Jump to content

Økonomisk støtte ved oppstart av stor sauedrift


Guest

Recommended Posts

Saken er:

 

Kjøpte småbruk i ei lita bygd på kysten av Troms for tre år siden, 50 mål dyrkamark, fjøs til 50 sau og en stallbygning på 45 kvm som brukes som avlastingsfjøs. Jobber også som avløser i bygda.

 

Var ikke orginalt planen å bli bonde men fikk 33 sauer med på kjøpet og tenkte det kunne være morsomt å prøve litt sånn på hobbybasis. Endte opp med å elske det, både jeg og kjærringa vokste opp på gård, jeg med kyr og hun med sau og geit, og vi har det nok i genene;)

 

Til vinteren får vi 70 vfs, har leiejord så vi tilsammen har 82 mål med mulighet for mer og vi vil ta det lengre.

 

De andre tre som driver jordbruk her pensjonerer seg på løpende bånd de neste årene, en skal halvere flokken allerede neste år og slutte helt året etter, en annen skal peise på med masse sau å gjeit i ett par år og deretter legge opp og den tredje har allerede kjøpt hus i nærmeste by og går å teller dagene.

 

Det er med andre ord mulig for meg og fruen som begge er i slutten av 20åra å ekspandere kraftig i løpet av de neste 5 årene.

 

Vi trenger ett stort og billig fjøs, tenker på ett slikt på 14 x 24 meter. Liggeareal på talle med drenerende underlag og foring fra to islandshekker med komposittgulv og grunn gjødselskjeller i rundt.

 

http://www.futurehaller.no/permanente-haller.html

 

Vi trenger traktor og utstyr, leier i dag en gammel traktor av en nabo på og får pressa og pakka våre rundballer mot at vi pakker alle hans og hjelper til med sanking. Å leie entreprenør går ikke da det ikke eksisterer innenfor 6 timers traktorkjøring, så vi må ha eiga presse, pakker, slåmaskin også videre.

 

Om noen år kan vi være de eneste som driver landbruk i bygda, med mange hundre mål leiejord og nær sagt uendelig med godt fjellbeite i alle retninger.

 

Men så var det finansiering. Vi har brukt opp egenkapitalen vi hadde på å kjøpe gården og få den i stand etter 15 år med forfall. Kan med nød og neppe skrape ihop 100 000 i egenkapital, men vet jo at vi kan tjene godt når vi først er i gang.

 

Så jeg lurer på hvilke støtteordninger som fins for å etablere seg som ung bonde, vet av kommunalt næringsfond og innovasjon norge, er det andre ordninger spesielt rettet mot oppstart?

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Tror jeg ville tatt kontakt med jordbrukssjef i kommunen for å forhøre meg der. Men sikreste kortet er nok midlene til tradisjonell bruksutbygging hos Innovasjon Norge. Vet at Troms fylke har relativt gode ordninger hos Innovasjon. Støtten du får der går jo inn som egenkapital ved lån hos banker. IN kan også gi gunstige lån.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Nå har jeg hatt en samtale med landbruksjefen som mener det er bare å sette seg ned å begynne på søknaden. Fikk dog beskjed om å være nøye med å skaffe pristilbud og tegninger. Har støypetegning til fundament og slikt, er jo snakk om en stålhall så tegningene ligger ute på nett.

 

Men vil de også ha tegninger av innvendig planløsning?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...