Jump to content

sykmelding som bonde


Guest

Recommended Posts

Hei

Lurer på om eg som bonde har rett på sykepenger om eg blir sykmeldt? I tilfelle hvordan blir det beregnet.er det utfra tidligere års inntekt eller er det størrelsen på bruket? Har selv 40 melkekyr med fullt påsett +30 vinterfôret sau.

Er redd jeg er i ferd med å gå på den berømte smellen å frykter en lengre syke periode. Er det bare å slakte og legge ned med en gang eller?

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Hei. Er i samme situasjon sjølv, du har rett på sjukepenget etter 2 vekes egenandel. Det blir beregnet utifrå tidligare inntekt, ikkje størelse på bruket..
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym
Punkt 1, og det absolutt viktigste, vær åpen om det til naboer, familie, venner etc. Har vært gjennom det samme selv og de rundt deg er en enorm ressurs! Familie og venner tok seg av drifta her til jeg fikk stabla meg på føttene igjen. Etter et halvår begynte jeg virkelig å savne fjøset og dyra. Nå er jeg tilbake til normalen, etter et år, med en stor forskjell, jeg kjenner meg selv mye bedre og har en helt annen forståelse for andre også. Selv gikk jeg til psykolog, noe jeg følte som en skam før jeg faktisk gjorde det. Befriende å snakke med en fremmed og en som har sett det samme før og ser mekanismene. Alle trenger vel litt hjelp fra tid til annen. Tror ikke det rette er å slakte ned, det valget kan du ta når du er &quot\;friskmeldt&quot\;.
Link to comment
Share on other sites

Guest Apple_farmer_1
Siden du er selvstendig næringsdrivende får du ikke 100% sykepenger som vanlige lønnsmottagere, men bare 2/3. Det kan bli lite om du har hatt lave inntekter de siste åra. Snakk med avløserkontor om reglene for å få dekket mer til avløser om du må ta en time-out. Om du blir sykemeldt lenge (over 1 år) går du over på AAP, men det blir i praksis samme nivå på ytelse som sykepenger siden du er selvst. næringsdrivende. Hvis du ser for deg at det skjer bør du iallefall sørge for å få opp inntekta så mye som mulig for 2014 (lite avskrivning), men det kan regnskapsføreren din fortelle deg alt om.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Hei

Takk for svar

Dersom eg må leie avløsere til å stå for allt arbeid for en litt lenger periode så Ser eg att om jeg kun får utbetalt utfra tidligere inntekt så vil nok både eg og dyra døy av underernæring Har hadd lite med lønn siste par år pga oppbygging av gård og buskap samt har en del lån som må betales uansett.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Sykepenger er begrenset til 66% av inntektsgrunnlaget, men så har vi også ei ordning som heter &quot\;tilskudd til avløsning ved sykdom m.v.&quot\; -hvordan disse to henger sammen har jeg heldigvis aldri hatt behov for å sette meg helt inn i. Om man får både avløsertilskudd (på inntil 1500kr/dag) _og_ sykepenger høres det jo nesten for gunstig ut...

 

https://www.slf.dep.no/no/produksjon-og-marked/velferdsordninger/avlosning-ved-sykdom

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Det er vel slik at vi har rett på støtte til avløser fra 1.dag sykmelding,dvs inntil 1500kr eller der omkring hvis vilkåra for å få det oppfylles.. Må være nok timer på avløser pr dag for at en skal få fullt..og dette gjelder 7 dager pr uke.. Men fra 16.dagen (ca...?) sykemelding har en krav på sykepenger ut fra inntekt(66%).. Det blir da ett regnestykke hvor det du får i fra nav blir trekt i fra det du får til avløser slik at du får bare ut resterende via sykedomsavløserordningen...og det fra nav gjelder jo bare for 5 dager pr uke..mva på avløsinga må jo forskutteres og melkeoppgjøret kommer jo inn som vanlig..

Trur ihvertfall det er noe sånn som dette...

Men er vel ute på høring nå fra nye regjeringa det med sykdomsavløser,så kan godt hende det er forandringer på vei og..

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Det med sykepenger=bare 66% av grunnlaget gjelder visst ikke &quot\;oss&quot\; likevel. Men de første 16 dagene, &quot\;arbeidsgiverperioden&quot\;, må vi uansett dekke selv, om man ikke har kjøpt ekstra forsikring fra NAV -men der kommer kanskje tilskuddsordninga inn?! Jeg kan i alle fall ikke se noe i informasjonen om tilskuddsordninga som sier at den ikke dekker de første dagene...

 

100% dekning fra dag 17 for jordbrukere og reindriftsutøvere er dekket av en &quot\;kollektiv forsikring&quot\; som sikkert er noe som er framforhandlet i jordbruksavtalen/reindriftsavtalen.

 

https://www.nav.no/Forsikring+for+jordbrukere+og+reindriftsut%C3%B8vere.301524.cms

 

At sykepenger blir trukket fra i tilskuddet, eller omvendt, høres sannsynlig ut, ja.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Snakk med landbrukskontoret du.

Du får meir i sjukdomsavløysing viss du har hatt låg inntekt.

Ang sjukepenger meinar eg du kan søka nav om dispensasjon frå reglane pga investeringane du har hatt på garden.

Det gjorde me då me søkte om foreldrepenger ved fødsel

Link to comment
Share on other sites

Guest Gomo_1

Jeg mener at du får 1500 pr dag i 16 dager og så sykepenger som vanlig.

100% av lønna.

Da har du den lønna du tok ut før å bruke på avløser...om det ikke holder kan du vel søke om mer pga store investeringer.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonym

Brakk foten i sommer og slik er reglene:

 

Vi kan få dekket avløsning for 1500 kr pr dag fra dag en. De første 16 dagene må det dokumenteres faktiske utlegg for avløser.

 

Fra dag 17 får du sykelønn fra NAV utfra personinntekt de siste tre fullførte regnskapsår. Har du hatt høy personinntekt kan det jo være du tjener på dette. Dersom dette beløpet (dagsats fem virkedager) er mindre enn 1500 ganger 7 (dyrene trenger avløsning lørdag og søndag også) kan du bruke avløser for mellomlegget. Altså hvis sykelønn fra NAV Gir en dagsats på 1000(x5), som igjen gir en dagsats 5000/7=714,28 så kan fylket/SLF/kommunen refundert dokumenterte utgifter for 1500-714,28=785,72. De 714,28 fra NAV trenger ikke dokumenteres og går rett i lommeboka om du vil, men skal du bruke avløser for 1500 pr dag må disse også brukes.

Disse beløpene gjelder heller ikke for en og en dag, av og til skjer uhellet i en travel slåttonn eller våronn, og da kan det godt være behovet for avløsning er høyere noen dager enn andre, men det er ikke noe problem fordi hele sykemeldingsperioden ses under ett, så det er gjennomsnittet pr dag som gjelder, innenfor hele perioden.

 

Ang sykelønn fra NAV er det mange i NAV som glemmer at glemmer at vi skal ha 100% av sykelønna, selvstendig næringsdrivende ellers får bare 66% som noen nevner her.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...