Gå til innhold

Hva skal dere så av korn og oljevekster i år?


Gjest

Anbefalte innlegg

Jaha, våronna lar vente på seg, for her ligger det fortsatt rundt 15-20cm snø og det er 10 minus om natta. I fjor, starta vi forsiktig å harve 25.mars, og var i full gang dagen etter, å kjørte mer eller mindre kontinuerlig fram til 8.april.

Det blir hvertfall ikke våronnstart 25.mars i år, det er helt sikkert. Jeg har åkerbønne til 190 da i år, men får jeg ikke sådd dette til seinest 20.april, tror jeg jeg står over. Da får det bli mere bygg, og kanskje vårraps, men da blir det bare fem år siden sist jeg hadde vårraps på det skiftet, og jeg vil minst ha seks, helst sju.

Havre skal jeg bare ha 120 da av i år, og tror egentlig ikke det blir så mye av det framover, tenker på DON. Vi fikk ned totalt 740 da høsthvete i fjor, og 280 da høstraps, og det blir spennende å se på overvintringa, særlig rapsen.

 

Dere andre, hva skal dere så?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Hei ja! Ikke dårlig å få ned 1000 mål i fjor høst! Godt gjort mellom regnskurene.. Vi går for bygg og havre i år. Ca 750 mål.Etter 2-3 regnfulle høster har vi valgt å ta ett hvete fritt år,blir dyr tørking. Går for en flott vekstsesong i år,håper å få sådd en del høsthvete. Venter også her på at snø og is skal smelte. Glad vi har høstpløyd det meste,så vi kommer tidlig i gang..Våronna er jo årets høydepunkt,men det drøyer nok litt i år.. Men i påska skal vinterhjula av traktoren og våronna starte i låven i alle fall!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bullseye_1

Jeg ser den, med et hvetefritt år. Yes, vi går for et toppår, og håper i det minste på et mere normalt år, sånn vi hadde det før 2010 :)

Har dere hatt noe trekk i forb. med DON på havren? Det bekymrer meg litt det der, spesielt ettersom jeg liksom er litt begeistra for havre, og det at den har en litt sanerende effekt på jorda. Da vil man jo gjerne ha noe havre hvert år. Har hatt Belinda siste årene, og fått over 600kg/da tørr vare, så avlingsmengden har vært bra.

 

Jepp, 2011 lærte oss liksom at vi må ta hver oppholdsdag som den siste, så vi er fornøyd med å ha fått 40% høstsådd. Sådde det siste 25/9, i yr, men det var etter åkerbønne, så det skal nok gå bra. Endel av det som ikke ble sådd i fjor, er pløyd her også, og det er vi glade for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Anonym
Hei igjen! Joda,blir jo litt donn trekk ja.. Men en del av jorda vi bruker egner seg best til havre (og gras). Så vi velger å så en del havre.(berlinda) . Er mere moro å treske en helt grei havre avling,enn drukna bygg eller &quot\;grønn&quot\; hvete.. Men,nå må det snart bli regn og mildvær!!!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

God oppfølging av havren og rett tidspunkt for sprøyting, da reduserer du faren for å få høy DON! Har selv 200 d høsthvete( er spent på overvintring grunnet snødekke og ikke tele) resten på 800 d er hvete, bygg havre. God våronn, men det blir en stund til! Er fortsatt mye snø og kaldt her!

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bullseye_1

Gøy å se flere svar!

 

Gjeld og kveke - joda, gøy med feite havreåkre, men hvis avlinga blir for giftig til å bruke til menneskeføde..... Har hørt om folk som leker med tanken om å så havren litt tynnere, ettersom problemet med DON blir større om havreåkeren er tett. Vet ikke jeg, havren blåser seg jo raskt tørr uansett syns jeg, men jeg ser tankegangen.

Litt vanskelig å treffe riktig med sprøytinga óg, hvertfall hvis det regner og yrer hele ti'a!

 

Bonde- høsthveten har kommet til syne her, og det ser bra ut, men hadde vært bra om den ble &quot\;vaska&quot\; av litt regn.

 

OS- hvor mange år kjører du havre etter havre? Sjøl bryter jeg alltid med en annen grøde, eneste unntaket er ved raps, da blir det høsthvete to år etterpå.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Bullseye_1

Bra det er liv i denne tråden :)

 

Ja, åkerbønner krever lang veksttid, men det er gøy med noe annet, og selvfølgelig veldig gunstig å ha andre avbruddsgrøder enn bare raps.

Kompanjongen sådde åkerbønne 7. og 8. april ifjor, og de treska vi 24.sept. På kvelden den 24. og utover natta og morgenen den 25. sådde vi høsthvete. Selvom den er den seinest sådde høsthveten vi har, tror jeg den blir best.

 

(...det hadde jeg visst allerede nevnt...)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Gjest Anonym

Ja, hos meg har våronna begynt og i år så går jeg for hvete... Ca 80 % av arealet blir dyrket opp med hvete også tar jeg ca 5 % havre, også blir det 7,5 % med erter og 7,5 % med bygg.

 

Ellers så har jeg planlagt ett jorde med poteter :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bullseye_1

Vi fikk faktisk pirka ned 420 mål åkerbønne 27. og 28. april, men om vi vant så mye på det tviler jeg på. Var kaldt dagene etterpå.Hadde egentlig bestemt at jeg ikke skulle så mine 200 mål m/ bønner om jeg ikke fikk gjort det innen 20. april, men nå ble det gjort allikevel. Blir jo skeptisk, når det som ble sådd tre uker tidligere i fjor, ikke ble treskeklart før 24/9. Det meste av vitsen med åkerbønne syns jeg er å få feit høsthvete etterpå, men det blir jo i grenseland seint, med våte og kalde somre.)

Etter det har det bare blitt to hele dager med såing, og etpar småturer etterpå. Prøvde oss i kveld, men fortsatt for vått.

Alt ligger klart for såing, så bare det blir tre-fire dager med fint, varmt vær så. Men det ser dårlig ut.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Anonym
Hei! Viser seg at våronna 2013skal bli en tålmodighetsprøve.. Kom endelig i gang 17 mai.da pleier vi egentlig å være ferdig. Etter ett utrulig regnvær nå,må vell det vi har sådd mulig Såes om. Hvor seint på året kan man egentlig så? Ser svart ut nå,kanskje brakke i år...
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Har sådd 100da Edel bygg og 250da Ringsaker havre. Ble ferdig 20/5. Det er sørgelig å se hvordan været er sørover i år.

 

Hvor sent man kan så? Tja, det kommer jo mye an på hvor man bor, hvordan jorda er, hvor hardt man gjødsler, hvilken art/sort man har og hvordan sesongen blir. Har selv sådd havre på nyland 1. juni som gikk helt fint. Naboen sådde tidlig bygg 11. juni og tresket sent i oktober. Vi ligger ved fjorden, og de aktuelle skiftene som ble sådd sent ca. 100 m.o.h. Det er vel vanlig å justere mengden N med 1 kg. opp eller ned pr. uke ut fra avvik i f.h.t. vanlig sådato

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...
Gjest Bullseye_1

Nå, hvordan gikk det folkens? Her var det alt mulig - høsthveten med åkerbønne som forgrøde ga 670kg/da, og selvom den så bra ut, hadde vi aldri trodd den skulle bli så bra. Ble sådd 25/9 og jordstrukturen var så som så, for det var egentlig for bløtt.

Høsthveten forøvring har liggi mellom 530 og 560kg.

Bygget snitter 490 og havren, som det ble mer av enn tenkt, ga bra, over 600 kg på flere skifter.

Åkerbønnene også, bra avling. Syns det har vært et dritbra år - tar mye heller et år som dette, imot sånn det var i '11 og '12, selvom avlingene er lavere. Sitter allikevel igjen med (en god del) mer når det meste bare har krevd ørlitte grann tørking.

(OK grasår også - har aldri tatt tredjeslått og fått tørka til over 40% TS før!)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det gikk vel stort sett til hælvete. Halv avling i forhold til tidligere år, dvs ned mot 300 kg/daa. En stor del av arealet har vært litt for bløtt tidligere år men jeg har ikke fått det skikkelig grøfta (før nå i høst, fikk tatt opp alt av utfall og senka utfallet med 1.3m i enden av stykket) I år ble dette mer eller mindre katastrofe. Stort sett fritt for korn på det meste. Resten av arealene var godt under pari, mye snauflekker i åkeren så det har vært alt for bløtt i oppspiringa.

 

Har også en åker stående enda som ble sådd 1.juni. Venter på bjønnvinden... (Men nå ser det ut som om det skal bli snø...)

 

Kan vel garantere at det blir bedre neste år...

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blei vell total fiasko i år. Fra 150-450 kg/daa,avhengig av såtidspunkt. Det som ble sådd i starten av juni ble best. Men,men en flott sommer. Har fått inn masse tørr høy,flott ensilasje og tørr halm. Har fått sådd en del høsthvete også. Gode forhold i høst i alle fall. Så går vi tell med blanke ark neste vår,har trua på kornåret 2014!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Bullseye_1

Huff da! Trodde ikke det skulle være sååå store sprik! Regna det i filler det tidligst sådde altså?

Skulle helst pressa all halmen som var en så fin høst som dette, men vi har kutta det meste av bygg- og havrehalmen, som vanlig. Men overalt hvor det er plass ligger det nå tørr, fin og gul hvetehalm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her ble det nesten 700 kg. Edel i snitt, så mye har jeg aldri trøska før. Skarp jord og nok fukt i juni (det er vanligvis for tørt), 2 soppsprøytinger og max. dose stråforkorter. Ringsaker havre på resten ga ca. 500 kg med unntak av en del nyland som ble dårlig.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...