og små de burde fått til en bedre løsning for oss dyrkere på det.
Link to comment
Share on other sites

Guest Håvard_1
Ja det må du prøve vettu. Ja, er helt enig i at man skulle fått mer for vraket fra pakkeriene. Beiser du settepotetene? Og hvilken setter bruker du?
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Har beiset med pulver men kjøpte en brukt Underhaug 4 rader i fjor som vi skal gjøre om avstanden til 80 cm nå i vinter og vurderer da og bygge om til flytende beising.Kan jo tenkes at jeg da også kan bruke flytende start gjødsel samtidlig for den faste start gjødsla er blitt dyr 8.5 per kilo men har ikke sjekket hva den flytende koster.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Hadde to rader før og den hadde jeg aggregat på for og strø pulver og var vel greit, men og strø det i maskinen blir noe søl og med litt vind er jo det fint.he he. Setteren sto på 75 da vi kjøpte den men synes det er bedre med 80 det hadde jeg på den forrige så vi gjør om til det til denne sesongen.Har en kamerat som kjører potetene over et rullebord og behandler de inne med flytende før han setter de og han mener det er veldig effektivt for da får han dekt hele poteten og det er jo det beste
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

vi har ikke beisa ei potet på 15 år men vi har utstyr til å sette på sorterings anlegget (pulver)vi har istede venta til det er varme i jorda med settinga-er det flere som har prøvd uten å beise?

Du får kjøpt flytende start gjødsel, jeg tror prisene er ganske like på granulert og flytende både i oppgangstider og nedgangstider kommer ann på råvareprisene, jeg trur ikke flex tørr å prise seg høgt over yara og yara er yara!

er det slep eller 3 punkt setter du har kjøpt deg?

Link to comment
Share on other sites

Guest arton_1

Er det mye å tjene på å gå fra 70cm til 75cm? Driver et småbruk med ca 30 da matpoteter, bruker en eldre underhaug aut.setter. Har alltid brukt 70cm, men vurderer å justere setteren ut til 75cm.

 

Ellers bruker jeg Faun 1700 til opptaket, men eldre slepeoptaker er under vurdering.

Link to comment
Share on other sites

Guest Håvard_1

lars1: Beiser ikke potetene per dags dato, har ikke vært særlig plaget med skurv..

Arton: JA, det er mye å tjene på å gå fra 70 til 75.. 75 er OK, 70 er gammeldagse rader.. jeg antar at du er plaget me en del grønnpotet med 70rader? Dette vil du få betraktelig mindre av om du går opp til 75. Hvilken setter har du? på de gamleste underhaug aut-setter er det et Helv*** å skifte radavstand! Hvis du har av den gamle typen anbefaler jeg deg heller å kjøpe en pent brukt Underhaug 1400. disse får du fra 5-10 tusen kr!

Link to comment
Share on other sites

Guest arton_1

Ja, det er en gammel modell fra 1982. Seer at det er endel jobb å skifte om avstanden, derfor har det blitt utsatt noen år.

 

Lurer på å kjøpe en Hassia ssk opptaker. Har hørt at de skal vere greie maskiner som er driftsikre.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...