Gå til innhold

toreson

Bruker
  • Innlegg

    13
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av toreson

  1. Hei, jeg har gjort jobben. Har original Claas Verkstedhåndbok, der er operasjonen forklart med gode bilder, det enkleste er at jeg sender kopi av disse til deg, enten på e-mail eller på post, det er 5 sider. Det er en del arbeid, du må ta av kutter og ut med sålda, før du kan begynne. Når du er i gang, husk å sjekke alle lager. Mitt tlf. nr. er : 922 21 020. Send meg tekst mld. eller ring.
  2. Kjører Claas. Jeg startet med Aktiv og Dronningborg slepetreskere, så ble det Clayson/New Holland, ny JD 1032 og til slutt Claas 38. Jeg veltet med JD treskeren, og siden jeg må igjennom en jernbane-undergang på 4x4m, så begrenser skjerebordet seg til under 10 fot, derfor ble det Claas 38. For å sammenligne JD og Claas, så er transmisjonen det eneste som er bedre på JD. Treskeverket er bedre på Claas og skjærebordet er mye bedre og hytta er bedre, dessuten så ble det vanskelig med reservedeler til JD 1032 rundt 2010. Dominator er fremdeles i produksjon, men blir ikke solgt i vesten. For et år siden produserte Claas 200 treskere som ble levert til Irak. Kjøp ikke brukt Claas som har treverk i vinda, de skjærebordene er ikke å anbefale. Den treskeren jeg kjøpte var en 85 mod. som bare hadde gått 1250 t., men den var svært dårlig vedlikeholdt. Den kom på ca. 60.000 ink. frakt, men da den var ferdig "restaurert" hadde jeg brukt 60.000 til. Og dette var kun deler og rekvisita, jeg har oppvarmet verksted og gjorde allt arbeide selv. Undersøk nøye om kornplaten er rusten, tettelistene langs soldkassa, lager på innmatings elevator, bremser og transmisjon, radiator har lett for å bli tett utvendig. Likeledes om slagbru er skjev, "veven" i slagbru er ofte slitt og det fører til at allt for mye, halmstubb og bøss blir med ned på kornplata, som igjen fører til overbelastning på renseverket , veven går det an å bytte men det er noe arbeid. Jeg tror det kan være smartere å kjøpe en tresker med flere timer på teller som er godt vedlikeholdt, enn å gjøre som jeg. Lykke til! Ole
  3. Hei, jeg kan ikke anbefale, Fyksen (Lillehammer), dieselpumpe til JD 1032 tresker, men har svært god erfaring med "dieselgrossisten.no" som holder til sør for Hønefoss. Det var en dieselpumpe til JD 2140.
  4. toreson

    Nye clutchlameller

    Hei, jeg vil tro at Christoffersen & Bekken, Smalvollveien 16, 0667 Oslo vil kunne hjelpe deg. Tlf. 220 71 500. For noen år siden restraurerte jeg en skurtresker og de la nytt belegg på clutchen. Veldig hyggelige og expedite var de, anbefales. Mvh. Ole
  5. Hei, du lufter bremsene som på biler. Det må være 2 mann, pump opp trykk med pedalen, oppå bakakselhuset sitter det en luftenippel på hver side, når det er trykk åpnes lufteventilen og den stenges før pedalen "bunner". Prosedyren gjentas en side av gangen, ganske mange ganger, etter hvert vil det komme luft. Når det har sluttet å komme luft, kommer det som regel mere luft etter noen luftinger. Ikke slutt for tidlig, det virker som det er mange trange passasjer for olja- og lufta. Motoren må være i gang fordi transmisjonspumpa forsyner olje til " bremse-olje beholderen". Bremseskivene er vanligvis "uslitelige", på min 2140 etter 6500 -7000 timer kunne en fremdeles lese noen nummer som var trykt på bremseskivene under produksjonen. (Jeg måtte bytte bakhjulslager, noe som ikke er uvanlig på JD) Ha en fin dag!
×
×
  • Opprett ny...