Jump to content

Innspill om Korngårder og Utstyr..?


Guest

Recommended Posts

Sitter i utlandet og lurer litt på hvor mange korngårder det finnes i Norge. Samt en slags gjennomsnittelig størrelse på bruka. Og ikke minst hvordan driver den gjennomsnittlige kornbonden bruka sine?

 

Er det mest plog basert dyrkning? Eller er det mest redusert etablering det går i for tiden?

 

Ser og at det er solgt rundt 850 Rapid såmaskiner i Norge.

 

Hvor stor investerings evne har den gjengse norske kornbonde? Koster ikke en Rapid fort 300k?

 

Håper noen har innspill...?

 

Mvh Peter Raugland.

Link to comment
Share on other sites

Det er nok solgt 850 rapider. Har en selv på gården som har gått rundt 12000 daa, uten noe særlige problemer untatt litt krøll med styringsenheten. Resten er som nytt, har ikke byttet en eneste slitedel som jeg kan komme på.

Slik som været har blitt trenger man effektiv redskap for å kunne utnytte de gode dagene, dette gjelder både på våren og høsten. SKal man ha kvalitetskorn er det viktig å få sådd til riktig tid og høstet til riktig tid.

Link to comment
Share on other sites

Hei. Driver med 600 daa til såkorn. I mitt driftsopplegg ingår pløying.

 

Utstyr som jeg bruker. Kverneland Es 80 4 skjær vende

Unia Ares tl 4m

Bogballe L2 2000l

Amazone d9 4m

Vaderstad Rex 8,2m

Bruker to traktorer, som er utstyrt med tvilling foran og bak. Aldri lufttrykk over 0,4 bar. Pløyer mest om våren, og legger arbeid i å få jevn pløying. Legger gjødsla på pløyinga og kjører over med Unia og sår etter det..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest Bullseye_1

Driver sammen med en annen, tilsammen 2550da, og de mest aktuelle maskinene er\;

 

John Deere 6620 (tvilling bak)

Case IH MX170 (tvilling foran &amp\; bak)

Claas Lexion 540 22 fot

 

Carrier 500

Eldre slept Väderstad 4.5m kultivator

Väderstad NZA 700

Rapid tre meter

...plogen har kommet fram igjen - en Kverneland 4 skj. vendeplog.

 

Bogballe og Hardi

 

John Deere'n skal byttes i disse dager. Vi er så glad i MX'n, så vi skal fri den fra pressa om sommeren, og kultivator'n, så vi ser etter noe nyere brukt. Vi har egentlig landa på en Fendt 820.

 

Link to comment
Share on other sites

Driver i andre enden av skalaen med 170 dekar korn og 150 dekar gras, i tillegg til fullt arbeid utenfor gården. Valtra N101 i tillegg til et par mindre traktorer (900 og 602) Vårpløying med 3-skjærs plog, slådding der det trengs, ellers kulturharva fra Kvernland. Har kjørt 2.5m Tume på 3.pkt frem til nå, men har blitt med på en pent brukt Rapid sammen med en nabo som kjøres i gang til våren. Har begynt å låne trommel av naboer istedet for å investere i ny (har en gammel tredelt cambridge som er med for tredje generasjon). Leier sprøyting. Egen 9-fot MF 330. Kjører bortimot det meste på egen tørke. Har bra avlingsnivå i forhold til geografien.Er med i maskinlag og har tilgang til større utstyr der, bl.a Rollex og stor skurtreske, men det viser seg gang på gang at når høsten blir kort er de små 9-fots trøskene mer effektive enn å vente på den som feier over åkrene på halve tida. Bruker lagsutstyr på graset. Fordelen med å drive relativt smått med stort sett nedbetalt utstyr er at det er jeg og ikke banken som sitter igjen med fortjenesta...
Link to comment
Share on other sites

Guest Bullseye_1

...har sansen for opplegget ditt. Nøkternhet, og tæring etter næring osv.

 

En kompis driver 600 mål med korn- og oljevekster, og gjør dette med en IH 1056XL, en Agrotron 90 og en Volvo BM 700. Treska med en Volvo S830, åtte eller ni fot, fram til og med 2010, fra da av en tolv fots Sampo 2055. Alt av jordebearbeidingsredskap er fra 80-tallet, såmaskina er en Tume eller Juko, slept tre meter fra tidlig 80-tall, en sånn med traktorhjul. Han gjør det selvfølgelig bedre økonomisk enn de andre i bygda med tilsvarende areal, for de har jo 150 hesters traktorer og 15 eller 17 fots treskere....

 

Vi har forresten også egen tørke og lagring, til omtrent 90% av avlinga. Er mer enn snittet opptatt av vekstskifte også vil jeg påstå.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...